کتابهایی که در ایران به «فیدل کاسترو: آخرین بازمانده جنگ سرد» پرداختهاند/ گفتوگوی رودرروی عبدالرشیدی با رهبر سابق کوبا
فیدل کاسترو، رهبر انقلاب کوبا امروز در سن 90 سالگی درگذشت. اطلاعات سایت موسسه خانه کتاب نشان میدهد که 10 عنوان کتاب درباره وی منتشر شده است که این آثار بیشتر ترجمه است و برخی دیگر نیز بارها بازچاپ شدهاند.
کتابهای «فیدل کاسترو»، «فیدل کاسترو در شیلی: مجموعه گفتارهای کاسترو در شیلی النده»، «فیدل کاسترو در مجمع ملل متحد»، «فیدل کاسترو و مذهب»، «فیدل کاسترو: آخرین بازمانده جنگ سرد و چالشهای درونی و بیرونی کوبا» و «فیدل کاسترو: شرح زندگی شخصی رهبر انقلاب کوبا» سایر آثاری هستند که در ایران از رهبر سابق کوبا منتشر شده است.
خاطرات شخصی کاسترو با نام «خاطرات شخصی فیدل کاسترو» با ترجمه فارسی علیاکبر عبدالرشیدی در سال ۲۰۱۱ از سوی انتشارات روزنامه اطلاعات منتشر شد. مترجم این کتاب در سال ۱۹۸۵ نیز در جریان برگزاری اجلاس سران جنبش عدمتعهد در زیمبابوه با وی مصاحبهای انجام داد.
«کاسترو» در این کتاب پرده از ارتباطات پنهان با کندی، معرفی رابطان خود با کاخ سفید و همکاریهای ناگفتهاش با سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا (سیا) برداشته است. نویسنده ضمن تأیید نقش پررنگ و فعال کوباییهای تبعیدی در آمریکا و مافیا در کاخ سفید، این موضوع را بهطور مستقیم به مسولان نامشخصی در نظام سیاسی، امنیتی آمریکا نسبت داده، خودش را از این اتهامات مبری میداند. وی در این نوشتار علت گرایشهای سوسیالیسی خود را تشریح و در عین حال به ناکامی کمونیسم و دلیل شکست آن در انقلاب کوبا تأکید میکند. از طرفی کتاب «خاطرات شخصی فیدل کاسترو» تنها شرح حالی است که شخص «کاسترو» درباره خودش، فرایند انقلاب کوبا و مسایل مربوط به آن در جهان نگاشته شده است.
کتاب «فیدل کاسترو: آخرین بازمانده جنگ سرد و چالشهای درونی و بیرونی کوبا» تالیف محمدمهدی مختاری نیز میکوشد تا نقاط ضعف و قوت راهی را بررسی کند که کوبا از زمان انقلاب 1959 م تا به امروز پیموده است و علت ایستادگی رهبران کوبا، به خصوص «فیدل کاسترو» را در این پایداری انقلابی دریابد.
این کتاب در چند بخش تنظیم شده است. در فصل نخست، نویسنده به تاثر نظم نوین جهانی و قدرت شاخص آن، آمریکا، بر رژیم کاسترو میپردازد. فصل دوم در ارتباط با تاثیر اقتصادی فشارهای ناشی از تحریم آمریکا علیه کوباست. در فصل سوم نیز به آثار فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی و تاثیرات داخلی و خارجی آن بر کوبا اشاره میشود. فصل چهارم عملکرد دولت کوبا را در برابر تحریم و آثار سیاسی، اجتماعی و اقتصادی آن بررسی میکند. در فصل بعد نیز از چگونگی تلاش دولت کوبا برای بقا سخن میرود.
کاسترو یکی از شخصیتهای بحثبرانگیز جهان معاصر بوده است. وی جوایز مختلف بینالمللی به دست آورد و حامیانش او را قهرمان سوسیالیسم، ضد امپریالیسم و بشردوستی و کسی که توانسته استقلال کوبا را در برابر امپریالیسم آمریکا حفظ کند، میدانند. کاسترو رهبر انقلاب کوبا امروز در سن 90 سالگی درگذشت.
نظرات