شنبه ۱۹ آبان ۱۳۹۷ - ۱۳:۱۱
هفته کتاب فرصتی برای توسعه طرح‌های کتابی است

رئیس انجمن صنفی کارفرمایی زنان ناشر با بیان اینکه هفته کتاب در رواج فرهنگ کتاب و کتاب‌خوانی نقش مهمی دارد، گفت: مسئولان برنامه‌های هفته کتاب را فعالانه‌تر و پرجنب‌ و جوش‌تر برگزار کنند زیرا هفته کتاب فرصت خوبی به شمار می‌آید تا طرح‌های کتابی را توسعه و گسترش دهیم.

پروین صدقیان؛ رئیس انجمن صنفی کارفرمایی زنان ناشر در گفت‌وگو با خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، گفت: هفته کتاب در سال‌های نخست با توجه به سیاست‌گذاری‌های این حوزه، مسئولان مختلف بخش‌های فرهنگی و غیرفرهنگی اهمیت زیادی به این هفته می‌دادند و به نظر می‌رسید که فعالانه‌تر با آن برخورد می‌کردند.
 
وی از هفته کتاب به‌عنوان فرصتی برای رواج فرهنگ کتاب و کتاب‌خوانی نام برد و افزود: در صدا و سیما و مطبوعات برنامه‌های زیادی برای معرفی هفته کتاب پیش‌بینی شده بود و نمایشگا‌ه‌های خاص و ویژه این هفته توسط انجمن‌ها و بخش‌های مختلف حوزه کتاب برگزار می‌شد که به پربارتر شدن برنامه‌های هفته کتاب کمک می‌کرد.
 
صدقیان ادامه داد: به نظر می‌رسد در سال‌های از اخیر بخش زیادی از این برنامه‌ها کاسته شده است و به صورت معمولی برای آن برنامه‌ریزی می‌شود. به همین دلیل معتقدم باید خیلی بیشتر و فعالانه‌تر روی این موضوع کار شود.
 
وی با اشاره به وضعیت اقتصادی کنونی و لزوم توجه به موضوع کتاب، گفت: با توجه به وضعیت معیشت مردم امروز، دیگر کتاب به عنوان کالای ضروری در سبد خانواده‌ها قرار ندارد، در حالی که اگر کتاب نباشد سطح فرهنگ رو به افول می‌رود و مردم نمی‌توانند دانایی خود را بالا ببرند. به همین دلیل معتقدم که مسئولان باید برنامه‌های هفته کتاب را فعالانه‌تر و پرجنب‌ و جوش‌تر برگزار کنند.
 
صدقیان تاکید کرد: معتقدم این‌روزها باید به سراغ طرح‌ها و برنامه‌هایی رفت که سطح کتاب‌خوانی را در جامعه ارتقا دهند و در این میان هفته کتاب فرصت خوبی به شمار می‌آید تا این برنامه‌ها را توسعه و گسترش دهیم.
 
وی با بیان اینکه کارها و برنامه‌ها در هفته کتاب باید از هدفمندی و زیرساخت خاصی برخوردار باشند، توضیح داد: این که بگوییم در سال فقط یک هفته کتاب داریم و فقط در همین هفته به برنامه‌ها و طرح‌های کتابی بپردازیم و سپس از آن بگذریم، اصلا خوب نیست بلکه باید طرح‌ها را به صورت طولانی مدت دنبال کنیم تا اثربخش باشند.
 
رئیس هیات مدیره انجمن صنفی کارفرمایی زنان ناشر همچنین یادآور شد: اگر می‌خواهیم برنامه‌هایمان تاثیرگذار باشد باید با برنامه‌ریزی و هدف مشخصی پیش برود، یعنی اینکه برنامه‌های خود را از مقطع دانش‌آموزان پیش‌دبستانی شروع کنیم و با فعال کردن وزارت آموزش و پرورش در حوزه کتاب،‌ زمینه را برای توسعه فرهنگ کتاب‌خوانی فراهم کنیم.
 
ضرورت زنگ کتاب‌خوانی در مدارس
صدقیان در بخش دیگر صحبت‌های خود از کانون خانواده به عنوان یکی از مهمترین عوامل توسعه فرهنگ مطالعه نام برد و گفت: باید تلاش کنیم در قالب برنامه‌های مختلف، توجه خانواده‌ها را به موضوع کتاب‌خوانی ببریم، یعنی زمینه‌ای ایجاد کنیم تا کتاب از شکل لوکس کنونی خود خارج شود، مادران هر شب برای کودکان قصه بخوانند و این انگیزه‌ برای آ‌ن‌ها ایجاد شود که کتاب‌خوانی را جدی بگیرند.
 
به گفته وی، البته این کار نیازمند زیرساخت قوی است زیرا والدین ما کتاب‌خوان نیستند و اول باید این فرهنگ را در آن‌ها تقویت کنیم؛ وگرنه چگونه می‌توانیم توقع داشته باشیم که برای فرزندانشان کتاب بخوانند.
 
صدقیان همچنین گرانی کتاب را بهانه‌ای برای کتاب نخواندن دانست و عنوان کرد: اینکه ما به بهانه گران شدن کتاب آن را کنار بگذاریم، اشتباه است، ‌در حال حاضر همه کالاها گران شده است و در کنار آن کتاب هم در این زمره قرار گرفته است، اما مردم به سمت خرید محصولات دیگر می‌روند و در میان همه کالاها چرا کتاب باید مورد بی‌مهری قرار بگیرد و دقیقا به همین دلیل معتقدم که باید زیرساخت‌های این موضوع را از دوره کودکی شروع کرده و عادت به خریدن کتاب و کتاب‌خوانی را تقویت کنیم.
 
وی تاکید کرد: در مدارس از سوی وزارت آموزش و پرورش باید ساعت مطالعه و کتابخوانی پیش‌بینی شود، همانطور که در گذشته زنگ انشا داشتیم  و تاثیر زیادی روی دانش‌آموزان داشت، باید زنگ کتابخوانی هم در مدارس گذاشته بشود و بر کتاب‌های عمومی تاکید شود تا تاثیرگذار باشد.
 
صدقیان با اشاره به مضرات کتاب‌های کمک درسی بر دانش‌آموزان، گفت: در زنگ‌های مطالعه نباید دوباره به سراغ کتاب‌های کمک درسی رفت، زیرا باید به عنوان فاجعه به این کتاب‌ها نگاه کرد، زیرا جمعی از افرادی که شناختی از ساختار این کتاب‌ها ندارند، به سمت انتشار آن‌ها رفته‌اند و رواج این آثار موجب شده‌اند که بودجه خانواده برای چنین کتاب‌هایی از بین برود در حالی که در بالا رفتن سطح فرهنگ و سواد کودکان هیچ تاثیری نداشته است.
 
وی با بیان اینکه این حجم از کتاب‌های کمک درسی مورد نیاز نظام آموزشی کشور نیست، افزود: با وجود ازدیاد این کتاب‌ها، شاهد هستیم که هر سال برای سودآوری بیشتر از سوی برخی ناشران تولید می‌شود و در این زمینه هفته کتاب می‌تواند با سیاستگذاری‌های درست و مناسب و برگزاری جلسات نقد و بررسی، نسبت به آثار سوء انتشار چنین کتاب‌هایی هشدار دهد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها