پنجشنبه ۱۳ اردیبهشت ۱۴۰۳ - ۱۱:۳۳
پزشک بیرجندی در حال جمع آوری آثار عالمان گمنام خراسان جنوبی

خراسان جنوبی- محمود رفیعی پزشک بیرجندی که مردم وی را با نام خادم کتاب می شناسند، با جمع آوری آثار فرهیختگان گمنام، خدمت بزرگی در مسیر علم و فرهنگ این دیار انجام می‌دهد.

دکتر مهدی رفیعی یکی ازپزشکان بزرگ کشور که خدمات زیادی در حوزه فرهنگ ارائه کرده است در گفت وگو با خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) گفت: استان خراسان جنوبی برخوردار از انسان های فرهیخته، اهل علم و ادبیات است که متأسفانه گمنام مانده‌اند و کسی حتی نام آنها نمی شناسد.

وی با اشاره به اینکه ما باید به دنبال این باشیم که این افراد را به مردم بشناسیم و آثارشان را جمع‌آوری کنیم، افزود: اگر این آثار مکتوب نشود بدون شک بعد از گذشت چندین سال از بین می رود و شاید آن فرد هیچ وقت شناخته نشود.

دکتر محمود رفیعی که برای اولین بار کتاب‌هایی در خصوص حکیم عبدالعلی بیرجندی نوشت گفت: اگر این کتاب‌ها در خصوص این عالم نوشته نمی‌شد بدون شک هیچکس او را نمی‌شناخت و ناشناس می‌ماند و کسی از کارهای بزرگ ایشان آگاه نمی‌شد.

وی خاطر نشان کرد: تصمیم گرفتم افرادبزرگ استان و شهر خودم را که به نام دیار علم و فرهنگ معرفی می شود به دیگران بشناسانم، از این رو به جمع آوری افراد بزرگی همچون عظیمی، نظاری، سروین و… پرداختم.

دکتر محمود رفیعی بیان کرد: من مطمئنم هنوز هم افراد اهل فکر زیادی هستند که ناشناس مانده‌اند و باید به دنبال این باشیم که آثارشان را جمع‌آوری کنیم و برای آیندگان نگه داریم.

وی گفت: باید ارتباط دانشجو و دانشگاه با کتابخانه نیز بیشتر شود و باید دانشجو بداند که کتابخانه خانه دومش است چه بسا که اگر این ارتباط برقرار شود بین دانشجویان افراد با استعدادی پیدا می شود که بعدها آثار باارزش بسیاری از خودشان به جا بگذارند.

وی افزود: در میان ایرانیان افراد با استعداد زیادی هستند اما متاسفانه بسیاری از این استعدادها شکوفا نمی شوند زیرا تعدادی از آنها وضعیت مالی مناسب ندارند که باید از آنها حمایت شود.

این خادم کتاب یکی از متخصصان برجسته پزشکی کشور است که در حوزه فرهنگ خراسان جنوبی نیز بیش از ۳۰ جلد کتاب تالیف یا حمایت برای چاپ و نشر آن کرده است.

شرح بیست باب، اسماعیلیان بیش از مغول، دیوان نزاری، دیوان نامی، سفرنامه حکیم نزاری قهستانی، و دیوان عظیمی را از جمله آثار منتشر شده ایشان در حوزه معرفی فرهنگ استان است.

کتاب گویش بیرجندی نیز یکی از نخستین کتاب های است که توسط یک نویسنده روسی نوشته شده و دکتر رفیعی ترجمه بسیار زیبایی از این کتاب ارائه کرده است.

وی تمام کتاب‌ها را با هزینه شخصی خود و با مشکلات زیادی چاپ و در اختیار همه کتابخانه‌های کشور گذاشته است، به عنوان مثال کتاب «زندگی و آثار نزاری» یکی از کتاب‌های موجود در دانشگاه مسکو بوده که دکتر رفیعی آن را با هزینه شخصی خریداری و بعد از ترجمه توسط مهناز صوری به چاپ رسانده است.

وی دی ماه سال ۱۳۱۸ شمسی در روستای درخش از توابع شهرستان بیرجند متولد شد. و دو سال اول ابتدایی را در روستای درخش و چهارسال بعدی را در دبستان حکیم نزاری سپری کرد. همچنین تا سال پنجم در دبیرستان شوکتیه تحصیل کرد، اما در سال پایانی دبیرستان به تهران رفت و در دبیرستان البرز مشغول به تحصیل شد.

برچسب‌ها

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 8
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • مینا IR ۰۸:۰۰ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۴
    چقدر خوب عالین این افراد
  • طالبی US ۱۸:۰۳ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۴
    احسن یک پزشک مشهور وخیر سربیشه ای که بعد از دارالفنون به کشور آلمان میرود. فوق تخصص نفرولوژی میباشند.وکمکهای زیادی به شهرستان بیرجند ویک دارلشفا در سربیشه دارد.ویک پرورشگاه در بم‌کرمان از موقع زلزله درست شده و هنوز حمایت ساکنین آن پرورشگاه وکسی که دیالیز نوین را به ایران اوردودر نود سالگی اموالش را وقف سربیشه کردند
  • غلامحسین شیروانی IR ۱۹:۴۷ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۴
    سلام استاد عالیقدر دکتر محمود رفیعی علاوه بر تحصیل پزشکی پژوهشهای ارزشمندی انجام وبه یادگار گذاشته اند وبه فرهنگ و‌احیای آن در این خطه خدمات بی بدیلی به ثمر رساندند چند دیوان دیگر هم هست که به همت ایشان جمع آوری گردیده ازجمله دیوان لامع می‌باشد واز همه مهم‌ترین خفظ وحیای چند رقیه موقوفه از جمله علی آباد ‌محمد آباد نام برد. من معتقدم در این مصاحبه حق مطلب ادا نشد ‌مصاحبه کننده میبایست به تمامی خدمات این انسان فرهیخته می پرداختند ‌لیست کامل خدمات فرهنگی با اندک توضیحی در محتوی ازجمله دیوان نزاری ، لامع وعبدالعلی بیرجند پرداخته می‌شد واز مردم برای معرفی حکما وادیبان این منطقه که عمدتا گم نام باقی مانده کمک گرفته می‌شد تاکمکی به اعتلای فرهنگ و ‌احیای ان باشد
  • محمد رصا865 IR ۰۴:۵۲ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۵
    این افراد مایه افتخار کشو رهَستند.
  • مصطفی اسماعیل زاده US ۰۰:۵۴ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۶
    باسلام خدمت جناب دکتر رفیعی بنده یکی از نوادگان مرحوم علی اکبر اسماعیل زاده شاعر دهه های 1310تا1350هستم ویک کتاب نیز با نام کشکول کاظمی از مرحوم به چاپ رسانده ام حال برای جلد دوم که همه ابیات آن در مورد ائمه اطهار می‌باشد ونیازبه ویراستاری و نظر جنابعالی داردنیازبه کمک چه درهزینه چاپ وچه معرفی بیشترآن شاعرگمنام را دارم.لذا درخواست خویش را ارسال میکنم ومنتظرنظر عالی مقام محترم هستم.باتشکر
  • سیدنورالله نصراللهی IR ۰۸:۵۷ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۶
    خداوند به ایشان طول عمر باعزت عنایت فرماید، زیرا حق بزرگی بر گردن بیرجند و استان خراسان جنوبی دارند که تا کسی در این وادی نشر آثار باارزش شان غور نکند، متوجه منظورم نمی شود!
  • محمد IR ۱۱:۵۱ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۶
    من یک بیرجندی هستم که به سبب مسعولیت و شغلم سالیان زیادی در اصفهان زندگی میکنم.لذت بردم از این ایده
  • محمد رضا زرگری IR ۲۱:۵۰ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۶
    باسلام کاش بجای اینکه دنبال عالمان گمنام باشن، مجموعه کتاب قوانین پزشکی را جمع آوری میکردن که اگر پزشکی خطای پزشکی کرد، که اولا پزشک اون قوانین را رعایت نماید دوما بوسیله اون قوانین، پزشک خاطی را مورد ماخذه قرار داد و محکوم کرد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها