سه‌شنبه ۱۵ مرداد ۱۳۹۸ - ۰۸:۳۸
نگهداری بیش از 500 هزار سند تاریخی در مرکز اسناد آستانه مقدسه

به گفته یک پژوهشگر مرکز اسناد آستانه مقدسه حضرت معصومه (س)، بیش از 500 هزار انواع سند برگه‌ای، عکس، فیلم و دیجیتال در این مرکز نگهداری می‌شود.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری گتاب ایران (ایبنا) در قم، سیصد و هفتاد و نهمین جلسه بنیاد «قم‌پژوهی» با موضوع «بررسی وضعیت اسناد مکتوب در تاریخ قم» با حضور احمد جمراسی نویسنده و پژوهشگر مرکز اسناد آستانه مقدسه حضرت معصومه (س) و هادی قبادی مسئول دفتر نمایندگی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران در قم برگزار شد.
 
احمد جمراسی در رابطه با نگاه عامه به اسناد تاریخی گفت: در فرهنگ عامه ما نگاه ارزشی به اسناد وجود ندارد و از جمله دلایل از بین رفتن اسناد در جامعه نبود مرکز نگهداری اسناد است.
 
این پژوهشگر مرکز اسناد آستانه مقدسه حضرت معصومه (س) افزود: بیش از 500 هزار انواع سند برگه‌ای، عکس، فیلم و دیجیتال در مرکز اسناد آستانه مقدسه قم نگهداری می‌شود.
 
جمراسی، قدیمی‌ترین سند موجود در این مرکز را سندی مربوط به 700 سال پیش عنوان کرد و یادآور شد: این سند به نام فرمان انتصاب سید نظام‌الدین احمد از طرف ابوالمظفر جهانشاه قراقوبنلو به سال ۸۶۷ هجری به سمت تولیت حرم حضرت معصومه (س) ارائه شده است.
 
نویسنده کتاب «پیشینه تاریخی و جفرافیایی تلخاب فراهان» در ادامه با تقسیم‌بندی اسناد به اسناد اداری، مالی، فرهنگی، هنری، نظامی، انتطامی، حقوقی و قضایی و تاریخی، تصریح کرد: چرخه اجرایی، درجه حساسیت و محتوی اسناد از اهمیت بالایی برخوردارند و باز‌خوانی آنها به مهارت خاصی نیاز دارد.
 

وی با بیان اینکه جمع‌آوری اسناد برای فعالیت‌های پژوهشی در زمینه‌های مختلف اجتماعی، به‌ویژه فرهنگی از دغدغه‌های مقام معظم رهبری است، بیان کرد: آستانه مقدس قم به خاطر رویکرد مثبت به نگهداری از اسناد، تمامی آثار مربوط به آستانه مقدسه را نگهداری کرده و در حال تصویربرداری و مستندسازی برای استفاده پژوهشگران است.
 
جمراسی از مهم‌ترین اسناد زیارتی را عریضه زائران حضرت معصومه (س) معرفی کرد و گفت: مشهد مقدس تمام عریضه‌های زائران را جمع‌آوری کرده و نگهداری می‌کند. امیدوارم این رویه در قم و سایر امامزادگان نیز اجرایی شود؛ چرا که این عریضه‌ها می‌تواند بازگوکننده وضعیت اجتماعی و اقتصادی مردم همان عصر باشد که در عریضه‌ها نوشته و به حرم مطهر امامزادگان سپرده شده است.
 
این استاد دانشگاه در ادامه در رابطه با اسناد مربوط به کتیبه‌ها گفت: بسیاری از کتیبه‌های با ارزش با قدمت بالا در آستانه مقدسه حضرت معصومه (س) نگهداری می‌شود.
 
نویسنده کتاب «پیشینه مردم شناسی قم» گفت: پیرو فراخوان‌های مرکز اسناد اعلام شده است این مرکز آمادگی دارد با محققان، حوزه و دانشگاه، برای انجام پژوهش در زمینه‌های مذهبی و اجتماعی به‌خصوص شخصیت گهربار کریمه اهل بیت (ع) همکاری کند.
 
جمراسی در پایان، درخواست دیگر مرکز اسناد حرم حضرت معصومه (س) را مطرح کرد و گفت: مرکز اسناد آمادگی نگهداری و تصویربرداری اسناد عادی مردم را به منظور تقویت تحقیقاتی اسنادی دارد و حتی در این راستا دایره ترمیم قرآن، کتاب و اسناد قدیمی را راه‌اندازی کرده و مردم می‌توانند اسناد و کتاب‌های قدیمی خود را برای ترمیم به مرکز اسناد بسپارند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها