سه‌شنبه ۱۴ بهمن ۱۳۹۹ - ۲۰:۰۰
کتاب بستر امن اشاعه آموزه‌های دفاع مقدس است

به گفته رییس ستاد کل نیروهای مسلح سپاه پاسداران بخش زیادی از روایت‌های دفاع مقدس از سوی ابزار مختلف هنری فیلم و غیره است. اما ما نیازمند یک بستر مطمئن و مستند چون کتاب هستیم. بنابراین تألیف کتاب در این زمینه بسیار ضروری است.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) آیین اختتامیه «اولین دوره دوسالانه انتخاب آثار برتر پژوهشی دفاع مقدس و مقاومت» با حضور سردار محمدحسین باقری، رییس ستاد کل نیروهای مسلح سپاه پاسداران؛ علی‌محمد نایینی، رئیس مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس؛ سردار بهمن کارگر، رئیس بنیاد حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس؛ محسن پرویز دبیر علمی این جشنواره و جمعی از پژوهشگران و نویسندگان روز سه شنبه چهاردهم بهمن ماه سال جاری باغ موزه دفاع مقدس برگزار شد.
 
باقری در این مراسم با اشاره به اهمیت پژوهش در تألیف آثار مربوط به دفاع مقدس و مقاومت گفت: همواره حوادث بزرگ تاریخی نیازمند پژوهش هستند؛ دفاع مقدس از مهم ترین حوادثی است که با فاصله اندکی از انقلاب اسلامی در کشور ما اتفاق افتاده است و دشمن در طی ۱۹ ماه انواع و اقسام توطئه‌ها را برای نابودی این انقلاب و کشور به کار گرفت و به یک تهاجم همه جانبه روی آورد؛ اما در نهایت ما پیروز میدان بودیم؛ به همین دلیل این حادثه نیاز به پژوهش علمی دارد. دفاع مقدس و جنگ تحمیلی هشت ساله اثرات زیادی بر کشور وارد کرد. این فرایند خسارت زیادی از جمله سرمایه انسانی ما زد؛ به این جهت باید ابعاد آن مورد دقت نظر علمی قرار گیرد.
 
رییس ستاد کل نیروهای مسلح سپاه پاسداران گفت:  دفاع مقدس بر تثبیت نظام و به وحدت و انسجام ملت و ایجاد روحیه خود اتکایی و تحمل در برابر فشارها تأثیر اساسی گذاشت به همین دلیل باید پژوهش‌هایی را در این زمینه به سرانجام برسانیم.
 
باقری با اشاره به اهمیت امنیت در کشور گفت:  امروزه وضعیت سرمایه‌گذاری در کشور به گونه‌ای است که اگر هر کسی بخواهد هر کاری را انجام دهد، نمی‌تواند بگوید که هر آن ممکن است خاک این کشور مورد تعارض قرار ‌گیرد و احساس ناامنی می‌کند و این دستاورد بزرگی برای ما است. هرچند عاشورا را با هیچ حادثه‌ای در تاریخ نمی‌توان قیاس کرد که این اتفاق باعث شد که اسلام ناب محمدی زنده بماند؛ اما می‌توان گفت دفاع مقدس در یک مقیاس کوچکتر برای ملت ما و برای تمامی جهان یک نشانه داشت آن هم زنده ماندن تاریخ شیعه بود.
 
وی ادامه داد: امروزه امکان دارد که نسل‌های جوان در مورد دفاع مقدس با سوالاتی مواجه شوند که پژوهش‌ها می‌تواند پاسخ دقیق‌تری به سوالات آنها درباره جنگ و فرایندهایی که در این هشت سال صورت گرفته، دهد. بخش زیادی از روایت‌های دفاع مقدس از سوی ابزار مختلف هنری فیلم و غیره است‌‌‌؛ اما ما نیازمند یک بستر مطمئن و مستند چون کتاب هستیم. بنا بر این تألیف کتاب در این زمینه بسیار ضروری است.
 

 
باقری با اشاره به آسیب‌شناسی در حوزه پژوهش دفاع مقدس گفت پژوهش‌ها باید روشمند باشند و باید در دستیابی به نتیجه از یک منطق علمی تبعیت کند در این بخش باید عقل و منطق و روش های علمی حاکم باشد. همچنین پژوهش باید جامعه نگر و کاربردی باشد.
 
به گفته باقری، یکی از مهمترین مشکلات اصلی در این زمینه فقدان یک بانک جامع حاوی اطلاعات و پژوهش‌های پیشین است که نیاز به برنامه‌ریزی و پیگیری مداوم دارد. باید آنچه که از دفاع مقدس باقی مانده، در اختیار پژوهشگران قرار گیرد تا از کارهای تکراری و موازی کاری و جزیره‌ای جلوگیری شود.
 
نایینی در ادامه این مراسم گفت: مراسم انتخاب آثار برتر پژوهشی یکی از برنامه‌های بزرگداشت چهلمین سالگرد دفاع مقدس است که تجربه مشابه قبلی آن، مراسم دو سالانه انتخاب کتاب و فیلم دفاع مقدس و مقاومت بوده است. ایده این مراسم همزمان با هفته پژوهش 1398 توسط مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس مطرح و در نشست اولیه با حضور یک صد نفر از پژوهشگران و مدیران مراکز مطالعاتی حوزه دفاع مقدس و مقاومت ابعاد آن مورد بررسی و استقبال قرار گرفت.
 
وی افزود: مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس با تجربه‌ای نزدیک به  40 سال کار اسنادی و پژوهشی در ضبط، جمع‌آوری، سازماندهی و گویاسازی اسناد دفاع مقدس و ایجاد یک گنجینه بزرگ و منحصر به فرد و سپس انجام پژوهش‌های تاریخی و تولید آثار منحصر به فرد با بهره‌گیری از منابع دست اول، به عنوان مرجع مهمی در تحقیقات جنگ، توفیق و افتخار دارد تا در چهل و دومین فجر انقلاب اسلامی و با یاد و نام سردار دل‌ها سپهبد شهید حاج قاسم سلیمانی و با هماهنگی بنیاد حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس اولین دوره دو سالانه انتخاب آثار برتر پژوهشی را اجرا و اختتامیه آن را با حضور شما عزیزان برگزار کند.
 
نایینی با اشاره به هدف از برگزاری این جشنواره پژوهشی گفت: هدف اصلی انتخاب آثار برتر پژوهشی دفاع مقدس و مقاومت «جایزه شهید سپهبد حاج قاسم سلیمانی» بررسی دستاوردهای علمی و پژوهشی در ابعاد مختلف دفاع مقدس و مقاومت و تجلیل از پژوهشگران و مراکز تحقیقاتی برجسته در چهل سالگی دفاع‌مقدس و انتخاب بهترین کتب پژوهشی و رساله های دکتری در ابعاد مختلف دفاع مقدس و مقاومت در دو سال 1397 و 1398 است.
 
به گفته نایینی، جمع آوری آثار و پژوهش های موجود و تحلیل کارهای انجام شده، احصای نیازهای پژوهشی جدید، گسترش تجربه های علمی، تعامل و همکاری میان پژوهشگران و مراکز اسنادی و تحقیقاتی، تقویت فرهنگ پژوهش و پژوهشگری در حوزه دفاع مقدس و مقاومت هدف های دیگر این برنامه است.
 
وی پژوهشگران دفاع مقدس را تولیدکنندگان قدرت نرم و سبب عمق‌بخشی به تفکر انقلاب اسلامی و جبهه مقاومت دانست و گفت: پژوهشگران از حافظه و میراث تاریخی یک ملت بزرگ حراست می‌کنند. علاوه بر این در شرایط فعلی پژوهشگران، افسران و فرماندهان مقابله با جنگ شناختی و تحریف هستند.
 
نایینی گفت: بررسی آثار کنونی در حوزه دفاع مقدس گویای این مطلب است که نمی‌توان از بسیاری از آثار تولیدشده به عنوان آثار معیار و مستند برای ترسیم کامل شرایط محیطی و تاریخی که در آن حماسه، عزت و شرف شکل گرفت، نام برد.
 

 
وی تاکید کرد: آثار موجود منتشرشده نشان می‌دهد که بعد احساسی، عاطفی و حماسی دفاع مقدس در قالب ادبیات جنگ در این چهل سال مورد توجه بیشتر بوده و به پژوهش، تحقیق و تحلیل بعنوان یک ضرورت کمتر توجه شده است؛ به همین جهت است که براساس داده‌های آماری موجود کتابخانه تخصصی جنگ حوزه هنری از میان ۱۹ هزار و پانصد عنوان کتاب منتشر شده با موضوع دفاع مقدس و جنگ ایران و عراق، اگر بخواهیم در میان این آثار، برای منابع پژوهشی آمار جداگانه‌ای بدهیم، می‌توان گفت 3500 عنوان آن یعنی 18 درصد اثر پژوهشی هستند.
 
در ادامه این نشست محسن پرویز با اشاره به اهمیت پژوهش در ارائه محتوای دفاع مقدس، گفت: اگر می‌خواهیم امثال شهید سلیمانی، شهید همت یا شهید باقری و غیره در کشور پرورش دهیم، تنها ذکر خاطرات این بزرگواران کفایت نمی‌کند و تنها این فرآیند باعث ماندگاری آن‌ها نیست.

وی افزود: خاطرات خواه یا ناخواه به تاریخ سپرده می‌شود‌؛ اما وجود پژوهش ها و تحقیقات در این روند است که باعث ماندگاری و مانایی آرمان‌های شهدا می‌شود. در حقیقت پژوهش‌های جامعه‌شناسانه و علوم انسانی به ما کمک خواهد کرد تا بتوانیم در آینده با بهره‌گیری از آن ظهور شهدا را تکرار کنیم.
 
به گفته پرویز، با توجه به اینکه هزاران دانشجو در حوزه علوم انسانی مشغول به تحصیل هستند باید شیوه ارائه محتوا به گونه‌ای باشد که امکان بهره‌برداری از منابع وجود داشته باشد و پژوهشگران هم امکان بهره برداری از آن را برای خلق آثار ارزنده پژوهشی داشته باشند.


نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها