چهارشنبه ۲۵ اسفند ۱۳۹۵ - ۱۱:۳۶
نگاهی به رویدادهای مهم  حوزه دین در سال 1395

سال 1395 از ابتدا تا انتها برای حوزه دین و قرآن با رویدادهایی همراه بود؛ از برگزاری بیست و چهارمین نمایشگاه بین‌المللی قرآن کریم تا ششمین جشنواره «کتاب دین و پژوهش‌های برتر»، دومین جشنواره «رسانه‌های علوی» و هجدهمین دوره جایزه کتاب سال حوزه.

خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، در این گزارش، نگاهی گذرا به برخی از مهم‌ترین رویدادهای قرآنی سال 1395 در حوزه کتاب و نشر دارد.
 
جشنواره دیجیتالی «رسانه‌های علوی»
آیین اختتامیه دومین جشنواره «رسانه‌های علوی؛ ویژه تولیدات دیجیتال» با محوریت غدیر، امامت، ولایت، امیرالمومنین(ع)، سه‌شنبه 7 اردیبهشت‌ماه در مجتمع فرهنگی شهدای سرچشمه برگزار شد. دومین جشنواره «رسانه‌های علوی» سال 1394 آغاز شد و پس از چند مرحله داوری، در نهایت حدود 80 اثر به مرحله داوری پایانی این جشنواره راه پیدا کردند.
 
ابوالقاسم حبیبی، دبیر جشنواره در این آیین از تولید و انتشار «بانک اطلاعات جامع فرهنگ علوی» برای دسترسی آسان پژوهشگران به آثار و منابع غنی دانشمندان اسلامی ـ ایرانی در آینده‌ای نزدیک خبر داد. وی همچنین اعلام کرد که بسته پیشنهادی با هشت محور برای تولید محتوای دینی آماده شده که اگر تولیدکنندگان، محتواهایی مبتنی بر این محورها تولید کنند، مورد حمایت مرکز رسانه‌های دیجیتال وزارت فرهنگ و ارشاد قرار خواهند گرفت.
 


بزرگداشت استاد مطهری و رونمایی از کتاب «اسلام و مقتضیات زمان»
آیین گرامیداشت سی‌ و‌ هفتمین سالگرد شهادت استاد مرتضی مطهری، شنبه 11 اردیبهشت‌ماه، همچون سال‌های گذشته، با حضور جمعی از مسئولان و اهالی فرهنگ و ادب و هنر، در خانه موزه استاد مطهری برگزار شد.
 
علی مطهری فرزند شهید مطهری، احمد مسجدجامعی، سیدعبدالحسین مختاباد، حجت‌الاسلام والمسلمین محمدسروش محلاتی، حجت‌الاسلام والمسلمین سیدمحمود دعائی، حسین جابری انصاری-سخنگوی وزارت امور خارجه، احسان شریعتی، فاطمه راکعی، محمود حکیمی، سهیل محمودی و ساعد باقری برخی از حاضران در این برنامه بودند.
 
در این آیین از کتاب «اسلام و مقتضیات زمان» که به همت حجت‌الاسلام محمد سروش محلاتی تدوین شده، رونمایی شد.
 
آثار دینی در بیست و نهمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران
بیست و نهمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران (15 تا 25 اردیبهشت 95) در مجموعه نمایشگاهی شهر آفتاب برگزار شد. حوزه دین و مطالعات قرآنی نیز همچون سال‌های گذشته در این نمایشگاه حضور داشت. در این دوره نیز نظرات متفاوتی درباره میزان فروش، کمیت و کیفیت آثار ارائه شده از سوی فعالان نشر این حوزه به گوش می‌رسید.

آمار ارائه شده از افزایش 20 درصدی فروش نسبت به دوره گذشته حکایت داشت که یکی از دلایل آن، توجه ناشران به کیفیت آثار اعلام شد؛ فاصله گرفتن از جلدهای ارزان‌قیمت ناصرخسرویی و استفاده از طرح جلد‌های جوان‌پسندتر، توجه به نیازهای جامعه، ذائقه مخاطب و ارائه ترجمه‌های روان‌تر.
 
البته برخی ناشران نیز نظراتی کاملا مخالف آنچه آمد، داشتند. به عقیده این دسته از ناشران، خریدار کتاب نسبت به سال‌های گذشته، به دلیل وجود نسخه‌های الکترونیک غیرمجاز کتاب‌ها و مسائل اقتصادی بسیار کم شده است. چراکه خرید کتاب و به‌ویژه کتاب‌های حوزه دین برای مردم در اولویت نیست. آن‌ها معتقد بودند که شاید یکی دیگر از دلایل رکود نسبی کتاب‌های دینی این باشد که چیز جدیدی برای عرضه وجود ندارد.
 
 


نمایشگاه بین‌المللی قرآن کریم
بیست و چهارمین نمایشگاه بین‌المللی قرآن کریم، از دوشنبه 24 خردادماه تا سه‌شنبه هشتم تیرماه، به مدت 16 روز در مصلای امام خمینی (ره) برپا شد. 

بخش مکتوب این دوره از نمایشگاه بین‌المللی قرآن کریم با حضور 293 ناشر شامل 18 غرفه از ناشران خارجی و 243 غرفه از ناشران داخلی برپا شد. در بخش ناشران داخلی 32 هزار عنوان کتاب که 40 درصد از آن‌ها چاپ نخست بودند، در دسترس مخاطبان قرار گرفت و در بخش خارجی نیز سه هزار و 700 عنوان کتاب از کشورهایی مانند ترکیه، سوریه، لبنان، عراق و پاکستان عرضه شد.
 
در این نمایشگاه بیشترین میزان فروش به بخش مکتوب با نزدیک به 10 میلیارد تومان بوده است. کتاب «مفاتیح‌الحیاة» اثر آیت‌الله جوادی آملی، پرفروش‌ترین کتاب نمایشگاه بود و در زمان برپایی نمایشگاه از سوی انتشارات «اسراء» به چاپ دویستم رسید.
 
در مدت 16 روز برپایی بیست و چهارمین نمایشگاه بین‌المللی قرآن کریم، ده‌ها عنوان کتاب تخصصی و آثار فرهنگی و هنری در بخش‌های حوزوی، هنر، بین‌الملل و سرای اهل قلم نمایشگاه با حضور خالقان آثار و اهالی فرهنگ و ادب و هنر رونمایی شد که نسبت به دوره‌های گذشته از نظر کمی و کیفی، رشد داشته است.

 


برگزاری نخستین نمایشگاه کتاب تخصصی عاشورا
نخستین نمایشگاه کتاب تخصصی عاشورا، از پنجم تا یازدهم مهرماه در مجموعه فرهنگی شهدای سرچشمه برپا شد. حدود 80 ناشر با 2500 عنوان کتاب در زمینه‌های کودک و نوجوان تا کتاب‌های پژوهشی حوزه عاشورا در این نمایشگاه حضور داشتند.
 
در این نمایشگاه که در آستانه ماه محرم برپا شد، برای نخستین‌بار همه ناشران کتاب‌های عاشورایی گردهم آمدند.
 
ششمین جشنواره «کتاب دین و پژوهش‌های برتر»
آیین اختتامیه ششمین جشنواره «کتاب دین و پژوهش‌های برتر» نیز هشتم دی‌ماه برگزار شد.
 
در این دوره از جشنواره، 14 برگزیده در هشت گروه با محورهای «علوم قرآن و حدیث»، «فلسفه، کلام، عرفان، اخلاق و مذاهب اسلامی»، «تاریخ، فرهنگ و تمدن اسلامی»، «ادبیات‌ داستانی و رمان»، «کودک و نوجوان»، «علوم اجتماعی»، «علوم اقتصادی و مدیریت اسلامی»، «علوم سیاسی، انقلاب اسلامی و امام خمینی(ره)» تجلیل شدند.
 
در ششمین جشنواره «کتاب دین و پژوهش‌های برتر» همچنین 462 اثر در گروه «اصول، فقه و حقوق اسلامی» و 208 اثر در گروه «علوم تربیتی، روانشناسی و علوم رفتاری» به دبیرخانه این رویداد رسید و از سوی هیئت داوران بررسی شد. در پایان داوری‌ها، هیچ‌یک از آثار این دو گروه، نظر هیئت داوران را جلب نکرده و به جمع 14 اثر برتر و شایسته تقدیر راه نیافت.
 
هجدهمین جایزه کتاب سال حوزه
هجدهمین دوره جایزه کتاب سال حوزه، پنجشنبه هفتم بهمن‌ماه با معرفی 9 اثر برگزیده، 9 اثر شایسته تقدیر و 19 اثر شایسته تحسین به‌کار خود پایان داد.
 
۷۳۸ کتاب و ۱۳۷ پایان‌نامه در قالب یک‌هزار و 134 مجلد به دبیرخانه همایش کتاب سال حوزه ارسال شد که ۲۴۲ اثر (حدود ۲۸ درصد آثار)، به مرحله پایانی داوری راه یافتند.
 
از نگاه کارشناسان این حوزه؛ "فقدان نگاه کلان و یکپارچه در عرصه تالیف، جزیره‌ای و سلیقه‌ای نگریستن نویسندگان، فقدان نقشه علمی و فاصله گرفتن از مجامع علمی جهان اسلام" از جمله مواردی است که تولید علم در حوزه‌های علمیه را به چالش کشیده و از موانع پیشرفت در این عرصه است. به باور آنان، برای ارتقای کیفی آثار باید به "بهره‌گیری از فکر و طرح نو در تولید اثر، نیازسنجی و در نظرگرفتن اولویت‌های جامعه، مستندنویسی و روشمندسازی تالیف کتاب" توجه داشت.
 
سی‌ و چهارمین جایزه کتاب سال جمهوری اسلامی

در بررسی‌ها حدود 882 عنوان از آثار منتشر شده، به مرحله نهایی راه یافتند و از این میان 182 عنوان به بازنگری نهایی رسیدند که چهار داور آن‌ها را بررسی کردند. در بخش جایزه جهانی کتاب سال نیز دو هزار و 500 عنوان کتاب بررسی شد که از آن میان 182عنوان به مرحله نهایی رسیدند.
 
در حوزه نشر کتاب‌های دین، کتاب‌های «فقه الحدیث مباحث نقل به معنا» تالیف احمد پاکتچی در شاخه حدیث، «تحریر رساله الولایه شمس الوحی تبریزی سیدمحمد حسین طباطبایی» تالیف آیت‌الله عبدالله جوادی آملی، تحقیق حجت‌الاسلام حمیدرضا ابراهیمی در شاخه عرفان و تصوف و «موسوعه عبدالله بن عباس حبرالامه و ترجمان القرآن» تالیف سید محمد مهدی موسوی خرسان در شاخه سیره معصومین، سه اثر برگزیده در این دوره از جایزه کتاب سال بودند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها