«تاریخ ایران از آغاز اسلام تا پایان صفویان» نوشته رسول جعفریان از سوی نشر علم به چاپ دوم رسید. این کتاب به بیان یک دوره مختصر تاریخ ایران از آغاز اسلام تا پایان عصر صفوی پرداخته است.
رسول جعفریان در مقدمه کتاب خود به چند نکته اشاره کرده است:
هدف از نگارش كتاب گذرى بر تاريخ ايران اسلامى از پيدايش اسلام تا پایان روزگار صفوی است. از نظر صوری، بنا بر آن بوده است تا مطالب بدون زيادهگويى و دشوارى، و با زبانى نسبتاً ساده و بىپيرايه ارائه شود. این روال از آن روست که نگارش كتاب، براى مخاطبان جوانى است كه به تاريخ ایران، نه به صورت تخصصى، بلكه به قصد آشنايى كلى و بهرهگيرى از تجارب آن مىنگرند و اميد آن دارند تا با یک مرور سریع، بر اهم مطالب تاریخ ایران آگاهى يابند.
آنچه از نظر محتوايى مورد توجه بنده بوده، پرداختن به حوادث سياسى، مسايل فرهنگى و اجتماعى و امور تمدنى ایران است. بنابراین تا آنجا كه امکان داشته، از بيان صرف تاريخ سياسى پرهيز شده و افزون بر تاریخ سیاسی، به بيان آراى فرقهها و مكتبهاى مختلف فكرى و مذهبى، نيز پيدايش دانشهاى متنوع در دنياى اسلام و همینطور امور تمدنی و اندکی هم اجتماعی پرداخته شده است.
به همين دليل، بسا انسجام و يك نواختى مباحث تا اندازهاى دچار مشكل شده باشد. البته روال تاریخی و سلسلهای حفظ شده، امری که برای نگارش تاریخ ایران طبیعی و پذیرفتنی بوده و هست.
روشن است كه ايران ما، طی این هزار و اندی سال، از هر جهت، مراحل پرفراز و نشيبى را تجربه و طی كرده و از اين رو، لازم است تا از زواياى مختلف مورد توجه قرار گيرد.
در این زمینه، همیشه این مشکل هست که نویسنده تاریخ ایران، با گزینش برخی از تحولات و جریانها، نتواند چنان که باید و شاید تاریخ ایران را بنمایاند؛ با این حال سعی کردهام سهم گروهها و سلسلههای مختلف اجتماعى و مذهبى را حفظ کرده و در عین حال از تحولات، آنچه که فکر میکردم مهم است، اگر از آن خبر داشتم، تقدیم کنم. اميدوارم خلاصه و ساده كردن مطالب، به غفلت از ارائه مباحث اساسى نينجاميده باشد.
شاید مهمترین نکتهای که به ذهن بیاید این است که چرا با این همه نقل قول که در کتاب شده، ارجاعات آن نیامده است. کتاب برای نسل جوانی نوشته شده که لازم است در وقت خواندن، با کمترین دردسر و گمگشتگی در میان اسامی متعدد کتابها و منابع و ارجاعات، به اصل مطلب برسد. بسیاری از این عبارات، از میان منابع معروف تاریخی و رجالی گرفته شده و اگر کسی خواهان یافتن مرجع آنها باشد، با استفاده از ابزارهای جدید فن آوری به راحتی میتواند آنها را بیابد.
این یک کتاب تحقيقى و پژوهشى نيست كه نكته پژوهشى تازهاى را مطرح كرده باشد. مهم ارائه یک متن از تاریخ ایران با استفاده از متون مختلف قدیمی و بعضا شماری از پژوهشهای نو آن هم به زبان ساده و روان است. تاکنون بارها و بارها از این قبیل تواریخ عمومی نوشته شده و یا خواهد شد، اما طبیعی است که هر نویسندهای با علائق و گزینشهای خاص خود این کار را انجام داده و مخاطبان نیز بنا به سلائق خود با آن تعامل خواهند داشت، و این حق طبیعی آنهاست.
همانطور که از فهرست اجمالی کتاب آشکار است، مسیر بحث چنین خواهد بود که ابتدا تاریخ اسلام و گسترش آن تا روزگار اموی ـ عباسی دنبال شده و ضمن توجه به ایران در این دوره، به تدریج، وارد تاریخ ایران اسلامی شده است؛ زان پس تا روزگار صفوی که به نوعی پایان عصر کهن ما و آغاز عصر جدید است، ادامه خواهد یافت. بدین ترتیب آخرین بخش کتاب، تاریخ صفویان است.
چاپ دوم «تاریخ ایران از آغاز اسلام تا پایان صفویان» در 1168 صفحه و شمارگان 1100 نسخه به بهای 135000 هزار تومان از سوی نشر علم منتشر شده است.
نظر شما