مرتضی آخوندی که در هفتمین نشست تاریخ شفاهی کتاب در هفته گذشته از آغاز فعالیت و برخی خاطرات خود در عرصه نشر سخن گفته بود (اینــجا)، با حضور در هشتمین نشست از این سلسله نشستها به بیان بخش دوم خاطرات و فعالیتهای خود پرداخت.
مدیر انتشارات دارالکتب اسلامیه درباره حق کپیرایت و ضررهایی که در نبود قانونی جامع در این زمینه متحمل شده بود گفت: بر اساس قانونی که در سال 1347 با عنوان قانون حمایت از حقوق مؤلفان و مصنفان به تصویب رسیده بود، ناشرانی که قصد انتشار هرگونه کتابی را داشتند باید مواردی را رعایت میکردند که البته خلاهای موجود در این قانون، گاهی مورد سوء استفاده قرار میگرفت.
آخوندی با اشاره به فراگیر شدن استفاده از چاپ افست در سال 1340 گفت: گسترش استفاده از چاپ افست که نقطه عطفی در تکثیر کتاب با هزینه کمتر بود، به تکثیر کتابهای ناشران و نویسندگان دیگر منجر شد و توجه همگان را به قانون حق کپیرایت جلب کرد. در ادامه این روند بود که برخی ناشران با استفاده از خلاءهای قانونی موجود بسیاری از کتابهای ما را چاپ و تکثیر کردند.
مدیر انتشارات دارالکتب اسلامیه درباره لزوم پیوستن یا نپیوستن ایران به کنوانسیون برن درباره رعایت حق کپیرایت گفت: اصولاً پیوستن به قانون جهانی رعایت حق کپیرایت مسائل و پیچیدگیهایی دارد که باید به آنها توجه ویژه کرد. از آن جمله ترجمه کامل و نعل به نعل آثار غربی به فارسی است که طبیعتاً ما بر اساس قانون اساسی کشور، باید آثاری مطابق با اصول اسلامی و موازین شرعی منتشر کنیم و از انتشار آثار اختلالآفرین در مسائل مذهبی، قومی، ملی و فرقهای بپرهیزیم. به ویژه اینکه اکثر آثار موجود در کشور در حوزه علوم انسانی، آثار ترجمهای هستند.
نظارت شدید ساواک بر انتشارات دارالکتب اسلامیه
وی افزود: بر این اساس معمولاً یک سری از کتابهای ممنوعه اعلام میشد که برخی از آنها کتابهای کمونیستی بود که ما با آنها کاری نداشتیم و برخی از آنها نیز کتابهای مذهبی بود که در حوزه فعالیتهای ما جای میگرفت. بر این اساس بسیاری از کتابهای ما مورد بررسی و سختگیریهای شدید قرار میگرفت؛ بهویژه آثاری که مرحوم هاشمی رفسنجانی ترجمه میکردند و در اختیار ما میگذاشتند بسیار مورد بررسی قرار میگرفتم و ساواک ما را بارها برای چاپ و انتشار این کتابها فراخوانده بود.
مدیر انتشارات دارالکتب اسلامیه درباره نظارت شدید ساواک بر این انتشارات گفت: گزارشهایی که اخیراً از سازمان اسناد و کتابخانه ملی دریافت کردهام نشان میدهد که ساواک دستور داده بود که چند مرکز مانند برخی مساجد که در کارهای سیاسی فعالیت داشتند و همچنین انتشارات دارالکتب اسلامیه به شدت زیرنظر ماموران امنیتی باشند. به دلیل همین نظارت شدید ما هیچوقت نتوانستیم رساله امام خمینی (ره) را چاپ کنیم.
تضعیف اتحادیه به دلیل وجود سلایق سیاسی متفاوت اعضاء
آخوندی ادامه داد: یکی از اعضای اتحادیه به شدت اصرار داشت که ما الان باید به عنوان اتحادیه ناشران و کتابفروشان از خانم لاهیجی به عنوان یک ناشر حمایت کنیم و برویم و از ایشان دفاع کنیم. اما از آنجا که موضوع کنفرانس برلین یک موضوع مهم سیاسی و بینالمللی بود که امنیت ملی و نظام ما ارتباط داشت، من اعلام کردم که این کار را نخواهم کرد و به همین دلیل بود که در نهایت از عضویت در اتحادیه استعفا دادم.
مدیر انتشارات دارالکتب اسلامیه درباره برخی هجمههای صورت گرفته علیه خود نیز توضیح داد: در ادامه رئیس اتحادیه ناشران و کتابفروشان سرمقالهای در یکی از نشریات کشور منتشر کرده بودند که در آن عنوان کرده بودند که یکی از ناشران مذهبی کشور با نشانههایی که همگی نشانی بنده بود، با زد و بندهای اداری با وزارت ارشاد، چند میلیارد تومان کتاب به این وزارتخانه فروخته است. مجموعه این اتفاقات و این مطلب باعث شد که من در آن سالها در اتحادیه بایکوت شدم.
نظر شما