جمعه ۲۱ فروردین ۱۳۸۸ - ۱۱:۵۰
بذرهای جنگ سرد در خاورمیانه می‌رویند

رییس موسسه خاورمیانه دانشگاه کلمبیا در تازه‌ترین کتاب خود، اثرات جنگ سرد و رقابت آمریکا و شوروی سابق بر شکل‌گیری سیاست خاورمیانه‌ای آمریکا در حال حاضر را بررسی کرده است.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا) به نقل از نشنال پابلیک ریویو، «رشید خالدی» که تا کنون شش کتاب درباره مسایل خاورمیانه نوشته، در کتاب جدید خود با عنوان «بذرافشانی بحران :جنگ سرد و تسلط آمریکا در خاورمیانه» می‌نویسد: شاخک‌های یخی جنگ سرد اثراتی تخریب کننده در سراسر جهان داشت و این اثرات هنوز هم در خاورمیانه وجود دارد. 

به عقیده خالدی، به همان میزان که هراس از تروریسم در دنیای بعد از 11 سپتامبر به سیاست خارجی آمریکا شکل داد، کشمکش‌های موجود در سطح دنیا نیز تحت‌تاثیر عوامل محرک و ریشه‌های جنگ سرد بین آمریکا و شوروی سابق قرار دارد. درحالی که امروز تروریسم تنها واژه منطقی برای مداخله در خاورمیانه به شمار می‌آید، اين کمونیسم بود كه زمانی نقطه مرکزی هراس‌ها به شمار می‌رفت.
 
رییس موسسه خاورمیانه دانشگاه کلمبیا در این کتاب 308 صفحه‌ای که توسط انتشارات «بیکون پرس» منتشر شده، می‌نویسد: ابرقدرت‌ها در همان حالی که برای تسلط بر خاورمیانه می‌جنگیدند، موجب بدتر شدن کشمکش‌های منطقه‌ای نیز شدند و تلاش‌ها برای تقویت دموکراسی را به تعویق انداختند.
 
خالدی معتقد است که بسیاری از مشکلات کنونی خاورمیانه محصول سیاست‌ها، استراتژی‌ها و اولویت‌های آمریکا و شوروی در دوره جنگ سرد است.

نویسنده در اين كتاب به خوبی نشان می‌دهد که چگونه رقبای جنگ سرد به خاورمیانه به عنوان مکانی حیاتی و دارای ذخایر گسترده نفت و گاز می‌نگریستند و سياست‌هاي خود در این منطقه را به عنوان زمینه‌ای برای ایجاد توازن در سطحی گسترده‌تر به کار می‌بردند.

نویسنده معتقد است در طول جنگ سرد به موضوع صلح بین اعراب و اسراییل به عنوان یک موضوع فرعی نگاه می‌شد و ریشه بخش مهمی از بحران کنونی هم به همان دوره باز می‌گردد. 

پابلیشرز ویکلی کتاب « بذر بحران » را كتابي مهم ارزیابی کرده که برای کسانی که به موضوع ثبات در خاورمیانه اهميت مي‌دهند، خواندن آن ضروری است ولی نیویورک تایمز در بررسی خود از این کتاب، آن را بیشتر جدلی دانسته است تا تاریخی.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها