یکی از مهمترین ویژگیهای هر خانمی داشتن موهای پرپشت و سالم است که در زیبایی و جذابیت وی تاثیر بسیار زیادی دارد، از سوی دیگر نیز این حجم از موها نیاز به نگهداری مراقبتهای اصولی دارد تا بدین طریق از ریزش بیش از اندازه آنها جلوگیری شود. ریزش موی زنان میتواند به دلایل مختلفی مانند ژنتیک، تغییر سطح هورمونها، استرس، مصرف برخی داروها و یا به عنوان بخشی از روند طبیعی پیری اتفاق بیفتد.
گزینههای درمانی مختلفی برای ریزش مو با الگوی زنانه وجود دارد که از جمله آنها میتوان به استفاده از داروهای موضعی مانند روگین یا ماینوکسیدیل اشاره کرد؛ گزینههای دیگر عبارتند از نور درمانی، مزوتراپی، پی آر پی، مصرف برخی ویتامینها، هورمون درمانی و یا کاشت مو اشاره کرد که امروزه با توجه به پیشرفتهایی که در متدهای مختلف کاشت مو صورت گرفته است افراد میتوانند بدون تحمل کمترین عوارض جانبی اقدام به این عمل زیبایی نمایند.
علت ریزش مو در خانم ها
دلایل ریزش مو در خانمها را میتوان در سه دوره از زندگی آنها یعنی در ایام جوانی، میانسالی و پیری مورد بررسی قرار داد.
ریزش مو در زنان جوان
مسلما رخ دادن ریزش مو در دهه 20 و یا 30 زندگی هر فردی کمی دور از انتظار و معمولا توسط یک محرک خاصی انجام میگیرد که با حذف محرک چرخه رشد مو معکوس میشود. سه عامل رایج ریزش مو در زنان جوان عبارتند از:
استرس: هر فولیکول مو مراحل رشد و استراحت را طی میکند. بدنی که تحت استرس است، موها را از مرحله رشد خارج کرده و وارد فاز استراحت میکند و در نهایت باعث ریزش موها میشود. این نوع ریزش مو تلوژن افلوویوم نامیده میشود و هنگامی که استرس از بین میرود، اکثر افراد 3 تا 6 ماه بعد شاهد رشد مجدد مو خواهند بود.
رژیم گرفتن: رژیم گرفتن میتواند دو اثر منفی روی موهای شما داشته باشد. اول، بدن شما کاهش وزن سریع را به عنوان یک رویداد استرسزا درک میکند و دوم، ممکن است به این معنی باشد که شما مواد مغذی مورد نیاز بدنتان برای رشد موهای سالم را دریافت نمیکنید. گر استرس ادامه داشته باشد و کمبود پروتئین یا ویتامین در اثر رژیم غذایی زیاد داشته باشید، میتواند توانایی رشد مجدد مو را محدود کند. رژیم غذایی همچنین میتواند ظاهر مو را تغییر دهد و آن را خشکتر، کدرتر و مستعد شکستن کند.
تغییرات هورمونی: چه قرص ضدبارداری مصرف کرده باشید و چه به تازگی بچهدار شده باشید، تغییرات هورمونی میتواند بر رشد مو تأثیر بگذارد. به طور خاص، سطوح بالاتر استروژن موهای شما را پرپشتتر میکند و کاهش سطح استروژن منجر به ریزش مو میشود. زنانی که دارای شرایط سلامتی هستند که باعث عدم تعادل هورمونی میشوند نیز در معرض خطر بیشتری برای ریزش مو هستند. به عنوان مثال میتوان به کم کاری تیروئید، سندرم تخمدان پلیکیستیک (PCOS) و هیپرپلازی مادرزادی آدرنال اشاره کرد.
برخی بیماریهای خودایمنی: نازک شدن مو یا ریزش مو در زنان به ندرت ممکن است ناشی از یک بیماری خودایمنی باشد. این بدان معنی است که سیستم ایمنی بدن در برابر موها واکنش نشان میدهد و باعث ریزش آن میشود. شرایط خودایمنی که میتواند بر رشد مو در زنان جوان تأثیر بگذارد شامل لوپوس اریتماتوز سیستمیک و آلوپسی آره آتا است.
ژنتیک: شایعترین دلیل ریزش مو در مردان و زنان ژنتیک است. شما میتوانید ژن ریزش مو را از یکی یا هر دوی والدین خود به ارث ببرید. در زنان، ریزش موی ارثی معمولاً پس از سن 40 سالگی شروع میشود. تقریباً 40 درصد از زنان در سن 50 سالگی ریزش موی قابل توجهی دارند.
یائسگی: با یائسگی کاهش چشمگیری در سطح استروژن رخ میدهد. این امر باعث نازک شدن موها (مخصوصاً در قسمت بالایی و کنارههای پوست سر) و رشد کندتر آنها میشود.
استفاده از ابزارهای آرایش مو: و نیز حالت دادنهای زیاد به موها که در ایام جوانی افراد انجام داده و عوارض آن را در ایام میانسالی و پیری مشاهده میکنند.
دلایل ریزش مو در زنان کهنسال
افزایش سن و پیری: پیری مو از 60 سالگی شروع میشود و موهای فردی که اکنون خاکستری یا سفید هستند، نازکتر و کمتر میشوند و رشد مجدد موهایی که میریزند نیز بیشتر طول میکشد.
مشکلات سلامتی: کمکاریتیروئید، کمخونی و کمبودهای تغذیهای که در سنین بالاتر شایعتر است، و یا بروز برخی بیماریها چون سرطان میتواند باعث ریزش مو شود.
عوارض مصرف برخی داروها: مثل داروهای ضدافسردگی، داروهای رقیق کننده خون، داروهای مربوط به تشنج
مزوتراپی
بسته به اینکه علت ریزش مو در زنان چیست روشهای درمانی مختلفی نیز وجود دارد و یا شاید حتی نیازی به انجام هیچ نوع درمانی وجود نداشته باشد و با حذف محرک به خودی خود ریزش مو برطرف شود. در این میان مزوتراپی یک روش درمانی است که فرآیندهای بازسازی طبیعی را در پوست سر تحریک میکند. البته این تکنیک روشی برای درمان اختلالات پوستی مختلف است که با قرار دادن دوزهای کمی از مواد دارویی به طور مستقیم در ناحیه مورد نظر انجام میگیرد.
منظور از انجام مزوتراپی برای رفع ریزش مو نیز شامل وارد کردن سطحی مواد به پوست سر است که باعث تحریک رشد و جلوگیری از ریزش مو میشود (به طور عمده داروهای ضد التهاب، ویتامینها و مواد مغذی). داروها به صورت فردی و بسته به مشکل هر شخص انتخاب میشوند تا نیازهای بیمار را برآورده کنند.
مزوتراپی پوست سر به ویژه برای افرادی که از ریزش مو و آلوپسی رنج میبرند به شدت توصیه میشود. ریزش موی بیش از حد اغلب مشکل مردان و زنان است. خانمها زودتر از اینکه مردان با این مشکل دستوپنجه نرم کنند، اولین نشانههای طاسی را در خود تشخیص میدهند. اثربخشی درمان مزوتراپی پوست سر برای کاهش ریزش مو در مورد زنان رضایتبخش است، اما گاهی اوقات تا چند ماه طول میکشد تا نتایج رضایتبخش مشاهده شود.
کاشت مو
کاشت مو در زنان، یک راه حل دائمی برای حل مشکل ریزش مو است و در برخی موارد که فرد به خوبی به درمانها پاسخ نمیدهد، پزشکان ممکن است پیوند مو را توصیه کنند. این روش شامل برداشتن گرافتهای مورد نیاز از بخش اهداکننده سر و اضافه کردن آنها به مناطق طاسی برای افزایش طبیعی مو در این ناحیه است.
تکنیکهای مختلفی برای پیوند مو در خانمها وجود دارند که بسته به درخواست متقاضی و صلاحدید پزشک یکی از انواع متدهای میکروگرافت، اس یو تی، FUT، FIT و یا ترکیبی انتخاب میشود. فرآیند استخراج واحدهای فولیکولی از ناحیه اهداکننده یعنی اکثرا در پشت سر است. یکی از نکات خوبی که در مورد کاشت مو در خانمها وجود دارد اینست که خانمها قبل از عمل کاشت مو مجبور نیستند سر خود را کاملا بتراشند.
ابتدا، در پشت سر یک فضای کوچک ایجاد میشود تا به عنوان سطح برداشت و اهدا کننده فولیکول مو عمل کند، دلیل برداشت مو از ناحیه پشت سر این است که ناحیه اهداکننده از نظر ژنتیکی در برابر طاسی و پیوند به مناطق ریزش مو در پوست سر مقاوم است و تنها این ناحیه تراشیده میشود که خانمها میتوانند با بقیه موهای خود آنها را پوشش دهند طوری که کسی متوجه انجام جراحی پیوند مو نشود.
در روش میکروگرافت از انواع متدهای ایمپلنت مو پس از تزریق بیحس کننده موضعی گرافتهای مو با استفاده ار هولدرهایی برداشته شده و پس از ایجاد سوراخهایی در ناحیه گیرنده با استفاده از دستگاه میکروایمپلنتر و با توجه به جهت و زاویه طبیعی رشد مو درون سوراخهای ایجاد شده قرار داده میشوند.
این روش کمتهاجمی نتایج موفقیتآمیزی را در زنانی که شرایط ریزش موی دائمی دارند، به همراه دارد، البته تا زمانی که فرد مقدار کافی اهداکننده داشته باشد. کاشت مو، به عنوان یکی از درمانهای مورد علاقه در میان زنانی که شرایط ریزش موی موضعی یا مردانه را تجربه میکنند، محسوب میشود.
درمان پیآرپی یک گزینه درمانی غیرجراحی و محافظ برای درمان ریزش مو است. که شامل گرفتن مقدار کمی خون از بیمار و سپس سانتریفیوژ کردن آن با داروهای خاص برای تمرکز بر فاکتورهای رشد قدرتمند و اجزای ضدالتهابی خون است. سپس این "PRP" به آرامی و بدون درد به ناحیه ریزش موی سر تزریق میشود. این فرآیند در کل 30 دقیقه طول میکشد و نیازی به گذراندن دوره نقاهت نیز ندارد. با چندین درمان PRP و استفاده مداوم از درمانهای موضعی، اکثر افرادی که دچار ریزش مو شدهاند متوجه توقف ریزش موی خود خواهند شد. علاوه بر این، بیش از 80 درصد از موهای بیمار تحت درمان با پیآرپی نیز ضخیمتر و متراکمتر خواهد شد.
هیرتامین
هیرتامین یکی از محصولاتی است که دارای ترکیبات متعدد گیاهی و انواع ویتامینها برای بهبود وضعیت رشد موها در افراد است، هر کدام از ترکیبات موجود در این محصول یا خود به طور مستقیم و یا با تقویت اثرات مثبت سایر ترکیبات میتوانند اثرات زیادی بر سلامت و افزایش قدرت و استحکام موها داشته باشند.
شما عزیزان میتوانید با مصرف روزانه یک قرص هیرتامین در سلامتی پوست سر و تولید و تقویت رشد موهای خود موثر واقع شوید، این محصول به دلیل دارا بودن زردچوبه و دانه فلفل سیاه یک کمپلکس فوقالعاده آنتیاکسیدانی ایجاد میکند که با رادیکالهای آزاد به مبارزه پرداخته و ریشههای تضعیف شده مو را احیا میکند.
از طرفی این محصول باعث افزایش جریان خون به پوست سر میشود و بدین طریق مواد مغذی و انواع ویتامینها را به صورت اصولی به فولیکولهای مو رسانده و تا حد زیادی میتواند جلوی ریزش مو را بگیرد و حتی رشد آنها را تقویت کند.
ماینوکسیدیل
محلول موضعی ماینوکسیدیل تنها داروی مستقل از آندروژن است که توسط FDA تایید شده است. این محلول که به طور مستقیم روی پوست سر استفاده میشود برای تحریک رشد مو به کار میرود که به نوبه خود به کند کردن و همچنین توقف پیشرفت ریزش مو کمک میکند. یکی از مسیرهایی که از طریق ماینوکسیدیل اثر خود را روی بهبود ریزش میگذارد گشاد کردن رگهای خونی است که جریان خون را در فولیکولهای مو بهبود بخشیده و رشد موها را تحریک میکند. به بانوان توصیه میشود از محلول موضعی ماینوکسیدیل 2 درصد استفاده کنند.
در بیشتر زنان، ماینوکسیدیل ریزش مو را کند یا متوقف میکند و در یک چهارم زنانی که آن را مصرف میکنند، ماینوکسیدیل در واقع میتواند رشد موهای جدید را تشویق کند. هر چند این دارو بدون نسخه پزشک در دسترس است، ولی بهتر است قبل از شروع درمان به یک پزشک عمومی یا یک متخصص پوست مراجعه کنید، زیرا ممکن است یک مشکل پزشکی مثل مانند اختلال عملکرد تیروئید یا ناهنجاریهای تغذیهای باعث ریزش مو شود نه طاسی با الگوی زنانه که یک مشکل ژنتیکی است.
مرکز تخصصی زیبایی رز یکی از بهترین مراکز پیوند و ترمیم مو است که از تجهیزات و متدهای پیشرفته برخوردار بوده و در سطح تهران فعالیت میکند. شما زیباجویان عزیز در صورت داشتن هر نوع مشکل ریزش مو و یا نیاز به کاشت مو با متدهایی چون میکروگرافت،SUT، ترکیبی و ... میتوانید با این کلینیک تماس گرفته و از مشاوره رایگان این مرکز در مورد انواع متدهای کاشت مو در زنان و اطلاع از قیمت آنها استفاده کنید.
نظر شما