
چند کتاب جذابِ مستندنگارانه دقیق، فنی، روایی، داستانی، از فضای امروز کشورهای دوست و دشمن در دستها و اذهان ماست؟ نیاز امروز ما واردات اطلاعات دقیق کشورها -ملتها و دولتها- به داخل کشور خودمان است که صادرکنندهاش از آن کشورها، نویسندههایی ایرانی باشند.
آن بخش از فرهنگی را که ریشه زیستِ امروز آنهاست، فورا نیاز داریم. فراتر از این جنس مستندنگاریها، که البته هنوز نداریمش، مساله اساسی، «تجربهنگاری» کشورهای موثر دیگر است. از دلِ مستندنگاریهای روایی، جذاب و البته فنّی، که هم گزارش است و هم روایت میشود و باید به الگوها و فُرمها و فرمولهای آنها رسید، تجربیاتی که با ذاریات و «فَالْمُقَسِّمَاتِ أَمْرًا» کسب کردهاند، بحرانهایی که از سر گذراندهاند، شکستها و پیروزیها، گوشهکنارها و بنبستها و بزرگراههایی که متصور نبودند حتی جاده مالرو باشد. تجربیات امروزین کشورها اگر توسط خودمان ثبت و ضبط نشود، از حافظه کوتاهمدت تاریخیمان هم فرار میکنند و دود میشوند بر هوا. اینکه بخشهای خارجیِ دولتها- از جمله دولتهای ما طی این سالها- بولتنها و گزارشهای محرمانه تهیه کردهاند و هر روز، و دستکم، هر ماه بخشهای موثر یک دولتِ موثر را رصد میکنند (که فکر میکنم در این زمینه خیلیخیلی خوشبین هستم) شاید برای روند اداری خودشان کارا باشد، اما تصویرهای موثری از وضعیت امروز، که از مردم دریغ شده و فقدانش به شدت احساس میشود چه؟ تجربه این چند روز گذشته نشان داد که ما مردم، اعم از غیر الیت و الیت، و طبقات بالا و متوسط و پایین، در فضایی مبهم، و البته بیاعتماد، که ناشی از همین فقدان است، گامهای متنوع برداشتیم، گامهایی در فضایی مِهآلود و بیاطلاع و مستندنگارینشده. ما هیچ شناخت و تصویر دقیق و راهگشایی از امروزِ چین نداریم. از کجا باید داشته باشیم؟ انتشار کلیات سند قرارداد هم چیزی را روشن نمیکند، که خاموش هم میکند.
کلیات یعنی مکتوم نگه داشتن جزئیات. و ادبیات مستندنگارانه، در سطح اول، یعنی مکتوبکردن و داشتنِ جزییات. کلیات یعنی هیچ چی. جایی دیدم ضربالمثلی که نوشته بود «خداوند در جزئیات است.» به شدت به نظر میرسد مهمتر از مفادِ جزئیات سند همکاری ۲۵ ساله، که با کلیات منتشرشده پوشیده شدهاند، جزئیات را، تصویرهای واقعیِ راهگشا از «دیگری» شکل و فراتر از آن، فُرم میدهند. تصوّر کنید چند سال پیش، کتابهایی از وضعیت چینِ امروز خوانده بودیم، بخش عمده ابهامهای امروز منتفی بودند. باز هم پرواضح است که این رویاپردازی، پیشنهاد به دولت بعدی است. اگر قرار است با کشورهای آمریکای جنوبی یا کشورهای حوزه تمدن نوروز قراردادهایی ببندیم، بهتر است از همین الان، مکتوبهایی مستندنگارانه و دقیق برای مردم و دولت بعدی داشته باشیم، هرچند که مکتوب دولت، بنا به دلایل کاملا طبیعی، حجیمتر باشد. جای خالی این دست مکتوباتِ ملّی- منافع و مصالح کشور- روی میز وزرا، معاونهای وزیرها، و رئیسجمهور بعدی خالی است و مهمتر و موثرتر از آنها، در کتابخانههای مردم.
نظر شما