یکشنبه ۲۱ تیر ۱۳۸۸ - ۱۰:۳۹
«زنان خوشنویس» به بازار نشر آمدند

کتاب «زنان خوشنویس» به اهتمام عذرا عقیقی بخشایشی که تذکره بانوان خوشنویس ایرانی از قرن چهارم هجری تا امروز است، توسط انتشارات کلهر منتشر شد.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، این کتاب با پیشگفتارعبدالرحیم عقیقی بخشایشی، مترجم و مفسر قرآن کریم آغاز شده و شامل شرح حال و نمونه آثار ۳۲۰ تن از زنان خوشنویس ایرانی است.

مولف در بخش‌های «زنان خوشنویس در گذر تاریخ»، «معرفی زنان خوشنویس از قرن چهاردهم هجری تا امروز»، «بانوان سرآمد» و «بانوان خوشنویس دارای مدرک ممتاز انجمن خوشنویسان ایران» به گردآوری مجموعه‌ای پرداخته است که نظیر آن تا کنون در حوزه تالیف ارایه نشده است. 

در پیش‌گفتار کتاب که به قلم عبدالرحیم عقیقی بخشایشی، با سوگند به قلم و نوشتارهای آن آغاز شده است درباره نقش زن در هنر خوشنویسی می‌خوانیم: «زنان مسلمان از صدر اسلام تا کنون با هنر خط، انس و ارتباطی قابل توجه داشته‌اند و این علاقه و شوق گاهی به صورت‌های بسیار عالی تجلی کرده است، راز مسئله این است که آنان با داشتن روحیه ایمان و تقوی و با فراغت و عشق و اخلاصی که نسبت به قرآن و حدیث و عموما امور معنوی و عرفانی داشته‌اند، روح حساس و ظریف خود را به خدمت‌گذاری قرآن و حدیث گرفته و در این زمینه پدیده‌های زیبایی را آفریده‌اند.»

به اعتقاد وی خوشنویسی کوششی در نشان دادن جمال حق و جلال و شکوه خلقت است که در هنرمند خوشنویس، تواضع و فروتنی خاصی را آفریده و بلند پروازی و جولان اندیشه را در راه دستیابی به حجاب‌های غیب باز می‌گشاید.

در بخش «زنان خوشنویس در گذر تاریخ» ۳۱ زن خوشنویس معرفی شده‌اند که از آنان می‌توان دختر ابن مقله شیرازی، ام‌الفضل فاطمه، پادشاه خاتون کرمانی، زینب شهده، شاد ملک، زینب دختر مقصودعلی، گلرخ بانو بیگم، یاسمن بودگنی، گلبدن بیگم، گوهرشاد خاتون، زرغونه افغانی، بانو عفت ترک، مهد علیا مادر ناصرالدین شاه، ماه رخسار و مریم نائینی را نام برد.

اطلاعاتی که از شرح حال این زنان در کتاب آمده از تذکره‌های مختلف جمع‌آوری شده است. همچنین در مواردی که نمونه‌ای از کار آن‌ها موجود بوده است، تصویر آن‌را در کتاب می‌بینیم.

در بخش‌های بعدی کتاب که مربوط به متاخرین است، علاوه بر معرفی و سابقه کاری زنان خوشنویس که از استادان این عرصه بوده و یا کسانی هستند که مدرک «ممتاز» از انجمن خوشنویسان ایران را اخذ کرده‌اند، از هر هنرمند حداقل یک نمونه کار چاپ شده است.

مولف در هیچ‌ بخشی ازاین کتاب به اظهار نظر و یا نقد و تحلیل آثار نپرداخته است و همان‌‌گونه که از «تذکره» برمی‌آید، زنان خوشنویس در این کتاب تا حد امکان، تنها نام برده و معرفی شده‌اند.

از استادان معاصر خوشنویسی که در این‌ کتاب معرفی شده‌اند می‌توان بانوانی را چون مرضیه اقبالی مهیازی، فرین انصافی، سیده صغری حسینی، پروین حیدری نسب، الهه خاتمی، سهیلا سندسی، ازهار شرکاء، فائزه شیرازی، نسرین صفوی، عذرا عقیقی بخشایشی، زینت قاجار دولو، میترا معنوی راد، فریبا مقصودی و نسرین یزدچی را نام برد.

کتاب «زنان خوشنویس» با تالیف و گردآوری عذرا عقیقی بخشایشی در بهار ۸۸ توسط انتشارات کلهر در ۳۶۰ صفحه گلاسه در قطع رحلی با جلد گالینگور و صحافی نفیس چاپ و به‌تازگی با قیمت ۱۸۰۰۰ تومان در بازار نشر عرضه شده است.

گفت‌و‌گوی مولف این کتاب با ایبنا متعاقبا منتشر خواهد شد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها