اگرچه اهمیت کتابخوانی برای کودکان سنین مختلف بر هیچکس پوشیده نیست اما همه کودکان به کتاب علاقه ندارند. با این حال والدین میتوانند نقش کلیدی در علاقهمند کردن کودکان خود به کتابخوانی بازی کنند.
خودتان کتاب بخوانید
اگر مدتی است کتابخوانی را کنار گذاشتهاید بهتر است بار دیگر کتاب در دست بگیرید. برای پرورش یک کتابخوان حرفهای باید خودتان نیز کتاب بخوانید. ممکن است فکر کنید تا وقتی بچه روی پای خود بایستد لازم نیست برایش کتاب بخوانید اما چنین نیست و نوزادان نیز از شنیدن داستان لذت میبرند.
هر روز بلند کتاب بخوانید
مهم نیست چه کتابی برای نوزاد خود میخوانید؛ کتاب آشپزی، داستان جنایی یا حتی روانشناسی. محتوای کتاب اهمیتی ندارد. صدا و لحن شما هنگام خواندن کتاب مهم است. تحقیقات نشان میدهد تعداد کلماتی که نوزاد در معرض آن قرار میگیرد در شکلدهی زبان و سطح سوادآموزی او مؤثر است. فقط به یاد داشته باشید در هنگام خواندن کتاب باید به کودک خود نگاه کنید؛ نه اینکه در حال آشپزی یا تماشای تلویزیون برای کودک قصه بگویید.
از حواس خود بهره بگیرید
کودک باید از حالت های شما متوجه شود کتابخوانی عمل لذتبخشی است. بهتر است شادی یا غم در چهره شما پدیدار شود. این کار حواس مختلف کودکان را تقویت میکند.
به مخاطب خود توجه کنید
به کودک خود نگاه کنید اما منتظر عکسالعمل خاصی نباشید. ممکن است احساس کنید کودک توجهی به شما نمیکند اما او این تجربه را به راحتی جذب میکند و تأثیر کارتان در تمام زندگی او تا پایان عمر جریان مییابد.
کودک خود را مجبور کنید سخن بگوید
نوزادان در جواب کتابخوانی شما صداهایی از خود درمیآورند. شاید به همین دلیل است که بیشتر کتابهای مربوط به این سن درباره حیوانات است زیرا تقلید صدای حیوانات آسان است. اگر فرزندتان صدایی ایجاد کرد پاسخ او را بدهید. ممکن است در آغاز کارتان بیمعنی باشد اما در واقع این راه ارتباطی شما با کودکتان است.
خواندن کتاب مختص قبل از خواب کودکان نیست
خواندن کتاب پیش از خوابِ کودک برای همه آشنا است اما کتاب خواندن برای کودکان در طول روز موجب میشود شیطنت کودک کمتر و تمرکزش بیشتر شود. کنار او بنشینید و از این لحظات شیرین در روشنایی روز نیز لذت ببرید.
به انتخاب کودک خود احترام بگذارید
کودک ممکن است شما را با سلیقه و عقاید متفاوت خود شگفتزده کند. شاید علاقهای به تفریحات کودکی والدین خود نداشته باشد. آنها را تشویق کنید تا کتابهای موردعلاقه خود را بیایند و کمک کنید کتابهای بیشتری در ژانر موردعلاقهشان بیابند.
دنیای نوزاد خود را گسترش دهید
گاهی نوزادان عاشق کتابی میشوند که والدین آن را دوست ندارند. آنها را سرزنش نکنید یا مورد قضاوت قرار ندهید. بهتر است تلاش کنید او را از کتابهایی مطلع کنید که در دنیای آنان وجود ندارد. نوزادتان ممکن است به سمت کتاب خاصی برود و عکسهای آن کتاب را دوست داشته باشد اما شما به عنوان پدر یا مادر حتی آثار زمینشناسی، هنری، و زندگی در فرهنگهای مختلف را به او نشان دهید.
در سنین خاصی فرزندان شما به کتابهایی علاقهمند میشود که در آن شخصیت اصلی داستان همسن خود آنها است اما این موضوع در مورد نوزادان صدق نمیکند. از این دوره در زندگیشان بهره ببرید و کودک خود را با شخصیتهای مختلف آشنا کنید.
هر کودک سرعت خاص خود را در کتابخوانی دارد
هیچ زمان مشخصی وجود ندارد که کودک در آن به صورت مستقل کتاب بخواند. فرمول خاصی نیز برای کتابخوانی جداگانه کودکان تا پنج و نیم سالگی وجود ندارد. عده کمی از پنجسالهها به تنهایی کتاب میخوانند. اگر خود شما به عنوان والدین کودک گامهای مؤثری برای کتابخوانی فرزندتان بردارید مطمئن باشید به زودی قادر خواهد بود بدون نیاز به شما کتاب بخواند.
کتابهای مربوط به بازیهای کامپیوتری هم کتاب هستند
بسیاری از کودکانی که علاقهای به کتابخوانی ندارند کامپیوتر و بازیهای کامپیوتری را دوست دارند. کتاب مربوط به بسیاری از این بازیها در بازار موجود است که میتواند فرزندتان را به کتابخوانی علاقهمند کند.
نظر شما