نشست تجلیل از زنان شاعر صد سال اخیر و بزرگداشت مصطفی رحماندوست برگزار شد
محمودی: رحماندوست شیخالطایفه ادبیات کودک است/ راکعی: سرودن برای بچهها ارزشمند و تاثیرگذار است
سهیل محمودی در نشست «تجلیل از زنان شاعر صد سال اخیر و بزرگداشت مصطفی رحماندوست» این شاعر و نویسنده را شیخالطایفه ادبیات کودک نامید و بیان کرد که وی با استمرار، جدیت، وقار، فرزانگی و خردمندی به ادبیات کودک تداوم بخشیده است. فاطمه راکعی نیز سرودن برای کودکان را کاری بسیار ارزشمند و تاثیرگذار عنوان کرد.
فاطمه راکعی در این نشست به برنامههای انجمن شاعران اشاره کرد و گفت: تا به حال سه نشست با اعلام فراخوان ارسال مقاله در سطح گسترده در دانشگاهها و موسسات آموزش عالی برگزار شده و به زودی سه مجموعه از مقالات این همایشها منتشر خواهد شد که میتواند منبع ارزشمندی برای پژوهشگران باشد. نشست «تجلیل از زنان شاعر صدسال اخیر» هم که چهارمین نشست انجمن شاعران بود را میخواستیم با اعلام فراخوان و به صورت علمی برگزار کنیم و به بررسی شعر کودک و نوجوان بپردازیم اما این امکان به دلایلی فراهم نشد.
سرودن برای کودکان ارزشمند و تاثیرگذار است
وی خطاب به زنان شاعر حوزه کودک و نوجوان گفت: چه افتخاری میتواند بالاتر از این باشد که زنی بتواند با زبان تاثیرگذار شعر و با لحنی زنانه و دغدغههایی مادرانه حرف و فرهنگ را به کودکان و نوجوانان منتقل کند. سرودن برای کودکان کار بسیار ارزشمند و تاثیرگذاری است.
رئیس انجمن شاعران اظهار امیدواری کرد که نشست بعدی این انجمن به بررسی کم و کاستیهای موجود در شعر نوجوان اختصاص یابد.
رحماندوست کارهای ماندگاری در حوزه کودک انجام داده است
بیوک ملکی، در این نشست به بیان سخنانی درباره مصطفی رحماندوست پرداخت و او را شاعری بزرگ و محبوب نامید و افزود: معمولا ما آدمهای بزرگ و محبوب اطرافمان را کمتر میبینیم و کمتر متوجه حقیقت حضورشان میشویم، اما این موضوع درباره رحماندوست صدق نمیکند و همه قدر او را میدانند همانطور که همه قدر قیصر امینپور را میدانستند.
این شاعر نوجوان در ادامه سخنانش یادی از داریوش نوروزی، سردبیر مجله کیهان بچهها در اوایل دهه 60 کرد و گفت: در آن زمان کیهان بچهها پاتوق اهالی ادبیات کودک بود. نوروزی در روند ادبیات کودک تاثیرگذار بود و بااینکه مدت زمان سردبیریاش کم بود اما هنوز هرجایی که صحبت از ادبیات کودک میشود نامی هم از او برده میشود و نامش هرگز فراموش نمیشود چه برسد به رحماندوست که عمری به خلق کارهای ماندگار و تاثیرگذار در حوزه کودک پرداخته است.
وی در ادامه به مراسم بزرگداشتی که سالها پیش برای رحماندوست برگزار شده بود اشاره کرد و افزود: همانطور که در آن مراسم هم گفتم، نمیتوان رحماندوست را فقط یک شاعر، نویسنده، دوست، همسر، پدر خوب و ... نامید، او مجموعهای از همه این صفات است و همیشه کارهایی ماندگار انجام داده است. انتشار 110 عنوان کتاب شعر کودک هزار تومانی در مدت هفت ماه از سوی نشر امیرکبیر از جمله این کارهای ماندگار است.
به گفته ملکی یکی از دلایل حذف کتاب از سبد خانوادهها فقر مردم است و درک این مساله از سوی رحماندوست و تصمیمش برای چاپ 110 عنوان کتاب هزار تومانی برای کودکان بسیار ارزشمند است.
رحماندوست شیخالطایفه ادبیات کودک است
سهیل محمودی نیز در این مراسم بیان کرد: برگزاری این جلسه برای نخستین بار از سوی من مطرح شد. این به دلیل ارادتی بود که به رحماندوست داشتم. بعد از آن هم پیشنهاد دادم که با نشست زنان شاعر تلفیق شود. آشنایی من با رحماندوست به سال 1358 برمیگردد. او جدیترین فردی است که هنوز پای شعر کودک مانده است. البته در کنار بیوک ملکی، اسدالله شعبانی، جغفر ابراهیمی.
وی افزود: استمرار، جدیت، وقار، فرزانگی و خردمندی، لازمه ادامه یافتن ادبیات کودک بود که همه این ویژگیها در مصطفی رحماندوست وجود داشت. رحماندوست شیخالطایفه ادبیات کودک است و دانش و توانایی برقرار کردن دیالوگ را دارد. از وقتی که رحماندوست به انجمن شاعران پیوسته است به وضوح میتوان فرزانگی را در این انجمن احساس کرد.
این شاعر اظهار امیدواری کرد که مرکزی برای شعر کودک تشکیل شود و شعر کودک در همه شهرستانها تکثیر شود و بتواند مدارس، کودکستانها و سایر نهادهای مرتبط را تغذیه کند.
ساعد باقری نیز در این نشست به اهمیت تدام و ادامه راه افراد بزرگ پرداخت و گفت: همه نیما یوشیج را پدر شعر نو و رودکی را پدر شعر فارسی میدانند. اما باید توجه داشت که همیشه این پدرها مهمترینها نیستند و در تغییر مسیر و پیچها افرادی مهماند که بتوانند کار را تداوم بخشند و ادامهدهنده راه باشند.
این شاعر نقش مصطفی رحماندوست در ادبیات کودک را به عطار در ادبیات عرفانی تشبیه کرد و گفت: وی توانست در پیچ تغییر ادبیات تعلیمی کودک به ادبیات خلاقانه کودک، راه را ادامه دهد و تداومبخش این حرکت باشد.
ادبیات کودک باید به رسمیت شناخته شود
مصطفی رحماندوست نیز در این نشست به اهمیت توجه به زنان شاعر در صدسال اخیر اشاره کرد و گفت: مهم نیست که از چه کسی تجلیل میشود. مهم این است که بالاخره ادبیات کودک و نوجوان هم توانست به رسمیت شناخته و مطرح شود. ادبیات کودک بخشی از ادبیات معاصر است و باید به همان شدت هم به رسمیت شناخته شود.
این شاعر و نویسنده پیشکسوت کودک و نوجوان از راهاندازی کتابخانه ملی کودک و نوجوان خبر داد و افزود: همه کتابهای کودک و نوجوان از گدشته تا امروز به صورت دیجیتالی در این کتابخانه جمعآوری خواهد شد. این مجموعه میتواند منبع ارزشمندی محسوب شود. تا به حال 10 هزار و 100 عنوان کتاب نوشتاری و 52 کتاب گویا در این کتابخانه ذخیره شده و قابل استفاده و دسترسی است.
رحماندوست در پایان سخنانش دوچرخهسواری به نام اسماعیل مسیحگل را به حضار معرفی کرد که برای ترویج کتابخوانی دوازده خردادماه از بوشهر حرکت کرده و سوم تیرماه به تهران رسیده است و در هر کدام از شهرهای مسیرش به کتابخانههای کانون رفته و بچهها را به مطالعه تشویق کردهاست.
در این نشست مریم زندی، انسیه موسویان، اکرم کشایی، رودابه حمزهای، طیبه شامانی، شاهده شفیعی، مریم اسلامی، مریم هاشمپور، سعیده موسویزاده و ... اشعاری را برای حضار قرائت کردند. سپس از مصطفی رحماندوست، مریم هاشمپور، افسانه شعباننژاد و شکوه قاسمنیا تقدیر شد.
نظر شما