شنبه ۶ مهر ۱۳۹۲ - ۰۹:۰۴
حکایت نیم‌قرن تلاش در حوزه تقریب مذاهب اسلامی

آیت‌الله خسروشاهی حدود نیم قرن است که از پيشگامان حركت تقریب بین مذاهب اسلامی به‏شمار مي‏رود. کتاب «امام علي(ع) صداي عدالت انساني» اثر جرج جرداق با ترجمه این عالم در پنج جلد و سه هزار صفحه تاکنون بيش از 13 بار و در ده‌ها هزار نسخه چاپ شده است.-

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، آیت‌الله سیدهادی خسروشاهی، محقق و مولف معاصر تاریخ ایران در زمینه‌ها دینی، تاریخی و سیاسی به شمار می‌آید. این عالم شیعی سال 1352 شمسی «مركز بررسي‌هاي اسلامي قم» را به عنوان مرکزی تحقیقی حوزوی تاسيس کرد و درجه اجتهاد و نقل حديث را سال‌ها پیش از علما و مراجع بزرگ نجف، قم و مشهد از جمله‏ امام خميني(ره) و آيات عظام سيدابوالقاسم خوئي، سيدشهاب‌الدين نجفي مرعشي، سيدمحمد كاظم شريعتمداري، سيدمحمدهادي ميلاني، سيدمحمدصادق روحاني و آیت‌الله شيخ مرتضي حائري دریافت کرد.

سیدمحمود خسروشاهی فرزند این عالم شیعی در گفت‌وگو با خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، با بیان این‌که در سال‌های اخیر شاهد انتشار کتاب‌هایی درباره حرکت‌های اسلامی، تقریب بین مذاهب اسلامی و اسناد نهضت اسلامی ایران از این محقق و سیاستمدار برجسته کشورمان بوده‌ایم، اظهار کرد: علاوه بر انتشار صدها مقاله از پدرم در نشريات اسلامي ايران و جهان اسلام، ایشان بیش از 80 جلد کتاب را به زبان‌های فارسي و عربی تالیف کرده است كه تاکنون حدود 40 عنوان آن‌ها در داخل و خارج از ایران منتشر شده و برخی آن‌ها بيش از 30 بار تجديد چاپ شده‌اند. همچنین 120 جلد كتاب با تحقيق، توضيح يا مقدمه و اشراف وی در ايران، ايتاليا و مصر منتشر شده است.

فرزند آیت‌الله خسروشاهی درباره آثار ترجمه شده این عالم ادامه داد: تدوين و تحقيق مجموعه 9 جلدی «آثار سيدجمال‏الدين حسيني» که در بيش از سه هزار صفحه از سوی انتشارات کلبه شروق در ایران و در الشروق الدولیة در مصر چاپ شد، مجموعه 20 جلدی «حركت‏هاي اسلامي معاصر» که تاكنون شش جلد آن چاپ شده‌، مجموعه 10 جلدی کتاب «اسناد نهضت اسلامي ايران» که تاکنون چهار جلد آن منتشر شده شده و «مجموعه آثار استاد علامه طباطبایی» در 22 مجلد، از جمله تلاش‌های فرهنگی و مکتوب آیت‌الله خسروشاهی در كشورهاي اسلامي و عربي به شمار می‌آیند.

خسروشاهی عنوان کرد: بيشتر كتاب‏ها و آثار استاد پدرم در زمينه‏هاي مسایل اجتماعي ـ سياسي و دینی بر پایه نياز جامعه اسلامي تالیف و تدوین شده و می‌شوند. با توجه به بازخوردهای اهل خرد، به نظر می‌رسد اين کتاب‌ها در روشنگري نسل جوان معاصر تاثير به‌سزایی داشته‌اند.

فعالیت‌های سیاسی ـ اجتماعی عالم شیعی

وی یادآور شد: آیت‌الله خسروشاهی پس از پيروزي انقلاب اسلامي ایران دو سال به عنوان نماينده امام خميني‏(ره) در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي فعال بود، سپس به عنوان سفیر ايران در واتيكان انتخاب شد و پنج سال در این سمت به فعاليت پرداخت که تاسيس «مركز فرهنگي اسلامي اروپا» در رُم و تاسيس دو ماهنامه‌های انگليسي زبان اینكوایري (Inquiry) و امريكن ايونتس (َAmerican Events) و هفته‌نامه عربي «العالم» در لندن از اقدامات قابل توجه در این دوره‌اند. همچنین چاپ و نشر ترجمه قرآن مجيد و نهج‌البلاغه به زبان ايتاليايي و نشر ماهنامه‌اي به نام «جهان نو» به زبان ايتاليايي و انتشار 162 عنوان كتاب و نشريه به زبان‏هاي فارسي، عربي، انگليسي، ايتاليایي و فرانسوی، از دیگر اقدامات فرهنگی ایشان به شمار می‌آیند.

مدیر اجرایی مرکز بررسی‌های اسلامی قم درباره موضوع تقريب بين مذاهب اسلامي در آثار استاد خسروشاهی اظهار کرد: آیت‌الله خسروشاهی از نيم قرن پيش از پيشگامان اين حركت اصلاحي به‏شمار مي‏رود. مكاتبات وی با علامه شيخ محمدتقي قمي، موسس دارالتقريب قاهره، گواهی بر این سابقه است. همچنین وی با اغلب حركت‏هاي اسلامي معاصر و رهبران آن‌ها در سراسر جهان اسلام ارتباط و پيوند نزديک داشته است و به تازگی چهار کتاب از وی درباره حرکت‌های اسلامی چاپ شده‌اند.

وی با بیان این‌که جامع‏ترين مطالب تاريخي درباره مرقدهای اهل بيت(ع) در مصر به همت استاد خسروشاهي در كتاب اهل بیت(ع) در مصر جمع‌آوری و منتشر شده است، ادامه داد: وی در دوره اقامت سه ساله خویش در شهر قاهره به‏ عنوان رییس نمایندگی جمهوری اسلامی ايران، علاوه بر حضور در محافل علمي- سياسي، بیش از 50 جلد كتاب و نشريه را درباره انقلاب اسلامي ايران، تشيع و اهل بيت(ع) در مصر منتشر کرد. البته برخی از این آثار حاصل تالیف و بعضی دیگر با مقدمه و کوشش وی تولید شده‌اند. از مهم‌ترين اين آثار می‌توان به نهج‏البلاغه با مقدمه استاد و شرح شيخ محمد عبده، اهل‌البيت(ع) في مصر، صحيفه سجاديه، حقيقة علاقة عبدالناصر بالثورة الاسلامية في ايران، عبدالله‏ بن‏سبا بين الواقع و الخيال، ادعية اهل البيت(ع)، الامام علي بن ابيطالب(ع)، الامام الحسين(ع)، الامام جعفر الصادق(ع) و الطريق الي مذهب آل‌البيت(ع) و عقيدتنا اشاره کرد.

مدیر کلبه شروق افزود: طی دو سال اخیر به همت این محقق بزرگ کتاب‌های عذر تقصیر به پیشگاه محمد(ص)، جنگ و صلح در قانون اسلام، محمدعلی جناح؛ موسس پاکستان، مانیفست یا منشور جهانی اسلام و بحران فعلی جهان که از مجموعه آثار مرحوم استاد غلامرضا سعیدی محسوب می‌شوند و هشت جلد از مجموعه خاطرات مستند آیت‌الله خسروشاهی درباره آیت‌الله سیدمحمود طالقانی، علامه سیدمحمدحسین طباطبایی، علامه سیدمرتضی عسکری، احمد بن بلا، روژه گارودی، محمدعلی جمال‌زاده روانه بازار کتاب شده‌اند.

عرضه اثری درباره اخوان المسلمین در نمایشگاه فرانکفورت 

فرزند آیت‌الله خسروشاهی در ادامه از عرضه کتاب «اخوان المسلمین چه می‌گویند و چه می‌خواهند؟» در شصت و پنجمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب در فرانکفورت خبر داد و گفت: محتوای این اثر مجموعه مقالات و تحلیل‌‏هایی است که آیت‌الله خسروشاهی در سالیان مختلف درباره اندیشه، اهداف، رهبری و تاریخ اخوان‌المسلمین و چگونگی هدف اصلی رهبری شهید حسن البناء و اخوان‌المسلمین نگاشته یا ترجمه کرده که پیش از این به مناسبت‌هایی در نشریات مختلف منتشر شده‌ است.

وی افزود: طی سال‌های اخیر کتاب «اخوان‌المسلمین، بزرگترین جنبش اسلامی معاصر» تالیف دکتر اسحق موسی ‎الحسینی با ترجمه استاد خسروشاهی از سوی انتشارات اطلاعات و همچنین کتاب «تاریخ جمعیت اخوان‏المسلمین؛ از آغاز تا امروز» نوشته دکتر ریچارد میشل با توضیحات صالح ابورقیق و دکتر ابوالسعود و ترجمه استاد خسروشاهی در دو جلد از سوی مرکز اسناد و تاریخ دیپلماسی وزارت امور خارجه منتشر شده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها

اخبار مرتبط