«منطق قرآن در برخورد با یهود و نصارا»، «جریانهای فهم قرآن کریم در ایران معاصر» و « زن در قرآن و در میان مسلمانان» کتابهایی هستند که در شماره هشتم فصلنامه نقد کتاب «قرآن و حدیث» بهعنوان آثار شایسته خواندن به مخاطبان معرفی شدهاند.
«سخن سردبیر»، «نقد آثار تالیفی»، «نقد آثار ترجمه»، «نقد آثار پیشین»، «شایسته خواندن»، «تازههای نشر»، «نقدپژوهی»، «گفتوگو» و «معرفی رساله» بخشهای مختلف این شماره از فصلنامه نقد کتاب «قرآن و حدیث» را شامل میشوند.
بخش آثار تالیفی شامل 6 مقاله با عنوانهای «بررسی و نقد کتاب فی رحابالسنة الکتب الصحاح الستة»، «رجال تفسیری»، «احادیث ساختگی (تحلیل تاریخی، نمونهها)»، «معرفتشناسی در قرآن»، «میراث قرآنی ابان بن تَغلب» و «غرر قرآن از نظریه تا تفسیر» بوده و در بخش آثار ترجمه نیز سه مقاله «تاملی در ترجمه کتاب دانشنامه تفسیر و مفسر»، «روابط متنی در قرآن (ربط، پیوستگی و ساختار)» و «قرآنهای عصر اموی» درج شده است.
در بخش مربوط به نقد آثار پیشین، مقاله «بررسی ساختار تفسیر البیان فی الموافقة بین الحدیث و القرآن» به قلم مشترک نصرت نیلساز و سعید جلیلیان منتشر شده است.
همچنین در بخش تازههای نشر نیز هاجرخاتون قدمی جویباری، برخی از جدیدترین کتابهای حوزه قرآن و حدیث مانند «ارزشهای اجتماعی از منظر قرآن کریم»، «حقیقت وحی با تاکید بر دیدگاه فلاسفه»، «مولوی و تفسیر عرفانی»، «قرآن و پدیدهشناسی نفاق و نفوذ»، «گونهشناسی و تحلیل ساختار قصص قرآنی»، «ارتباط نهجالبلاغه با قرآن»، «اخلاق و آداب مامقانی»، «فرهنگنامه مباهله» و «تفسیر روایی جامع» را بهطور اجمالی معرفی کرده است.
بخش نقدپژوهی فصلنامه نیز به «درسگفتارهایی درباره نقد متن» به قلم مینو آذرپور اختصاص دارد. همچنین در این شماره مهناز احدی با مهدی عزیز برای انتشار کتاب «ضد گفتمان قرآنی» گفتگو کرده و سید هدایت جلیلی نیز رساله «بررسی ارای تفسیرپژوهان درباره تفسیر اجتماعی» نوشته فرزانه روهی را به خوانندگان فصلنامه معرفی کرده است.
در صفحه 64 در ارتباط با نقد کتاب «معرفتشناسی در قرآن» تالیف محمدتقی فعالی، میخوانیم: «قرآن کریم منابع متعددی را برای حصول معرفت ارائه میکند. تأملی در آیات به ما نشان میدهد که منابع آگاهی و شناخت متعدد و متنوع هستند. عالم طبیعت یکی از مهمترین منابع معرفت بهشمار میآید. جهان منبعی وسیع برای تحصیل شناخت است. از دیگر منابع معرفتی در قرآن، یکی فطرت است. تاریخ نیز میتواند منبعی مهم برای کشف حقایق هستی باشد. در کنار منابع مزبور، وحی مهمترین منبع اتصال به علم بیپایان الهی خواهد بود. قرآن کریم ضمن برشمردن منابع و سرشاخههای ادراک و آگاهی، از انسان میخواهد به این محدودهها وارد شود و سطح دانش خویش را ارتقا داده، عمق بخشد.»
هشتمین شماره از فصلنامه نقد کتاب «قرآن و حدیث» در 260 صفحه به بهای 10 هزار تومان از سوی موسسه خانه کتاب منتشر شده است.
نظر شما