دبیر کمیته ملی حافظه جهانی از ثبت مشترک مجموعه آلبوم های بیوتات سلطنتی که در بردارنده 244 هزار و 480 قطعه سند است بین کتابخانه ملی ایران و وزارت امورخارجه در کمیته ملی حافظه جهانی خبر داد.
فرهاد نظری، دبیر کمیته ملی حافظه جهانی با بیان اینکه در این جلسه پرونده مجموعه آلبومهای بیوتات سلطنتی که در سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران نگهداری میشود، مورد ارزیابی قرار گرفتهاست، گفت: این پرونده پیش از این در کارگروه ارزیابی آثار که در دانشکده تهران برگزار شده بود، واجد ارزش ثبت شناخته شد.
نظری افزود: این پرونده مجموعهای از آلبومهای سلطنتی کاخ گلستان، آلبومهای سلطنتی کتابخانه ملی، آلبومهای سلطنتی وزارت امور خارجه است، بر همین اساس مقرر شد تا وزارت امور خارجه بخشهای مربوط به این وزارتخانه را توصیف و در نهایت این مجموعه بهعنوان یک پرونده مشترک بین سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران و وزارت امور خارجه به ثبت برسد.
وی با اشاره به ارزش و اهمیت این اثر، بیان کرد: این مجموعه دارای 354 آلبوم است که مجموعاً در بردارنده 244 هزار و 480 قطعه سند بوده که اسناد مربوط به اوایل دوره قاجار(فتحعلی شاه) تا دوره پهلوی را شامل میشود.
از ثبت مکاتبات امیرکبیر تا کروکیهایی که ناصرالدین شاه کشیده است
بهگفته دبیر کمیته ملی حافظه جهانی؛ این اسناد که در قالب پرونده بیوتات توصیف شده و به شکل آلبومهایی درآمدهاند که از حیثهای مختلف دارای اهمیت اجتماعی، سیاسی، فرهنگی، روابط بینالملل، کتابداری، نسخه شناسی، هنر، خط ، کتابت و ... است.
وی با تاکید بر اینکه این اسناد منابع مهمی برای بررسی روابط ایران و اروپا و تاثیر تمدن فرهنگی در ایران به شمار میروند، عنوان کرد: با بررسی این اسناد میتوان به نحوه اداره کشور، وضعیت ایران با تجار اروپایی و غیرایرانی، شیوه سلوکهای دیپلماتیک و .. پیبرد.
نظری با بیان اینکه این مجموعه بهعنوان منابع دست اول برای نگارش تاریخ ایران در دوران قاجار و پهلوی به شمار می روند، گفت: فرامین شاهان قاجار، مکاتبات و احکام عباس میرزا، اسنادی راجع به جنگهای ایران و روس، مکاتبات امیر کبیر، نقاشیهایی از ناصرالدین شاه و نقشه معماری بناهایی که کروکی آنها را ناصرالدین شاه کشیده است، نمونههایی در این مجموعه است.
دبیر کمیته ملی حافظه جهانی افزود: همچنین در این مجموعه، اسنادی درباره ورود صنایع جدید به ایران درباره امور مالی، دست خطهایی از ناصرالدین شاه و مظفرالدین شاه به چشم میخورد.
بنابراین گزارش، کمیته ملی حافظه جهانی از سال ۱۳۸۴ تشکیل شده است و هدف آن اجرای اهداف برنامه حافظه جهانی /The Memory of the World یونسکو است که در سال ۱۹۹۲، مبتنی بر شناسایی، آگاهسازی و دسترسپذیر کردن میراث مستند کشورها شکل گرفته است.
این کمیته متشکل از هشت عضو حقوقی (سازمان اسناد و کتابخانه ملی، دانشگاه تهران، وزارت امور خارجه، کتابخانه و مرکز اسناد مجلس شورای اسلامی، سازمان میراث فرهنگی- صنایع دستی و گردشگری، کتابخانه آیتالله مرعشی نجفی، کمیسیون ملی یونسکو، کتابخانه و موزه آستان قدس رضوی، سازمان صداو سیمای جمهوری اسلامی ایران) و ۹ عضو حقیقی از میان متخصصان حوزه میراث مستند است و در حال حاضر ریاست آن با اشرف بروجردی، رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی است.
کمیته ملی حافظه جهانی طبق روال در طول سال، هر ماه یک جلسه تخصصی با حضور تمام اعضا دارد که البته در شرایط اضطراری نیز جلساتی با هماهنگی اعضا برگزار میشود که این نشستها در محل سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران است.
در ذیل این کمیته چهار گروه کارشناسی «ارزیابی آثار برای ثبت»، «آموزش»، «نگهداری و حفاظت» و «معرفی و دسترسی» فعالیت میکند.
نظر شما