سعید بیابانکی با اشاره به شباهت بسیار شعر عاشورایی و شعر دفاع مقدس گفت: این دو گونه ادبی آن قدر به هم شباهت دارند که می توان آنها را دو برادر ادبی خواند.
بیابانکی توضیح داد: حرکت امام حسین(ع) و قیام او علیه حکومت یزید، حرکت علیه جور، ستم و ذلت بود و در راستای آزادگی صورت گرفت و در دفاع مقدس هم ما همین باورها عینی و ملموس را داشتیم.
وی با بیان اینکه همواره از واژه دفاع مقدس به جای جنگ استفاده می کنیم افزود: دلیل اصلی این مسئله خشونت و خصومتی است که در واژه جنگ وجود دارد، اما دفاع کلمه ای مقدس است و ما نیز هشت سال با این مفهوم مقدس برای آزادگی خود ایستادیم.
این شاعر معاصر با بیان اینکه همین مفاهیم ارزشمند و هدف مشترک باعث شد که ادبیات انقلاب ما هم رنگ و رویی عاشورایی داشته باشد اضافه کرد: ادبیات انقلاب ما هم از این ویژگی هایی بهرهمند است. در دوره انقلاب هم مردم برای مبارزه با جور و ستم حاکم به پا خواستند، شهید دادند و از شهادت نهراسیدند.
این شاعر آیینی با اشاره به نزدیکی سبکی شعرهای عاشورایی و دفاع مقدس افزود: به لحاظ سبک شناسی آن قدر این دو گونه شعری به هم نزدیک هستند که می توان شباهت آن ها را به شباهت دو برادر به هم عنوان کرد.
این شاعر معاصر در ادامه افزود: با شباهت مضمونی و محتوایی، شباهت واژگانی نیز قطعا پیش می آید. به بیان دیگر شاعران این اشعار در استخدام واژگان نیز به هم نزدیک هستند و بسیاری از واژه هایی که بار عاطفی یا حماسی دارند در این دو گونه شعری به هم نزدیک هستند.
بیابانکی در پایان گفت: با مطالعه اشعار دفاع مقدس به حجم بالایی از فضاهای مربوط به محرم، صحنه های عاشورا، مظلومیت امام و یارانش و از سوی دیگر روح حماسی بر می خوریم که در واقعه عظیم روز عاشورا عیان است.
نظر شما