پنجشنبه ۱۰ تیر ۱۳۹۵ - ۲۳:۰۷
روزی برای فریاد کشیدن بر ستمکاران تاریخ/ چه کسی نخستین تظاهرات ضد اسرائیلی را در ایران سازماندهی کرد؟

آخرین جمعه ماه مبارک رمضان به دستور امام خمینی(ره) به نام روز قدس نامگذاری شده است؛ ایشان قدس را روز اسلام و رسول اکرم (ص) و مقام معظم رهبری قدس را روزی برای فریاد رسا و غریو رعدگون ملت بزرگ ایران بر سر صهیونیسم اشغالگر دانستند. در این گزارش کتاب «روز قدس» نوشته یونس فروزان را تورق کردیم و به بررسی ابعاد و اهداف این رویداد تاریخی پرداختیم.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، یازدهم تیرماه، آخرین جمعه ماه مبارک رمضان برابر با روز قدس است؛ روزی که مردم ایران به اشغال بیت‌المقدس اعتراض می‌کنند. این رویداد تاریخی پس از پیروزی انقلاب اسلامی به دستور امام خمینی(ره) در تقویم ایران نهادینه شده و مسلمانان جهان نیز در این روز برای آزادی قدس به خیابان‌ها می‌آیند و با مردم فلسطین ابراز همدردی می‌کنند.

کتاب «روز قدس» تالیف یونس فروزان از سوی انتشارات هویار منتشر شده و به بررسی این روز و ابعاد و اهداف آن پرداخته است. به مناسبت یازدهم تیرماه، روز جهانی قدس برخی سطور این کتاب را برگزیدیم تا به دلایل تجلی این روز بپردازیم.

قدس، روزی برای فریاد کشیدن بر ستمکاران تاریخ

در سطوری از این کتاب درباره اهمیت فلسطین آمده است: «بحث روز قدس که از سوی امام خمینی رحمه‌الله علیه مطرح گردید نمایانگر بعد اسلامی و معنوی مساله فلسطین و به تعبیر دیگر بعد دیدگاه جهان اسلام به مساله فلسطین است به این معنا که فلسطین منحصر به بحث اشغال میراثی از سرزمین نیست بلکه قضیه فلسطین نمادی از درگیری جبهه استکبار با جهان اسلام است و امام خمینی با هوشیاری و درایت تمام این موضوع را درک کردند که مساله فلسطین فقط بحث میزان و مقدار اشغال سرزمین که روی آن بحث می‌شود، نیست و لذا برای اینکه جهان اسلام را متوجه اهمیت قضیه فلسطین و حمایت از آن کنند موضوع قدس را مطرح کردند.» (ص 12)
 
قدس، روزی برای فریاد کشیدن بر ستمکاران تاریخ است که در تقویم ایران نهادینه شده است، نویسنده درباره مقاومت همه انسان‌های آزاده درباره اشغال فلسطین آورده است: «روز قدس، مناسبتی رسمی در جمهوری اسلامی ایران است که از یک سال پس از انقلاب 1357 ایران، در آخرین جمعه ماه رمضان و در حمایت از ملت فلسطین برگزار می‌شود. قدس، قبله نخستین و حرم دوم مسلمانان جهان، سرزمین اصلی و وطن میلیون‌ها آواره فلسطینی است که استکبار جهانی توسط صهیونیسم جنایتکار، از سال 1948 آن سرزمین را از دست ساکنانش خارج ساخت و تحت سلطه نیروهای اشغالگر قدس قرار داد. این توطئه از همان اولین سال‌های اجرا، با مقاومت مردم فلسطین و اعتراض مسلمانان و انسان‌های آزاده و بیدار دل جهان مواجه شود و به شکل مبارزات پیگیر و سیاسی - نظامی، چهره خود را نشان داد. ملت مسلمان ایران نیز پس از پیروزی انقلاب شکوهمند اسلامی مساله آزادسازی فلسطین را از چنگال غاصبان قدس را سر لوحه آرمان‌هایش قرار داده و همه ساله روز قدس را به روز فریاد کشیدن بر ستمکاران تاریخ تبدیل کرده است.» (ص 16)
 
سخنان امام خمینی(ره) درباره اهمیت روز جهانی قدس در صحیفه امام منعکس شده که در قسمتی از آن می‌خوانیم: «روز قدس فقط روز فلسطین نیست، روز اسلام است؛ روز حکومت اسلامی است. روزی است که باید جمهوری اسلامی در سراسر کشورها بیرق آن برافراشته شود. روزی است که باید به ابرقدرت‌ها فهماند که دیگر آنها نمی‌توانند در ممالک اسلامی پیشروی کنند. من روز قدس را روز اسلام و روز رسول اکرم می‌دانم، روزی است که باید تمام قوای خودمان را مجهز کنیم؛ و مسلمین را از آن انزوایی که آنها را کشانده بودند، خارج شوند و با تمام قدرت و قوت در مقابل اجانب بایستند. (صحیفه امام، ج9، ص 278)» (ص 18)

                       
 
نخستین تظاهرات مردمی ضد اسرائیلی در ایران

در سخنان آیت‌الله خامنه‌ای با اشاره به «لیله‌القدر تاریخ اسلام» آمده است: «مقام معظم رهبری درباره روز قدس می‌فرمایند: اکنون جمعه آخر ماه مبارک رمضان - که از سوی امام راحل عظیم ما رحمه‌الله روز قدس نامیده شده - در پیش روی ماست. [باید] روز قدس را همه و این ایام حساس را که لیله‌القدر تاریخ اسلام است، به بیداری و هشیاری بگذرانیم و تا مطلع‌الفجر نجات ملت‌های مسلمان و مخصوصا ملت شجاع و مظلوم فلسطین، دست از تلاش نکشیم. این جانب امیدوارم ملت بزرگ ما در این روز قدس نیز مانند همیشه با حضور یکپارچه خود در خیابان‌ها و راهپیمایی تا محل‌های نمازجمعه، فریاد رسا و غریو رعدگون خود را به گوش جهانیان برساند و تکرار کند که امت امام خمینی عظیم، همواره در کنار فلسطین و خصم دشمنان آن خواهد بود.» (ص 21)
 
درباره پیشینه نخستین اعتراضات ضد صهیونیستی در ایران می‌خوانیم: «در واقع اندیشه مبارزه با صهیونیزم و علی‌الخصوص اسرائیل غاصب یکی از پایه های اساس اندیشه های حضرت امام (ره) بود، در این بین نقش مرحوم آیت‌الله کاشانی بسیار کلیدی است، لازم است بدانید اولین سخنرانی بر ضد صهیونیزم و اسرائیل در ایران در سال 1327 توسط ایشان توانستند اولین تظاهرات مردمی بر ضد اسرائیل را در ایران در همان سال سازماندهی کنند، امام با اثر پذیرفتن از دیدگاه‌های ایشان و با احساس مسئولیتی که در قبال جهان اسلام داشتند پا جای آیت‌الله کاشانی گذاشته و در واقع می‌توان امام را پرچمدار مبارزه با صهیونیزم در ایران پس از رحلت آیت‌الله کاشانی دانست اما اولین موضع رسمی امام در قبال اسرائیل مقارن با آغاز مبارزات سیاسی وی با رژیم پهلوی در ارتباط با عدم هم‌سویی این رژیم با تحریم نفتی اسرائیل و قطع روابط دیپلماتیک همگام با کشورهای اسلامی و عربی بود که این امر به اواسط  1341 برمی‌گردد.» (ص 28)

کتاب «روز قدس» (تجلی مقاومت بررسی اهداف و ثمرات برگزاری روز قدس) نوشته یونس فروزان در 246 صفحه، شمارگان یک‌هزار نسخه و بهای 15 هزار تومان از سوی نشر هویار منتشر شده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها