سه‌شنبه ۲۸ آذر ۱۴۰۲ - ۱۵:۴۳
استفاده از زبان ادبیات برای امر به معروف و نهی از منکر

هرمزگان - معاون علمی، مهندسی و فرهنگی ستاد امر به معروف و نهی از منکر هرمزگان گفت: با زبان شعر و داستان باید امر به معروف و نهی از منکر کنیم.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) در بندرعباس، صادق ابراهیم پور در کارگاه آموزشی هوش اسلامی که با همکاری ستاد امر به معروف و نهی از منکر استان و اداره کل کتابخانه‌های عمومی هرمزگان در سالن اجتماعات این اداره‌کل برگزار می‌شد، گفت: کارگاه هوش اسلامی برای اولین بار در کشور با این عنوان برگزار می‌شود که با بازخورد و استقبال خوبی همراه بوده است.

وی با تأکید به اهمیت این مقوله افزود: در واقع هوش اسلامی از زاویه دیگری مبحث امر به معروف و نهی از منکر را بررسی می‌کند.

او با بیان اینکه هوش به معنای سازگاری ذهنی با موقعیت‌های مختلف و توانایی و قدرت یادگیری است، بیان کرد: هوش، ظرفیت کلی فرد برای انجام کارها و توانایی درک رابطه بین پدیده‌ها است.

معاون علمی و فرهنگی ستاد امر به معروف و نهی از منکر استان هرمزگان اضافه کرد: افراد با داشتن قدرت اخلاقی، سازمانی و شخصی می‌توانند اقدامات موثر و مثبت انجام دهند و ظرفیت و توانایی تشخیص درست از اشتباه براساس اصول اخلاقی عامل سعادت انسان خواهد بود.

این کارشناس فرهنگی با اشاره به برخی از شاخصه‌های هوش اخلاقی در اسلام مانند امانتداری، مسئولیت پذیری، مهرورزی، مدارا و خوش رفتاری گفت: راهبرد اسلام برای جلوگیری از آسیب‌های فردی و اجتماعی امر به معروف و نهی از منکر است.

ابراهیم پور یکی از وظایف ستاد امر به معروف را بررسی عملکرد دستگاه‌ها در قبال انجام صحیح امورات مراجعین دانست و در ادامه به بیان آیات قرآن و روایات معتبر در خصوص امر به معروف و نهی از منکر پرداخت.

این مقام مسئول در ادامه، مرحله قلبی (اخم کردن یا لبخند زدن، رد کردن یا تایید کردن)، مرحله زبانی (زبان هنر، فیلم، کلیپ، شعر و داستان) و مرحله عملی را از مراحل امر به معروف و نهی از منکر دانست و به بیان روش‌های امر به معروف و نهی از منکر از جمله به امر به معروف و نهی از منکر با زبان شعر و داستان در جامعه پرداخت.

صادق ابراهیم پور در پایان کارگاه علل ضعف امر به معروف و نهی از منکر در جامعه را عدم توجه به اهمیت این دو فریضه، فرهنگ بی تفاوتی، ترس از ایجاد تنش، خجالت و رودربایستی، مصلحت اندیشی، حس نا امیدی، عادی شدن منکرات، ضعف حمایت‌ها و عدم آشنایی با قوانین دانست و به سوالات کارکنان پاسخ داد.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها