شنبه ۲۱ مرداد ۱۴۰۲ - ۰۹:۴۶
«فقه میسر»؛ تلاشی برای توضیحِ مهم‌ترین ابواب فقهی

قم- نویسنده کتاب «فقه میسر؛ تبیین احتیاطات و اختلافات در فتاوای مراجع امامیه» تلاش کرده است در این کتاب تا به نوعی توضیحی آسان از مهم‌ترین ابواب فقهی و مسائل آن  را پیش‌روی مخاطب قرار دهد.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا) در قم، کتاب «فقه میسر؛ تبیین احتیاطات و اختلافات در فتاوای مراجع امامیه» اثر شیخ اکرم الکعبی که به همت مؤسسه بوستان کتاب به چاپ رسیده است، به نوعی توضیحی آسان از مهم‌ترین ابواب فقهی و مسائل آن است. این کتاب مطابق با محتاطانه‌ترین نظرات دانشمندان بزرگ به رشته تحریر درآمده است.
 
نویسنده در مقدمه اثر آورده است: در این کتاب کوشیدم قالب‌های عبارتی را جدا و سختی‌های متعارف در متون رساله‌های عملیه را آسان کنم. همچنین مطالب مهمتر را به اختصار گفتم و تفصیل مسائل را به کتاب‌های مفصل فقهی واگذار کردم. هدف از گزیده گویی و فهمیدنی کردن مطالب این است که بر مسائل فقهی اساسی متمرکز شوم، درک آنها را ساده‌تر کنم تا نظرات علمای دیگر نیز در آن مسائل شناخته شود.
 
هر فصل از این کتاب با تعریفِ موضوعی عام آغاز و به دنبال آن، احکام عمومی‌اش بیان شده است. سپس فروعات آن موضوع عام را بررسی کردم. در این بین، با ذکر نمونه های تطبیقیِ این احکام و فروعاتش کوشیده‌ام که خواننده بتواند به آسانی احکام و مسائل شبیه به این نمونه‌های تطبیقی را بشناسد.
 
از آنجا که متن این کتاب به گونه‌ای تنظیم شده که متناسب با محتاطانه‌ترین نظرات فقهای اعلام باشد، نکاتی را در حاشیه ذکر کردم تا نظرات فقهای معاصر و فتاوای اختلافی ایشان را نیز بیان کرده باشم. باید یادآوری کنم که اگر خواننده گرامی نظر عالمی از علمای معاصر را در پاورقی‌های این کتاب نیافت. بدان معناست که حکم ایشان موافق با حکم بیان شده در متن اصلی است و اصطلاحی از اصطلاحات متعارف در بعضی از فتاوا (مانند «احوط» یا «اقوی» یا «در آن تأمل است» یا «اشکال معینی») در آن ذکر نشده است.
 
مؤلف در ادامه مقدمه می نویسد: «تلاش کردم این رساله فقط به سه جلد منحصر شود تا به آسانی مطالعه و از آن استفاده شود. به همین دلیل، به بیان آرا و نظرات گروهی از مراجع و علمای معاصر که مقلدان بیشتری داشتند، اکتفا کردم».
 
این مراجع جلیل الشأن عبارتند از آیات عظام سید ابوالقاسم موسوی خویی، سید روح الله موسوی خمینی، سید محمدصادق صدر، سید محمود هاشمی شاهرودی، سید علی حسینی خامنه‌ای، سید علی حسینی سیستانی، سید کاظم حائری، شیخ لطف الله صافی گلپایگانی، شیخ ناصر مکارم شیرازی.
 
این کتاب در سه جلد نوشته شده است: ۱. عبادات ۲. معاملات و ۳. احوال شخصی و قضاوت. در این کتاب هر بخش به چند فصل تقسیم و در هر فصل هم عنوانی از عناوینِ اساسی فقه بیان شده است. تا کنون دوجلد از این مجموعه به چاپ رسیده است.
 
جلد اول که به «عبادات» اختصاص یافته، مشتمل بر ۲۳ فصل و در ۴۴۰ صفحه تالیف شده که عناوین برخی از فصول آن عبارت است از: تکلیف هر آنچه از عقاید و احکام بر آن مترتب است، اجتهاد و تقلید، طهارت، وضو، غسل، خون‌های سه گانه، احکام میت، تیمم، نجاسات، مطهرات، نماز، اعمال نماز، آیات و نماز قضا، اعتکاف، زکات، خمس، جهاد و امر به معروف و نهی از منکر.
 
جلد دوم که به «معاملات» می پردازد، مشتمل بر 28 فصل و در 368 صفحه تالیف شده که عناوین فصول آن عبارتند از: کسب و تجارت، معاملات حرام، بیع و احکام آن، خیارات فسخ معامله، انواع بیع، فروش حیوانانت و محصولات زراعی، مزارعه و آبیاری باغ ها و مراقبت از آن ها، فروش طلا و ارز(صرف)، ربا، شراکت و تقسیم سهم، سرمایه گذاری تجاری، خرید سهام و کارت بخت آزمایی، بانک (احکام عمومی)، سپرده های بانکی، چک و سفته، وام و اعتبارنامه و تسهیلات بانکی، بیمه، اجیر گرفتن اشخاص و اجاره املاک، طب، امانت و اعاره، هبه و صدقه، لقطه، نذر و عهد و یمین، خوردنی ها و آشامیدنی ها، تذکیه و ذبح، شکار، اموال عمومی.

به گزارش ایبنا؛ کتاب «فقه میسر؛ تبیین احتیاطات و اختلافات در فتاوای مراجع امامیه» اثر شیخ اکرم الکعبی در دوچلد از سوی انتشارات بوستان کتاب در سال 1402 به چاپ رسیده است.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها