با حضور جمعی از شاعران حوزه ایران فرهنگی، نشست ادبی مجازی با نام «حکمت دیدار» برگزار میشود.
این نشست شامگاه جمعه هفتم مهر ساعت 21 به وقت تهران و 23 به وقت دهلی نو برگزار میشود.
کاوه فرخ: ایرانی خواه نیروی نظامی داشته باشد و یا نداشته باشد، از زمان اسکندر تا به امروز از خاک خودش دفاع میکند به هر نحوی.بحث ژنتیک نیست اما به لحاظ فرهنگی شاهد یک نوع ایراندوستی در ایرانیان هستیم که به سادگی از بین نمیرود.
فواد نظیری، شاعر و مترجم ایرانی، گفت: ادبیات در مقطع تاریخی وقوع یک جنگ، عصاره این رخداد را میپروراند و تأثیر آن را بر عواطف انسانی و مسائل درونی بازگو میکند.
آذردخت بهرامی، داستاننویس، گفت: سفارشی نوشتن با ذات ادبیات همخوانی ندارد و شاید فقط بتوان فیلمنامه را سفارشی نوشت که آن هم میتوان گفت جزو ادبیات نیست.
منیرالدین بیروتی، داستاننویس ایرانی، گفت: حتی اگر یک نویسنده حرفهای باشد و تماموقت بنویسد اما دانش ادبی کافی نداشته باشد، نه تنها سودی برای فرهنگ و ادبیات ندارد بلکه بازار کتاب را مبتذل میکند و سطح سلیقه جامعه را نیز پایین میآورد.
مجله نیشن در مقالهای به تحلیل و بررسی رمان کمال نوشته ونیچنزو لاترونیکو نویسنده معاصر کشور ایتالیا با موضوع فرهنگ مصرف گرایی در دنیای مدرن میپردازد که امسال توانسته به فهرست نهایی جایزه بوکر راه یابد.
محمد سمیر ندا، نویسنده مصری برنده بوکر عربی 2025 در گفتوگویی صمیمانه از تجربه زیسته، زخمهای تاریخ و مسئولیت نوشتن در برابر حافظه جمعی سخن میگوید
اگر هوش مصنوعی بتواند به اندازهی دانشجویان کارشناسی ارشد آثار ادبی مانند هملت را تحلیل کند، آیا هنوز نیاز به نقد ادبی انسانی و آموزش آن وجود دارد؟
کارشناسان، میزگرد «نخستین فلوشیپ نشر تهران؛ چالشها و دستاوردها» درباره محدودیتها، مباحث اجرایی، چالشهای زیرساختی نشر کتاب کودک و نابلدی و بیتوجهی ناشران به کسب آمادگی برای حضور در بازارهای جهانی با توجه به قابلیتهای ادبیات کودک و نوجوان گفتند.
خراسانرضوی - دفتر چهارم «شاهنامهپژوهی» به همت خردسرای فردوسی مشهد و با نظارت محمدجعفر یاحقی منتشر شد.
برخلاف روایتهای رسمی که پیوند هایدگر با نازیسم را امری گذرا، سیاسی و بیارتباط با تفکر فلسفی او معرفی میکنند، فاریاس با تکیه بر اسناد تاریخی و شواهد مکتوب، نشان میدهد که این ارتباط نهتنها عمیق و ایدئولوژیک، بلکه تا پایان عمر هایدگر نیز استمرار داشته است.
خراسان رضوی - نخستین ایستگاه دیجیتال دسترسی به نسخ خطی و دریافت منابع چاپی گنجینه رضوی در محل کتابخانه ملی ازبکستان در تاشکند راهاندازی شد.
«نیمن» دست به نگارش تاریخ فلسفه، با محوریت موضوع «شر»،پرداخته است. او در مطالعه خود نشان میدهد تغییرات دیدگان انسان، بهخصوص انسان غربی، در رابطه با مفهوم شر، منجر به تحولاتی بنیادین شده که در عموم تاریخنگاریهای فلسفه، نادیده گرفته شدهاست
حسین شیخ رضایی معتقد است: توجه روزافزون مردم به فلسفه، نشانگر جستجوی آنها برای معنا و راهکارهای عملی در زندگی است، نه صرفاً مباحث انتزاعی. او تأکید میکند که «فلسفههایی برای زندگی» به دلیل پرداختن به همین دغدغههای انضمامی و نیاز به معنایابی در جامعه، با استقبال چشمگیر مواجه شده و به پناهگاهی فکری بدل گشتهاند.
مطالعه دیستوپیا در اندیشه کلیز در کتاب «دیستوپیا: تاریخی طبیعی» از مرزهای نقد ادبی فراتر رفته و به یک ابزار مفهومی در علوم انسانی، تاریخ اندیشه، و تحلیل ایدئولوژی بدل میشود. این یادداشت در پی آن است که ظرفیت دیستوپیا را برای بازاندیشی در باب تمدن، سیاست، و انسانِ معاصر، از رهگذر بازخوانی پروژه کلیز، بهمثابه یک امکان نظری جدید برجسته سازد.
به نظر میرسد تفسیری که مکاینتایر از نظریه بحران معرفتشناختی ارائه میدهد، ما را در فهم تحولات فکری تاریخ ایران بسیار کمک میکند.
علی اکبر صالحی: «حکیم ابوالقاسم فردوسی تنها یک شاعر نبود، بلکه معمار زبان فارسی و پاسدار هویت ملی ایران بود. شاهنامه او نه فقط یک اثر ادبی، بلکه شناسنامه فرهنگی ملت ایران است.»
رسانه حتی اگر عزم بیطرفی داشته باشد «نمیتواند» بیطرف باشد، هم به دلیل محدودیتهای نگرش خودش، هم به دلیل جبر مخاطب که مجال بیطرفی را از رسانهها سلب میکند.
چرا دیگر نامی مثل «اِما بوواری» یا «آنا کارنینا» در ذهنها نمیماند؟ در دورانی که نامها بیشتر در شبکههای اجتماعی و سیاست شنیده میشوند تا در رمانها، جای شخصیتهای ماندگار ادبی کجاست؟ نگاهی دوباره به سخنان اینگبورگ باخمن ما را به این پرسش مهم میرساند: آیا ادبیات هنوز میتواند نامهایی بسازد که زنده بمانند؟
مراجعه به کتاب راهنمایی که برپایهی اطلاعات دست اول و نقشههای بهکارآمدنی نوشته شده باشد نه تنها برای گردشگران و بازدیدکنندگان میراث تاریخی و فرهنگی ضرورت دارد، بلکه برای متخصصان و کارشناسان نیز از اهمیت خاصی برخوردار است.
ربکا سولنیت نویسنده، مورخ و فعال اجتماعی آمریکایی است که به دلیل آثارش در زمینههای فمینیسم، محیطزیست، تاریخ فرهنگی و عدالت اجتماعی در کتاب جدیدش مثل سایر کتابهایش اعتقاد دارد که داستان قله ادبیات نیست بلکه مستندنویسی هم راهی تدریجی به سوی موفقیت محسوب میشود.
مهدی فضائلی، عضو دفتر حفظ و نشر آثار رهبر انقلاب به حملات ایران به پایگاههای آمریکایی واکنش نشان داد.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی همراه با رئیس سازمان صداوسیما از ساختمان شیشهای صداوسیما بازدید کرد.
سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، زمان آغاز خدماترسانی به مراجعان در تالارهای عمومی این سازمان را اعلام کرد.
صابر ابر، بازیگر و کارگردان تئاتر اجرای نمایش «امشب به صرف بورش بدون خون به روایت نازنین» را از روز سه شنبه سوم تیر ماه از سر میگیرد.
مصطفی آهنگر، متخصص علم اطلاعات و دانششناسی معتقد است، کتابخانه فقط خانه برای کتاب نیست و نقشهای متنوعی برای آنها در شرایط بحرانی از جمله وضعیت جنگی تشریح کرد.
کتاب روسها در ایران، مروری است بر رابطهی پیچیده، مخاطرهانگیز و از هر حیث مهم و حیاتی میان روسها و ایرانیان؛ مروری که در بطن آن به ناگفتههای تاریخی بسیاری خواهید رسید.
فیلم «رستگاری در شاوشنک» یکی از محبوبترین فیلمهای تاریخ سینما به حساب میآید. فیلمی با درونمایهای از امید که شور زندگی را در دل مخاطب بیدار میکند.
آنتونی دوئر در رمان «این همه نوری که نمیتوانیم ببینیم» که وقایع آن در دوران جنگ جهانی دوم میگذرد، با نثری شاعرانه و روایتی تکاندهنده، نشان میدهد که چگونه نورهای نامرئیِ عشق و امید و ادبیات میتوانند در تاریکترین زمانها بدرخشند. دوئر در این رمان، با زبانی شاعرانه و ساختاری غیرخطی، جهانی خلق میکند که در آن ادبیات و ارتباطات انسانی، حتی در دل جنگ، راهی برای بقا و امید ارائه میدهند.
خراسانرضوی- کتاب «زبانهای مقدس، متنهای مقدس»، به همت بنیاد پژوهشهای اسلامی آستان قدس رضوی منتشر شد.
نویسندهای با الهام از مقاومت زنان غزه، داستان زنی باردار را به تصویر میکشد که در بحبوحۀ جنگ و مفقود شدن همسرش، برای فرزندش به زندگی ادامه میدهد. او که «مادر بودن» را زبان مشترک تمام زنان دنیا میداند، نوشتن را تنها ابزار خود برای رساندن صدای مردم مظلوم غزه معرفی میکند.
ایلام- نویسنده و روزنامهنگار ایلامی گفت: حمایت از منافع مردم و نیز تمامیت ارضی میهن، رسالت خطیر نویسندگان، شاعران و نخبگان جامعه است.
چهارمحال و بختیاری - نویسنده چهارمحالی گفت: تاریخ ایران، پر از نمونههای اتحاد و مقاومت در برابر تجاوزهای خارجی است. گروههای فکری و سیاسی باید برای مقابله با تهدیدات خارجی، همدلی و اتحاد را تقویت کنند.
مرکزی- مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان مرکزی هدف دشمن صهیونیستی را ایجاد ناامیدی در میان مردم عنوان کرد و گفت: تمام اهالی هنرمند و رسانهها در کنار مردم ایستادهاند و همبستگی خود را در این عرصه به نمایش گذاشتهاند.
ایلام - بررسی تاریخ معاصر سرزمینهای اشغالی بسیاری از راز و رمزهای ظلم و بیدادگری را میتواند روش کند. حوادث سالهای اخیر و مقاومت مردم رنجدیده و مظلوم فلسطین نمونه بارز حقکشیها و قدرت نمایی قدرتمندان زر و زور در این منطقه است.
خراسان رضوی- تعدادی از شاعران جوان خراسانی خشم خود را نسبت به رژیم صهیونی در قالب اشعاری بیان کردند.
همه کشورهای عضو سازمان ملل وظیفه دارند تجاوز رژیم اسرائیل به ایران را از منظر اصول بنیادین حقوق بینالملل، نقض حقوق بشردوستانه و حمله به تاسیسات هستهای را محکوم کنند. شورای امنیت باید بر توقف فوری این حملات تأکید کند.
مرکزی– یک مدرس دانشگاه با اشاره به نقش محوری هنر در تحولات اجتماعی و جنگ رسانهای، بر ضرورت ایفای نقش فعال هنرمندان در روایتسازی از واقعیتها و انتقال حقیقت به نسلهای آینده تأکید کرد.
نشست ادبی «حق مسلم» در محکومیت حمله نظامی آمریکا به تأسیسات هسته ای جمهوری اسلامی ایران با حضور جمعی از اهالی ادب و رسانه کشورهای ایران، افغانستان، هند، عربستان، فلسطین، و لبنان با اجرا و دبیری سیدمسعود علوی تبار و با میزبانی گروه بینالمللی هندیران برگزار شد.
فریدون آدمیت تاریخنویسی روشمند، فرهیخته و ملی است که از انحطاط تاریخنگاری در ایران نوشت، از فکر آزادی گفت و الگویی از تاریخنگاری واقعگرا و انتقادی در اختیار اهل فکر گذاشت.
در جهانی که از جنگ، افراطگرایی و بحرانهای اخلاقی و زیستمحیطی رنج میبرد، ریچارد رورتی در کتاب «فلسفه و امید اجتماعی» بهجای جستجوی حقیقتی مطلق، ما را به ورای یقین میبرد و از امیدی میگوید که ریشه در کنش، همبستگی و امکان تغییر دارد.
نظر شما