شنبه ۲۹ فروردین ۱۳۸۸ - ۱۳:۴۱
زبانشناسان بايد به همزبانی برسند

رييس انجمن زبانشناسی در پايان همايش «آواشناسی و واج‌شناسی» که پنجشنبه ۲۷ فروردین در بنیاد ایران‌شناسی برگزار شد، اعلام کرد: انجمن زبانشناسي محلی است براي گرد‌آمدن زبانشناسان؛ به دور از هرگونه تفاوت و تبعيض.\

به گزارش خبرگزاري کتاب ايران (ايبنا)، پايان‌دهنده همايش آواشناسي و واج‌شناسي ۲۷ فروردين، ميزگردي بود با حضور دکتر عاصي ‌رييس انجمن زبانشناسي ايران، دکتر صامتي، عضو دانشگاه صنعتي شريف در رشته هوش مصنوعي، ‌دکتر طبيب‌زاده ‌ازدانشگاه همدان، دکتر گلناز مدرسي از دانشگاه علامه طباطبايي، دکتر پرمون از «پژوهشکده زبانشناسي،‌ گويش و متون سازمان ميراث فرهنگي»، دکتر بي‌جن‌خان از دانشگاه تهران و دکتر کرد زعفرانلو از دانشگاه تربيت مدرس. 
در اين ميزگرد دانشجويان سوالات خود را مطرح مي‌کردند. بيشترين سوالات از دکتر حسين صامتي به دليل موضوع جديد و جالب آن سخنراني بود.

وی در پاسخ به سوالي درباره فهم کامپيوتر از ساختار زبان، گفت: در زبان اين امکان وجود دارد که کلمه‌ها صحيح باشند؛ ولي چند کلمه در کنار هم جمله نادرستي ارائه دهند و يا ممکن است جمله، ساختار درستي داشته باشد؛ ولي از نظر معنايي نادرست باشد. اين اشکالات با پردازش معنايي رفع‌شدنی هست. ولي اين سيستم در سطح معنايي متوقف نشده است و حتي کاربرد‌شناسي يا پراگمتيکس را هم پوشش مي‌دهد. 

پرسش دیگر: «آهنگ و تکيه براي سيستم چگونه تعريف شده است؟» صامتي توضيح داد: در سنتز کلمات، عوامل زبر زنجيري بسيار مشکل‌ساز هستند. براي اين کار، کلمات مختلف با آهنگ‌هاي محتلف ضبط مي‌شود و خود سيستم، اين قابليت تشخيص را دارد تا کدام کلمه را با کدام آهنگ انتخاب کند.

گلناز مدرسي نیز با تقدير از فعاليت ارزشمند اين گروه، از صامتي درخواست کرد تا اگر در اين زمينه نياز به تحقيقات دانشجويان زبانشناسي هست، به اطلاع انجمن برسد.

طبيب‌زاده هم پيشنهادي براي استفاده دانشجويان و فارغ‌التحصيلان از کتاب‌هاي جديد با کمک وبگاه GIGA PEDIA کرد و افزود: «از آنجا که کتاب‌هاي جديد معمولا دير به دست ما مي‌رسد، مي‌توان از اين وبگاه نسخه الکترونيکي کتاب‌ها را ذخيره کرد.» 

وی دايره المعارف زبانشناسي ۱۲ جلدي را براي ذخيره پيشنهاد کرد.

گلناز مدرسي اعلام کرد که به زودي کارگاه آکوستيکي براي علاقمندان برگزار خواهد شد که از طريق انجمن به اطلاع همگان خواهد رسيد.

در پايان سیدمصطفی عاصي پس از تشکر از شرکت‌کنندگان، ابراز اميدواري کرد که برنامه‌هاي بعدي، بهتر از اين برگزار شود. وي سپس به افزايش کارآمدي وبگاه انجمن اشاره کرد. در اين وبگاه قسمتي براي تبادل اطلاعات علمي و انجام کار تحقيقاتي در نظر گرفته شده است. 

وی همچنين خاطرنشان کرد: يکي از مشکلات فعلي در زبانشناسي، ناهماهنگي اصطلاحات زبانشناسي است. بنابر این بايد به يک همزباني برسيم. در وبگاه انجمن، محلي در نظر گرفته شده است تا واژه‌هاي مصوب فرهنگستان به عنوان واژه‌نامه قرار گيرد. همچنين قرار است در سايت قسمتي براي تدوين مقاله و پايان‌نامه لحاظ شود.

وي تاکيد کرد: مقالات اين همايش در آينده نزديک به صورت کتاب يا ويژه‌نامه منتشر شده و از طريق انجمن در اختيار علاقمندان قرار می‌گيرد.

همچنين در پايان جلسه، به ارائه‌کنندگان مقالات لوح تقدير و به شرکت‌کنندگان در اين همايش گواهي شرکت در همايش اهدا شد. 
 
ميهمانان اين همايش دکتر مدرس خياباني، دکتر يحيي مدرسي،‌ دکتر شقاقي، دکتر اسلامي و جمعي ديگر از استادان، اعضاي انجمن زبانشناسي، دانشجويان، فارغ‌التحصيلان و علاقمندان به مباحث آواشناسي بودند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها

اخبار مرتبط