یکشنبه ۱۷ آبان ۱۳۹۴ - ۰۹:۲۶
نگارش بخش نخست دانشنامه قرآن‌شناسی به اتمام رسید

آیت‌الله علی‌اکبر رشاد، رییس پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی در دیدار مدیران دانشنامه قرآن‌شناسی با آیت‌الله جعفر سبحانی از اتمام بخش نخست دانشنامه قرآن‌شناسی خبر داد و گفت: حیات پیامبر اکرم (ص) در قرآن و مباحث حول جمع‌آوری قرآن کریم از مباحث مهمی است که در دانشنامه‌نگاری باید به دقت مورد بحث و تبیین واقع شود.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) به نقل از روابط عمومی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی، آیت‌الله علی‌اکبر رشاد در دیدار مدیران دانشنامه قرآن‌شناسی با آیت‌الله سبحانی، ضمن ارائه گزارش اجمالی از دانشنامه‌های منتشر شده پژوهشگاه با عناوین دانشنامه امام علی(ع) و دانشنامه فاطمی(س)، از اتمام بخش نخست دانشنامه قرآن شناسی خبر داد و افزود: علاوه بر بخش نخست دانشنامه قرآن‌شناسی که مشتمل بر هفت مجلد است و به مباحث حول القرآن می‌پردازد، برخی از مجلدات بخش دوم دانشنامه نیز به اتمام رسیده است.

رییس پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی ضمن تبیین اجمالی 40 مرحله‌‌ای تدوین دانشنامه در پژوهشگاه، بر پاسخگویی به شبهات و مطالب انحرافی که پیرامون قرآن مطرح است تأکید کرد و افزود: بسیاری شبهات و مطالب انحرافی در برخی دایرة‌المعارف‌هایی که پیرامون قرآن در کشورهای غربی نوشته شده وجود دارد. از جمله در دایرةالمعارف قرآن (لیدن)، با توجه به اینکه اکثر شورای علمی آن غیرمسلمان هستند و دو نویسنده مسلمان آن هم دارای دیدگاه‌های خاصی هستند این شبهات و مطالب مشاهده می‌شود. در دانشنامه قرآن‌شناسی از همان ابتدا، پاسخگویی به این ابهامات و شبهات مورد توجه بوده و تلاش شده موضوعات بحث برانگیز با رعایت انصاف علمی، مورد تبیین دقیق واقع شود.

در ادامه این دیدار حضرت آیت‌الله‌العظمی سبحانی ضمن تقدیر از فعالیت‌های پژوهشگاه، بر لزوم توجه خاص به دو حوزه از مباحث قرآن تأکید کرد. وی با توجه به اینکه شبهات پیرامون حیات پیامبر (ص) و نیز درباره تجمیع قرآن بسیار از سوی مؤمنان مطرح است، تبیین دقیق حیات نبوی و نیز تصریح بر تجمیع قرآن در زمان حیات پیامبر (ص) را در دانشنامه قرآن‌شناسی تأکید کرد.

آیت‌الله سبحانی همچنین توجه به شبهات روز کلامی و شبهات کلامی که جامعه به آن گرفتار است را در بخش کلامی دانشنامه قرآن‌شناسی دارای اولویت دانست.

دانشنامه قرآن‌شناسي حدود 900 مدخل اصلي كه در سه بخش عمده‌ مباحث پيرامون قرآن‏ (علوم قرآني)، حکمت نظري (درون قرآني) و حکمت عملي (درون قرآني)، تأليف مي‌شود:

بخش اول، مباحث برون‌قرآني است كه به دو محور زير تقسيم مي‌شود: منطق فهم قرآن كه به مباني و روش‌شناسي درك كلام الهي و سنجش و آسيب‌شناسي معرفت تفسيري مي‌پردازد.
قرآن‌شناخت كه به مباحث تاريخ قرآن و علوم قرآني مي‌پردازد.

بخش دوم، در حكمت نظري، پیرامون معارف قرآنی در باب هست‌ها و نیست‌ها و در قلمرو دانش‌های خاصّ درونِ قرآن است. معرفت‏‌شناسي و فلسفه علم، فلسفه، عرفان، فلسفه دين، دين‏‌شناسي، كلام و مطالعات اديان، برخي از حوزه‏‌هاي موضوعي اين بخش است.

بخش سوم، در حكمت عملي پيرامون معارف درون قرآن در باب بايدها و نبايدها در قلمرو دانش‌هاي خاص درون قرآن است. انديشه اجتماعي، مديريت، سياست، اقتصاد، فقه و حقوق، فقه عبادی، قرآن وشیعه، قرآن و اهل بیت، تاریخ و اخلاق، بعضي از محورهاي موضوعي اين بخش است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها