آیت دولتشاه، مدیر مسئول موسسه «هفت اقلیم»، با ارائه گزارشی از روند برگزاری پنجمین دوره این جایزه ادبی گفت: پنجمین دوره جایزه ادبی «هفت اقلیم» کار خود را از اردیبهشت سال 1394 با نامهنگاری با ناشران مختلف آغاز کرد که استقبال گستردهای را نیز در پی داشت؛ به طوری که در تعداد آثار ارسال شده با افزایش زیادی نسبت به سال گذشته رو به رو بودیم.
وی با اشاره با ارسال 200 اثر به این دوره از جایزه «هفت اقلیم» ادامه داد: از میان آثار رسیده 105 اثر رمان، 80 اثر مجموعه داستان و باقی در قالبهای دیگر بودند که طی سه مرحله داوری غربال شدند و در نهایت 5 مجموعه داستان و 5 رمان به عنوان نامزدهای نهایی معرفی شدند.
دولتشاه ادامه داد: بنا داریم که در صورت موافقت داوران، بخش داستانهای کوتاه منتشر نشده را نیز به این جایزه اضافه کنیم و به این ترتیب فعالیتهایمان در این جایزه را گسترش دهیم. همچنین قصد داریم تا در آیندهای نزدیک بر اساس توان، این جایزه را در بخشهای موسیقی و تئاتر نیز گسترش دهیم.
برای روشن نگه داشتن چراغ این جایزه ادبی تلاش کنیم
یونس تراکمه، دبیر پنجمین دوره جایزه ادبی «هفت اقلیم» با اشاره به دلایل تفکیک جوایز ادبی دولتی و خصوص عنوان کرد: اگر قائل به تفکیک جوایز ادبی خصوصی و غیر دولتی از جوایز دولتی هستیم به دلایل ماهوی است و ماهیت این دو نوع جایزه است که آنها را از هم جدا و گاهی در مقابل هم قرار میدهد. در طول این دو دهه به دلایل شرایط حاکم بر جامعه و به تبع آن به کیفیت ادبیات داستانی، جوایز ادبی هم شاید در تعریف دچار دگرگونی شده باشد.
وی افزود: در شرایط عادی و البته بسامان، داوران یک جایزه ادبی غیردولتی، در انتخاب بهتر یا بهترینها نظر به پیشینه و دستاوردهای داستاننویسی ایران دارند و به همین دلیل هم در مقاطعی اثری را شایسته عنوان بهترین نمیدانند ولی در این سالها نوع جوایز به این بسنده شده است که در بین آثار داستانی ارائه شده در هر سال و در قیاس با آثار ارائه شده در همان سال بهترین را انتخاب کنند. از همین منظر است که فعالیت این جوایز ضروری به نظر میرسد.
دبیر پنجمین دوره جایزه ادبی «هفت اقلیم» با اشاره به نقش منتقدان ادبی در یک جامعه پویا عنوان کرد: این منتقدان ادبی هستند که با بررسی و آسیبشناسی آثار برگزیده جوایز ادبی، میتوانند بستری مناسب برای رشد ادبیات داستانی در جامعه فراهم کنند. با استناد به دادههای همین جوایز ادبی غیردولتی در دو دهه گذشته است که میتوان پی برد که چرا ادبیات داستانی ما از یک سطح فراتر نرفته است. میتوان پی برد به این که چرا در دو دهه گذشته قله یا قلههایی در ادبیات داستانی ما ظهور نکرده است و نزدیک به دو دهه است که ادبیات داستانی ایران منتظر حضور و ظهور این قلل است.
تراکمه به نمایندگی از هیأت داوران این دوره از جایزه ادبی «هفت اقلیم» گفت: ما دبیران این دوره جایزه هفت اقلیم در گام اول فقط و فقط برای روشن نگه داشتن چراغ این جایزه ادبی غیردولتی قبول مسئولیت کردهایم تا فارغ از هر عیب و حسنی که کارمان دارد، کمک کنیم این شعله هم همچون شعلههای جوایز ادبی ارزشمند دیگر خاموش نشود.
سال گذشته سال بهتری برای رمان بود
مهدی یزدانی خرم، از داوران پنجمین دوره جایزه «هفت اقلیم» در بخش رمان، سال گذشته را سال بهتری برای رمان عنوان کرد و گفت: این بهتر بودن الزاماً به معنای از بین رفتن تأثیر چندین و چند سال فشار بر رماننویسان ایرانی نیست. چون همه میدانیم سالهای مهرورزی! چه صدماتی به ادبیات این کشور و چه لطمه روحی و روانی به نویسندگانش وارد آورده است اما بادها خبر از تغییر فصل میدهند.
وی افزود: هرچند بسیاری از مشکلات مهم این ادبیات هنوز حل نشده است، هر چند با ریزش مخاطب روبهرو هستیم و همهمه و سر و صدای مخالفان رمان ایرانی که درباره آینده این رمان مردد هستند، بلند است، ولی ما ناچار و محکوم به امید بوده و هستیم. سال 93 نیز در همین فرآیند سال پر افت و خیزی بود که در آن نویسندههای جوان و کاربلد خود را نشان دادند و لحظات روشنی برای این ادبیات رقم زدند و همین امر است که ادبیات ایران را قطعاً زنده نگه میدارد.
این نویسنده به نمایندگی از هیات داوران این بخش اعلام کرد: اعضای هیأت داوران بخش رمان این دوره از جایزه هفت اقلیم، به عنوان یکی از معدود جوایز ادبی خصوصی که زنده مانده، ضمن امید به روند رو به رشد کمی و کیفی ادبیات، آرزو دارند ادبیات ایران بیش از پیش جان بگیرد.
یزدانی خرم همچنین با گرامی داشتن یاد و خاطره فتحالله بینیاز و عبدالرحیم جعفری گفت: با این که آقای جعفری تا آخرین لحظه امیدوار بود، اما متأسفانه پس از مرگ او نیز حتی پیکرش را به انتشارات امیرکبیر راه ندادند.
پنجمین دوره جایزه ادبی «هفت اقلیم» با معرفی «تاول» نوشته مهدی افروزمنش به عنوان اثر برگزیده و «تجریش» نوشته زکریا قائمی به عنوان اثر شایسته تقدیر بخش رمان و همچنین معرفی «عادتهای صبحگاهی» نوشته آسیه نظامشهیدی به عنوان اثر برگزیده و «در دهان اژدها» نوشته محمدرضا زمانی به عنوان اثر شایسته تقدیر در بخش داستان کوتاه به کار خود پایان داد.
نظر شما