دوشنبه ۴ شهریور ۱۳۹۲ - ۱۱:۴۴
«ارزيابی آثار مقررات‌گذاری» در مسیر نشر قرار گرفت

«ارزيابی آثار مقررات‌گذاری؛ به سوی مقررات‌گذاری بهتر» عنوان مجموعه مقالاتی است که به همت گروهی از محققان حوزه حقوق ترجمه شده و به زودی با نظارت باقر انصاری روانه بازار نشر می‌شود.-

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، دکتر باقر انصاری، مسعود فریادی، فائزه عامری، دکتر مسلم آقایی‌طوق، جعفر شفیعی‌سردشت، مرتضی لطفی و حسن لطفی ترجمه این مجموعه مقالات حوزه قانونگذاری را بر عهده داشتند.

بر اساس این مقالات، فرض بر اين است كه در يك نظام آزاد مردم بدون دخالت دولت بتوانند زندگی اقتصادی و اجتماعی خود را پیش ببرند، بنابراين هرگونه مداخله دولت در مناسبات اقتصادی و اجتماعی شهروندان، استثنايی و خلاف اصل است و بايستی توجيه شود. به این ترتيب تا زمانی كه زندگی جمعی شهروندان از طريق هنجارهای اجتماعی(سنت، اخلاق و باورهای عمومي) همچنين بازارها(نظام عرضه و تقاضا) تنظيم می‌شود، حضور مداخله جويانه دولت و استفاده از ابزارهای اجبارآميزی مانند قوانين و مقررات اداری، پذيرفتنی نيست.

در چنين فضايي، دولت تنها، مكمل بازار است و جانشين آن نيست. دولت سعی می‌كند «نارسايی بازار» را برطرف و سازوكارهای پذيرفته شده اجتماعي را تكميل كند. چرا که از سوی ديگر نمی‌توان نسبت به «نارسایی دولت» بي‌توجه بود و اين نارسایی‌ها از طريق شيوه‌‌های حقوقی و سياسی متنوع و ساز و كارهای بازار و هنجارهای اجتماعی برطرف می‌شوند.

سوءاستفاده از قدرت، اقدامات خودسرانه، سلب و تحديد حقوق و آزادی‌های فردی، فسادپذيری و ناكارآمدی در عرصه صنعت و تجارت برخي از نارسایی‌های دولت هستند. نارسايی بازار مجموعه‌ای از كاستی‌ها و نواقصی هستند كه در ذات مبادلات اقتصادی و كنش‌های اجتماعی نهفته‌اند و دولت نمی‌تواند به نمايندگی از جامعه نسبت به آن‌ها بی‌تفاوت باشد. دولت از طريق پركردن اين خلاءها و با هدف حمايت از منفعت عمومی و حفاظت از حقوق فردی، نقش مناسب و توجيه‌پذير خود را ايفا می‌كند.

در اين مقاله‌ها سعی شده يكی از ابزارهای رايج دولت برای رفع نارسایی‌های بازار و در جهت بهبود برابری و ممانعت از ورود آسيب به شهروندان، يعنی «مقررات گذاری اجتماعی» به اختصار معرفی شود.

باقر انصاری، استادیار گروه حقوق اسلامی دانشكده حقوق که ناظر این طرح است، پیش از این تالیفاتی را در مراکز انتشاراتی گوناگون به چاپ رسانده که از آن میان می‌توان «مسووليت مدنی رسانه‌های همگانی»، «فرهنگ حقوقی دو زبانه»، «حقوق ارتباط جمعی»، «حقوق حريم خصوصی»، «نقش قاضی در تحول نظام حقوقی» و «سازوکارهای حقوقی حمایت از تولید علم» را نام برد.

انتشارات خرسندی نخستین چاپ کتاب «ارزيابی آثار مقررات‌گذاری؛ به سوی مقررات‌گذاری بهتر» را با شمارگان هزار نسخه در 368 صفحه به زودی منتشر می‌کند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها