چهارشنبه ۱۶ اسفند ۱۳۹۶ - ۱۱:۴۶
احمد عزیزی حیات تازه و ویژه‌ای به قالب مثنوی داد

سعید بیابانکی، شاعر با اشاره به سالمرگ زنده‌یاد احمد عزیزی گفت: احمد عزیزی حیات تازه و ویژه‌ای به قالب مثنوی داد. او باعث احیای مثنوی شد؛ چراکه بیشتر اشعارش در وزن مثنوی مولانا بود که وزن کوتاهی دارد و مردم به راحتی می‌توانستند این اشعار را زمزمه کنند.

سعید بیابانکی در گفت‌وگو با خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، به مناسبت 16اسفند اولین سالروز درگذشت احمد عزیزی اظهار کرد: احمد عزیزی شاعری با ویژگی‌های شعری زیبا و متنوع بود که همین ویژگی‌ها او را به فردی شاخص تبدیل کرد. نخستین ویژگی این شاعر مشخصه‌های زبانی اوست؛ چراکه عزیزی دایره لغات رنگین و متنوعی داشت که به وسیله همین کلمات سیاست، فرهنگ و اقتصاد را به شعر آورده بود.
 
این طنز‌پرداز با اشاره به ویژگی‌های زبانی زنده‌یاد احمد عزیزی گفت: احمد عزیزی در اشعارش خط‌شکنی کرد و واژگانی را به شعر پیشنهاد داد که این واژگان امروزه نیز در شعر بسیاری از شاعران استفاده می‌شود؛ بنابراین کاربرد این واژگان را می‌توان کشف او دانست.
 
این شاعر در توضیح فعالیت‌های عزیزی در حوزه مثنوی گفت: احمد عزیزی حیات تازه و ویژه‌ای به قالب مثنوی داد؛ چراکه در آن سال‌ها بیشتر شاعران کشور به استثنای استاد علی‌ معلم دامغانی و محمدکاظم کاظمی غزلسرا بودند و تنها این سه نفر به همراه چند نفر دیگر به قالب مثنوی می‌پرداختند.
 
وی ادامه داد: احمد عزیزی باعث احیای مثنوی شد؛ چراکه بیشتر اشعارش در وزن مثنوی مولانا بود که وزن کوتاهی است و مردم به راحتی می‌توانستند آنها را زمزمه کنند؛ اما کاظمی و معلم بیشتر در وزن‌های غزل یا وزن‌های طولانی مثنوی می‌سرودند، به همین دلیل موفقیت عزیزی بیشتر از این دو شاعر بود.
 
بیابانکی با اشاره به دلایل مطرح شدن احمد عزیزی گفت: احمد عزیزی به مسائل متنوع جامعه می‌پرداخت. مسائل اجتماعی را نقد می‌کرد و نگاهی به مسائل انقلاب، مسائل اعتقادی و تغزل در شعر داشت. خوب به خاطر دارم که وقتی نخستین اثر او به‌نام «کفش‌های مکاشفه» منتشر شد به دلیل همین تنوع موضوعی مورد استقبال جامعه قرار گرفت.
 
وی ادامه داد: متاسفانه نکته‌ای که تا امروز به آن توجه نشده این است که احمد عزیزی آثار بسیار زیادی منتشر کرده که این آثار به شکل پراکنده‌ای عرضه شده و نشرهای مختلفی این آثار را منتشر کرده‌اند. به نظر من بهتر است که فرد یا مجموعه‌ای این آثار را گزیده و در یک انتشارات به‌صورت متمرکز منتشر کنند تا مخاطب برای روبه‌رو شدن با آثار این نویسنده دچار پراکندگی و سردرگمی نشود.
 
برگزیده سومین دوره جشنواره شعر فجر با اشاره به نثرهای عزیزی اظهار کرد: عزیزی نثر بسیار فوق‌العاده‌ای داشت و در نثر به اعتقاد من یکی از پدیده‌هاست. او شطحیات بسیار قوی و ماندگاری دارد. کاری که در دوره ما کمتر کسی انجام داد و کمتر کسی دغدغه آن را داشت. شطحیات نوشته‌های عارفانه‌ای است که پیش‌تر از آن در آثار مولانا، بایزید بسطامی، ابوسعید ابیالخیر و عطار دیده بودیم.
 
بیابانکی در بخش پایانی صحبت‌هایش گفت: احمد عزیزی یکی از تاثیرگذارترین شاعران بعد از انقلاب بود که در جریان شاعران بعد از خودش تاثیر گذاشت و بسیاری از شاعران تحت تاثیر بازی‌های زبانی او شعر سرودند؛ چراکه در هر سه چهار بیت شعری که از او می‌خوانیم متوجه شیرین‌کاری زبانی او می‌شویم.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها