کتاب «توانبخشی ورزشی و پیشگیری از آسیب» از سوی انتشارات «بامداد کتاب» به بازار نشر عرضه شد.
کتاب در پنج بخش شامل «مقدمهای بر توانبخشی ورزشی»، «غربالگری آسیب و ارزیابی عملکرد»، «پاتوفیزیولوژی آسیبهای اسکلتی عضلانی»، «تصمیمگیری بالینی موثر»، «آسیبهای مفاصل خاص و پاتولوژیها» تدوین شده است.
نویسندگان در این کتاب به موضوعاتی از جمله پیشگیری از آسیبدیدگی و غربالگری، تاندونها، مدیریت آسیبهای ورزشی، ملاحضات تغذیهای برای اجرا و توانبخشی و صدمات شانه در ورزش پرداختهاند.
در نخستین بخش کتاب درباره نقش متخصص توانبخشی ورزشی میخوانیم: «آمادهسازی افرادی که برای کسب موفقیت در ورزش شرکت میکنند، ماهیتا به کارشناسهایی با تخصصهای گوناگون نیاز دارد؛ همچنین برای مدیریت آسیبهایی که برای شرکتکنندگان در ورزش رخ میدهد، نیاز به ورود بسیاری از متخصصان است؛ بنابراین، ورزشکار ممکن است از هر جهت توسط یک تیم از متخصصان(مربی، مدیر باشگاه، متخصص کاندیشنینگ، بیومکانیست، فیزیوتراپیست، متخصص علم تغذیه، فیزیولوژیست، ورزش، متخصص درمان، ماساژور، ارتوپد، چشمپزشک، روانشناس ورزشی، دندانپزشک ورزشی، GP یا مشاور و در واقع متخصص توانبخشی ورزشی) احاطه شده باشد.»
خطر ارزیابی در پیشگیری از آسیب ازجمله مباحث دومین بخش کتاب است. نویسندگان در تشریح این مهم آوردهاند: «پیشگیری از آسیب و غربالگری اسکلتی ـ عضلانی شکلی از ارزیابی خطر برای یک ورزشکار است؛ این فرآیند برای دستیابی به اطلاعات توسط پزشک طراحی میشود، اما فرآیند غربالگری از کاهش جزییات رنج میبرد. مشاهده این فرآیند باید بهعنوان مجموعهای از تستهای منحصربه فرد و همچنین بهعنوان تصویری از قابلیت عملکرد ورزشکار یا یک ماتریکس عملکرد ساخته شود.»
درباره درمان آسیب عضلانی در سومین بخش کتاب میخوانیم: «درمان اولیه صدمات عضلات اسکلتی میتواند شامل: استراحت، یخ، فشردهسازی و بالابردن باشد(RICE) که بهطور مکرر در مقالات پزشکی و ورزشی به کار برده شده است. این نوع درمان بیشتر برای بافتهایی بدون سوخت و ساز (مانند رباط و استخوان) قابل استفاده است (Huard, Gates) 2005) ظرفیت عضله برای بازیابی سریع به دلیل ماهیت بافتهای سازنده آن، به یک رویکرد اصلاح شده نیاز دارند(Holmich و Peterson و 2005 و Thorsson و همکاران 2007). این اصلاح شامل، رعایت تعادل بین استراحت مطلق و سطح بارگذاری مطلق برای تحریک مناسب بافتهای در حال پیشرفت، متمرکز شده است.»
در ذیل عنوان آسیبهای شدیدی که در ورزش معمول هستند و درباره مطالعه اپیدمیک آسیبها(همهگیرشناسی) در چهارمین بخش کتاب آمده است: «بهطور شهودی هم میتوانیم بفهمیم که حذف آسیبها از ورزش، امری ناممکن است. با این همه، میتوانیم میزان بروز این آسیبها را کاهش دهیم. انجمن عالی پیشگیری از آسیبها، 710018 آسیب را در سال 2002 برای فعالیتهایی که در گروه ورزشی طبقهبندی شده بودند (به جز سالنهای آموزشی)، همچون دو، دوچرخهسواری و اسبسواری در بریتانیا گزارش کرده بودند. سیستم نظارت بر اتفاقهای رخ داده در اوقات فراعت در بریتانیا(LASS) چنین تخمین زده بود که مجموع آسیبهای ورزشی که در بریتانیا در سال 2002(آخرین سالی که اطلاعات مربوط آن در دسترس است) رخ دادهاند برابر با 8241182 باشد. بیشتر از 525000 از این آسیبها مربوط به ورزشهای توپیای بودند که از وسایل دیگر (همچون چوب و ...) در آنها استفاده نمیشد.»
تشخیص اولیه آسیبهای ورزشی شدید در پنجمین بخش کتاب تشریح شده است. نویسندگان در توضیح این موارد پرسشهای زیر را مطرح کرده است.
1ـ چه زمانی آسیب اتفاق میافتد؟ 2ـ هنگامی که آسیب رخ داد در حال انجام چه کاری بودهاید؟ 3 ـ آسیب چگونه روی داده است؟ 4ـ آیا متوجه صدا با احساس خاصی نشدید؟ شکستگی، ترک، ضربهای محکم یا دیگر حسهای غیرعادی؟ 5ـ آیا پیش از این در این ناحیه دچار آسیب شدهاید؟ 6ـ الان نسبت به لحظهای که آسیب روی داد چه تفاوتی کرده است؟ 6ـ تا چه حد این آسیب، فعالیتهایت را درگیر خود و محدود کرده است؟
کتاب «توانبخشی ورزشی و پیشگیری از آسیب» با شمارگان 200 نسخه در 588 صفحه، به بهای 69 هزار تومان از سوی انتشارات «بامداد کتاب» منتشر شده است.
نظر شما