یکشنبه ۱۹ اردیبهشت ۱۴۰۰ - ۱۳:۵۵
دایره مسئولیت سازمان اسناد و کتابخانه ملی مرکز فارس افزایش یافت

به گفته مدیر سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران مرکز فارس، در راستای طرح تحول مدیریت‌های منطقه‌ای سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، دایره مسئولیت مرکز فارس با الحاق استان کهگیلویه و بویراحمد به آن، به مرکز اسناد و کتابخانه ملی منطقه جنوب کشور افزایش یافت.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) در فارس، کوروش کمالی سروستانی مدیر سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران مرکز فارس امروز یکشنبه 19 اردیبهشت‌ماه همزمان با روز اسناد ملی، با بیان اینکه آرشیو مانند شناسنامه ملی کشور، متضمن شکل‌دهی حافظه جمعی یک ملت است، گفت: آرشیو تجربه بشر را به ثبت می‌رساند و روشنگر حیات اجتماعی اوست.

وی همچنین اسناد تاریخی را که بخشی از محتویات بایگانی‌هاست، از مهم‌ترین منابع پژوهش توصیف کرد و افزود: از آنجاكه سند حاصل تعامل افراد اجتماع با هم و با دستگاه‌های اداری و حاكمه است برای درك تاریخ و شناخت تحولات اجتماعی، اقتصادی، سیاسی، اداری، فرهنگی و نظامی به محقق امكان استنباط و قضاوت بر پایه اعتبار، یقین و اصالت می‌بخشد.
 
وی افزود: تصویب قانون تاسیس سازمان اسناد ملی ایران در سال 1349 ماحصل تلاش در سال‌های پیشین از اقدامات وزارت خارجه در ساماندهی بایگانی در 1287ش. تا تصویب لایحه ایجاد مرکز اسناد دولتی در هیئت وزیران 1309ش. و ارائه نخستین لایحه دولت برای اخذ مجوز امحاء اوراق زائد در 1335ش. است.
 
مدیر سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران مرکز فارس افزود: سازمان اسناد ملی ایران در سال 1349 به منظور جمع‎آوری و حفظ اسناد ملی ایران در سازمانی واحد و فراهم آوردن شرایط و امکانات مناسب برای دسترسی عموم به این اسناد و همچنین صرفه‌جویی در هزینه‎های اداری و استخدامی از طریق تمرکز پرونده‌های راکد وزارتخانه‌ها و موسسات دولتی و وابسته به دولت و امحای اوراق زائد، تاسیس شد. این سازمان در سال 1381 در کتابخانه ملی ایران ادغام و سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران شکل گرفت.
 
ارتقای مرکز اسناد و کتابخانه ملی به مرکز جنوب کشور
وی همچنین درباره فعالیت‌های سازمان اسناد و کتابخانه ملی مرکز فارس گفت: بومی‌سازی و تمركز فراهم‌آوری اسناد منطقه‌ای در مرکز، با انگیزه ایجاد امکانات و تسهیلات برابر جهت پژوهشگران و محققین، رسالت واحد اسناد در مدیریت فارس است. این مهم با برنامه‌ریزی و مدیریت كلان اسناد ملی در استان ازمرحله تولید تا بایگانی، راكدسازی، شناسایی و تعیین تكلیف، انتقال اسناد واجد ارزش نگهداری دائم و دریافت اسناد اهدایی، امانی و خریداری اسناد با ارزش، و تولید اسناد شفاهی- از طریق مصاحبه– ازجمله خدمات و وظایف واحد اسناد درمركز اسناد و كتابخانه ملی فارس است.
 
کمالی ادامه داد: در آستانه سال 1400 و در راستای طرح تحول مدیریت‌های منطقه‌ای سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران دایره مسئولیت مرکز فارس با الحاق استان کهگیلویه و بویراحمد به آن، به مرکز اسناد و کتابخانه ملی، منطقه جنوب کشور افزایش یافت.
 
اجرای طرح تدوین تاریخ مستند شهرداری شیراز
وی در مورد کارکرد اسناد در توسعه افزود: ایجاد نظام هماهنگ اسنادی از نیازهای پایه و زیرساختی کشور به منظور حفظ بنیه اطلاعاتی و پیشینه ملی است. اهتمام به تدوین تاریخ مستند ادارات دولتی و نهادهای مدنی فارس در همین راستاست و هم‌اینک «طرح تدوین تاریخ مستند شهرداری شیراز» در حال پیگیری و اجراست. تاکنون بیش از 100 هزار برگ سند و روزنامه دوره قاجار و پهلوی اول در این رابطه مورد بررسی، بازخوانی و طبقه‌بندی قرار گرفته است. این طرح نقش اسناد را در توسعه روشن می‌کند و موجب انتقال تجربیات گذشتگان به مدیران آینده خواهد شد.
 
مدیر سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران مرکز فارس توضیح داد: شکل‌گیری نظام ملی اطلاع‌رسانی از طریق اشتراک منابع مراکز آرشیوی و کتابخانه‌ای کشور به منظور توسعه حوزه خدمات اطلاع‌رسانی که با راه‌اندازی«سامانه حافظه ملی ایرانیان» محقق گشت؛ در راستای تکمیل این طرح ارزشمند ملی تلاش برای مشارکت هرچه بیشتر مراکز اطلاعاتی و کتابخانه‌های استانی در جهت تسهیل و تسریع دسترسی کاربران صورت می‌پذیرد.
 
کمالی گفت: ایجاد گنجینه جامع میراث مستند ایرانی و اسلامی با اهتمام به گردآوری اسناد و نسخ خطی نادر ایران در دستور کار قرار دارد. گردآوری دیجیتال نسخ خطی قرآن‌کریم که تصویر متن کامل آن در اختیار پژوهشگران و علاقمندان قرار خواهد گرفت در قالب طرح «آرشیوملی قرآن کریم» از آثار قرآن‌نگاران ایرانی در کتابخانه‌ها و موزه‌های ایران و جهان که به تایید رییس محترم سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران رسیده است با همین رویکرد در مرکز فارس در حال پیگیری و انجام است.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها