شنبه ۳۱ فروردین ۱۳۸۷ - ۱۱:۱۲
پوليتزر، تحقق آرزوهاي يك روزنامه‌نگار

سال‌هاست كه نام پوليتزر و روزنامه نگاري با يكديگر پيوند خورده و شايد هرگز نتوان دنياي روزنامه نگاري و ادبيات را بدون پايه گذار اصلي اين جايزه معتبر يعني "ژوزف پوليتزر" تصور كرد./

به گزارش خبرگزاري كتاب ايران (ايبنا) به نقل از سايت رسمي پوليتزر، ژوزف پوليتزر كه مظهر روزنامه نگاري حرفه‌اي در آمريكاست، در اصل مجاري تبار بود و در 10 آوريل 1847 از پدري بازرگان و مادري آلماني و كاتوليك به دنيا آمد. او از عنفوان جواني به دنبال استخدام در ارتش بود؛ ولي به دليل ديد كم و وضعيت نامناسب جسمي، هرگز تقاضاي او براي ورود به ارتش اتريش پذيرفته نشد. او سال 1864 به آمريكا مهاجرت كرد تا در جنگ داخلي آمريكا وارد ميدان شود و به روياي خود براي حضور در ارتش، جامه عمل بپوشاند.
 
پوليتزر پس از پايان گرفتن جنگ، كار خود را در روزنامه "سنت لوئيس" ميسوري آغاز كرد و پس از چند سال كار و تلاش در اين عرصه سرانجام سال 1869 در يك روزنامه آلماني زبان به نام "وست ليش" استخدام شد. در اين زمان او به حزب جمهوريخواه آمريكا گرايش يافت و براي پيروزي "هوراس گريلي" در انتخابات رياست جمهوري تلاش فراواني كرد؛ ولي با شكست اين كانديدا در انتخابات سال 1869، حزب جمهوريخواه منحل شد و پوليتزر پس از مدتي به دموكرات‌ها پيوست. 

او پس از مدتي تلاش در عرصه روزنامه نگاري و كسب تجربه هاي تازه موفق شد در سال 1872 روزنامه "پست" را به مبلغ 3000 دلار خريداري كند كه البته سهم خود در اين روزنامه را يك سال بعد با سودي سرشار فروخت. در 1879 نيزبه طور همزمان دو روزنامه "سنت لوئيس ديسپچ" و "سنت لوئيس پست" را به طور همزمان خريداري كرد و پس از ادغام اين دو در يكديگر، روزنامه "سنت لوئيس پست- ديسپچ" را پايه گذاري كرد كه هنوز هم اين نشريه به نام "سنت لوئيس" فعاليت دارد.

اين روزنامه، جايگاه و تريبوني مناسب براي او فراهم كرد تا بتواند عقايد پوپوليستي خود را به راحتي ابراز كند. 

در 1882 پوليتزر  به مردي متمول و ثروتمند تبديل شده بود و موفق شد امتياز روزنامه "نيويورك ورلد" را به مبلغ 346000 دلار از "جي گولد"خريداري كند. اين روزنامه كه پيش از آن، سالانه 40 هزار دلار ضرر به بار مي آورد، با درايت و مديريت علمي پوليتزر  به روزنامه اي پرتيراژ تبديل شد. 

او با دقت، خلا هاي موجود در دنياي روزنامه نگاري را پيدا  و داستان هاي مورد علاقه مردم را در آن چاپ كرد. از سويي ديگر، او بسيار افشاگرانه و جنجالي كار مي‌كرد و پرده از بسياري رازها برمي داشت. كمي بعد با استخدام روزنامه نگار و محقق معروف، "نلي بلاي" در 1887 كار خود را به اوج رسانيد. روزنامه "ورلد" در سال 1895 ميلادي، نخستين روزنامه كمدي رنگي به نام "يلو كيد" را به مردم معرفي كرد. اين روزنامه نيز بسيار مورد توجه مردم قرار گرفت و شمارگان آن در مدت زمان كوتاهي از 15 هزار به 600 هزار نسخه رسيد.

موفقيت هاي پي در پي پوليتزر، حسادت رقباي او را برانگيخت و بسياري از آنها براي خراب كردن وجهه اجتماعي او دست به كار شدند. سردبير روزنامه "نيويورك سان" مدعي بود كه پوليتزر از دين برگشته است و مردم نبايد با خريد روزنامه يك كافر، از او حمايت كنند. 

هر چند او در اين زمان به دليل عود بيماري و طي دوران نقاهتش در روزنامه حضور نداشت؛ ولي اين مجموعه را از دور مديريت مي كرد. در 1895 "ويليام راندولف هارست" امتياز روزنامه "نيويورك ژورنال" را از آلبرت برادر پوليتزر خريداري كرد و در پوشش دادن اخبار جنگ آمريكا و اسپانيا، رقابتي شديد بين اين دو روزنامه درگرفت. اين جنگ با انفجار يك رزم ناو آمريكايي در خليج هاوانا در سال 1898 آغاز شد. 

"هارست" با برانگيختن احساسات مردم تلاش مي كرد اسپانيا را در اين ماجرا مقصر قلمداد كند و سرانجام نيز رئيس جمهور وقت، عليه اين كشور اعلام جنگ كرد؛ ولي از آنجا كه پوليتزر به دنبال كشف حقيقت بود، تلاش مي كرد نشان دهد در اين حادثه هيچ تعمدي در كار نبوده و اين انفجار، ناشي از اختلال در موتورخانه بوده است. 

همين اختلاف نظر يك جنگ تمام عيار بين اين دو روزنامه به راه انداخت و سرانجام در سال 1909 به اتهام توهين به "تئودور روزولت" و "جي.پي.مورگان "، عليه پوليتزر اعلام جرم كردند و او به پرداخت 40 ميليون دلار غرامت محكوم شد. البته افشاگري هاي او در سال 1911 نتيجه داد و پس از اعلام نتيجه نهايي كميسيون تحقيق مبني بر عمدي نبودن حادثه، او نيز از اين اتهام مبرا شد. 

پوليتزر به دليل عشق و علاقه اش به روزنامه نگاري، سال 1892 با پيشنهاد مبلغي پول به "ست لو" رئيس دانشگاه كلمبيا، از او درخواست كرد نخستين مدرسه روزنامه نگاري جهان را پايه گذاري كند؛ ولي او هيچ علاقه اي به اين درخواست نشان نداد. 

با تعويض و جابه‌جايي رئيس اين دانشگاه در سال 1902، "نيكلاس موري باتلر" رغبت بيشتري براي ساخت اين مدرسه از خود نشان داد؛ ولي اين رويا عملا تا بعد از مرگ پوليتزر عملي نشد. اين اسطوره روزنامه نگاري، در وصيتنامه خود، 2 ميليون دلار براي دانشگاه كلمبيا در نظر گرفت. 

"ژوزف پوليتزر" سال 1911 ميلادي در بندر چارلستون كاروليناي جنوبي ديده از جهان فرو بست و در گورستاني واقع در برونكس نيويورك به خاك سپرده شد. يك سال پس از مرگ او دانشگاه كلمبيا اقدام به ساخت مدرسه علمي روزنامه نگاري كرد؛ ولي در آن زمان مدرسه روزنامه نگاري ديگري در دانشگاه ميسوري تاسيس شده بود. با اين وجود هنوز هم مدرسه روزنامه نگاري كلمبيا يكي از معتبرترين مراكز آموزش روزنامه نگاري در سراسر جهان محسوب مي شود و بسياري از روزنامه نگاران برجسته در اين محل آموزش مي بينند. 

پس از تاسيس اين مدرسه، در سال 1917 آرزوي پوليتزر به تحقق پيوست و نخستين جوايز پوليتزر به منتخبان خبرنگاري، ادبيات، نمايشنامه، تاريخ و بيوگرافي اعطا شد. ولي به مرور زمان اين جايزه نيز دستخوش تغيير و تحولاتي شد، هيات نظارت به "انجمن جايزه پوليتزر" تغيير نام داد و اكنون تعداد جوايز آن به 21 رسيده است. 

امسال نيز نود و دومين جايزه پوليتزر به بهترين هاي هر رشته اعطا شد تا نام پوليتزر يك بار ديگر در اذهان عمومي جان بگيرد. 

ترجمه: ميترا جليلي

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها