چهارشنبه ۵ شهریور ۱۳۹۳ - ۰۳:۱۳
راهیابی ادبیات دفاع مقدس به كتاب‌های درسی

ناصر فیض، شاعر و مدیر دفتر طنز حوزه هنری و کاظم نظری بقا، شاعر و مدرس دانشگاه و کارشناس ادبیات دفاع مقدس، بر ضرورت گنجاندن ادبیات دفاع مقدس در کتاب‌های درسی و ایجاد گرایش این نوع ادبی در دانشگاه‌ها تاکید کردند.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا) به نقل از پایگاه خبری حوزه هنری ناصر فیض، مدیر دفتر طنز حوزه هنری، با اشاره به اهمیت آشنایی نسل جدید با ادبیات انقلاب و دفاع مقدس گفت: در تمام دنیا مطالبی را كه می‌خواهند در ذهن نسل جدید كاملاً ماندگار شود، در كودكی به آن‌ها آموزش داده و تا بزرگسالی مرتباً آن را تكرار و كامل می‌كنند. با توجه به این موضوع، ما هم اگر می‌خواهیم فرهنگ دفاع مقدس و پایداری در نسل جدید نهادینه شود، باید آموزش را از مقاطع پایین تحصیلی شروع كنیم.

وی با اشاره به این كه دفاع مقدس تمام نشده است، گفت: ممكن است در مرز‌ها به صورت فیزیكی با تهاجم دشمن مواجه نباشیم اما تهاجم فرهنگی كه بار‌ها به آن اشاره شده وجود دارد و تا زمانی كه تهاجم هست، دفاع مقدس و تلاش برای حفظ ارزش‌ها و آرمان‌ها هم وجود دارد.

فیض همچنین تاكید كرد: این كه عده‌ای می‌گویند ادبیات انقلاب نداریم حرف كاملاً اشتباهی است؛ چرا كه ادبیات انقلاب و ادبیات دفاع مقدس، ساحت دارد، تعریف دارد، ارزش دارد و نمونه‌های درخشانی از آن را شاهدیم. با توجه به این موضوع، باید این ادبیات را در كتاب‌های آموزشی بگنجانیم و به شكل تحلیلی و پژوهشی به آن نگاه شود.

این شاعر كشورمان با بیان این كه این كار باید كار‌شناسی شود تا نتیجه مطلوب داشته باشد، گفت: وارد كردن ادبیات پایداری به كتاب‌های درسی اقدامی بسیار مفید و لازم است.

وی در ادامه اظهار كرد: حتی به نظر من، نه تنها ادبیات دفاع مقدس باید به كتاب‌های درسی مقاطع مختلف مدارس وارد شود و یك واحد درسی شناخته شود، بلكه می‌تواند یك گرایش دفاع مقدس در ادبیات وجود داشته باشد. فرهنگ دفاع مقدس، قابل پژوهش و قابل دسترسی است. بنابراین علاوه بر جادادن آن در پایان نامه‌ها، می‌توان گرایش ادبیات انقلاب را ایجاد كرد تا صاحب نظرانی در این زمینه رشد پیدا كنند و اینچنین به تثبیت و تبیین مبانی انقلاب اسلامی و دفاع مقدس بپردازیم.

این نویسنده با بیان این كه باید مراقب باشیم در این زمینه كوتاهی نكنیم، گفت: حوزه هنری سردمدار ادبیات انقلاب اسلامی و دفاع مقدس است و كتاب‌های خوب و پرمخاطبی در این زمینه عرضه كرده است؛ اما باید نهادهای دیگر هم وارد عرصه شوند تا كشورهای دیگر مفاهیم مورد نظر خودشان را وارد ذهن نسل جدید ما نكنند و سبب فاصله گرفتن آن‌ها از فرهنگ دفاع از مظلوم و حق‌مداری نشوند.

بر اساس این گزارش، همچنین «كاظم نظری بقا» گفت: اگر در هر مقطعی بتوان ادبیات دفاع مقدس را متناسب با آن گروه سنی وارد كرد، كار بزرگی است كه سبب ماندگاری فرهنگ پایداری می‌شود.

وی با بیان این كه این كار در كتاب‌های درسی كشورهای دیگر هم اتفاق می‌افتد، ادامه داد: برای مثال در كتاب‌های درسی آلمان، می‌بینیم كه مباحث جنگ جهانی مطرح شده و با نگرشی كه خودشان می‌خواهند این برهه تاریخ نشان داده شود، آن را به نسل جدیدشان معرفی می‌كنند.

نظری بقا اضافه كرد: ما هم باید این كار را انجام دهیم و با توجه به این كه هنوز فرهنگ مطالعه كتاب‌های غیردرسی، آن طور كه شایسته است جا نیفتاده، می‌توان از طریق كتاب‌های درسی، كودكان، نوجوانان و حتی دانشجو‌یان را با این فرهنگ آشنا كرد.

وی همچنین گفت: وقتی جوان امروز با مباحث جنگ آشنا نیست؛ یعنی این كه باید كارهای بیشتری انجام دهیم و هنگامی كه از پایه چنین آموزش‌هایی را شروع كنیم، ماندگاری بیشتری را شاهد خواهیم بود.

نظری بقا همچنین با اشاره به این كه باید یك تیم كار‌شناسی برای این كار ایجاد شود، گفت: در دروس مختلف از جمله ادبیات و علوم اجتماعی می‌توان این مباحث را گنجاند؛ ضمن این كه حتی می‌توان درسی را با نام انقلاب اسلامی ایجاد كرد كه با زبانی شیوا و رسا، هشت سال دفاع مقدس را به خوبی به نسل جدید نشان دهد.

وی همچنین گفت: حتی می‌توان بخش‌هایی از كتاب‌های معروفی را كه در زمینه دفاع مقدس مطرح هستند در كتاب‌ها گنجاند تا نوجوان و جوان، با آن ادبیات آشنا شود و به سمت خرید آن كتاب و كتاب‌های مشابه برود.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها