دوشنبه ۱۰ آذر ۱۳۹۹ - ۱۱:۰۸
حال ناخوش صنعت چاپ در خراسان شمالی/ بیشتر وعده‌های مسئولان «توخالی» از آب درآمد

رئیس انجمن صنعت چاپ خراسان شمالی با بیان و تشریح مشکلات این صنعت در استان، گفت: تنها مرجع حامی چاپخانه‌های کشور، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی است که تا الان هم درحد وظایف خود از حمایت و هدایت فرهنگی در صنعت چاپ دریغ نکرده است.

حیدرقلی ابراهیمی رئیس انجمن صنعت چاپ استان خراسان شمالی در گفت‌وگو با خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) در خراسان شمالی، با اشاره به اوضاع نامناسب اقتصادی چاپخانه‌ها گفت: اگرچه مجوز چاپخانه‌ها  ازسوی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی صادر می‌شود، ولی از سال 1396 با توجه به اینکه ماهیت بخشی از فعالیت چاپخانه‌ها، صنعتی است، وزارت صنعت، معدن و تجارت، متولی بخش صنعتی این مراکز چاپ شد.

وی افزود: با ورود متولی‌گری وزارت صنعت، معدن و تجارت برای چاپخانه‌ها، امیدی در دل مدیران چاپخانه‌ها ایجاد شد، ولی این امید زمان زیادی به طول نکشید و نه‌تنها یار و یاور چاپخانه‌ها نشد که باری هم بر دوش این مراکز گذاشت.

وزارت «صمت» صنعت چاپ را به حال خود رها کرده است
مدیر چاپخانه «ایران چاپ» بجنورد بیان داشت: وظیفه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به‌عنوان متولی بخش فرهنگی صنعت چاپ کشور، نظارت، تعیین خط مشی چاپ و نشر، ابلاغ بخشنامه‌ها و قوانین، صدور پروانه تاسیس، برگزاری سمینارها، نمایشگاه‌های صنعت چاپ، مصدور جوز واردات ماشین‌آلات چاپ و رفع و رجوع مشکلات چاپخانه‌داران و درواقع تنها مرجع حامی چاپخانه‌های کشور است و تاکنون نیز در حد وظایف خود در سراسر کشور از حمایت و هدایت فرهنگی در صنعت چاپ دریغ نکرده است. البته درمقابل، وزارت صنعت، معدن و تجارت هم طبق قانون یکی دیگر از متولیان چاپخانه‌ها در کشور است؛ یعنی چاپخانه‌ها  زیر لوای ۲ وزارتخانه طراز اول مملکت قرار دارند؛ ولی به‌شهادت مدیران چاپ و نشر کشور، دریغ از کمترین حمایت و توجه وزارت صنعت معدن و تجارت به صنعت چاپ کشور!

رئیس انجمن صنعت چاپ خراسان شمالی ادامه داد: شاید مدیران ادارات کل صنعت معدن، تجارت در استان‌ها هنوز نمی‌دانند که صنعت چاپ وابسته به این وزارتخانه که واژه صنعت در تابلویش نمایان است، به حال خود رها شده است.

با واگذاری بخش صنعتیِ چاپ به وزارت «صمت» گرفتاری‌های فعالان چاپ مضاعف شد
ابراهیمی تنها موردی را که توسط وزارت صنعت، معدن و تجارت برای چاپخانه‌ها انجام می‌شود، صدور پروانه صنفی، آن هم برای ایجاد درآمد در قبال صدور حق پروانه سالانه دانست و افزود: ایجاد گرفتاری‌های مضاعف، استعلامات متعدد از ادارات گوناگون توسط وزارت صنعت، معدن و تجارت یکی دیگر از مشکلاتی است که بر سر راه چاپخانه‌داران است.

وی از وزارت «صمت» خواست تا حداقل با اعطای تسهیلات در نوسازی ناوگان صنعت چاپ کشور و تسهیل فرایند اعطای زمین در شهرک‌های صنعتی، از این صنعت مهم کشور حمایت کند.


رئیس انجمن صنعت چاپ خراسان شمالی با اشاره به فرسوده بودن ناوگان صنعت چاپ این استان، گفت: به‌خاطر نبود حمایت، در حال حاضر دستگاه‌های از رده خارج و مدل‌های قدیمی دستگاه‌های چاپ کشورهای دیگر، به چاپخانه‌داران ایرانی فروخته می‌شود که بعد از مدتی به‌خاطر کارکرد زیاد در خارج از کشور و گرانی و عدم لوازم یدکی مورد نیاز به آهن پاره تبدیل می‌شوند.

فعالان صنعت چاپ سنگر رقابت را حتی با ماشین‌آلات از رده خارج، حفظ کرده‌اند
ابراهیمی افزود: ولی از حق نگذریم مدیران و متخصصین چاپ کشور با ناامیدی (نسبت به اینکه دیگر امکان استفاده از ماشین‌های جدید نخواهند داشت)، به‌ناچار با همین ماشین‌های اُوِرهال شده با قدمت ۲۰ سال، نهایت سعی‌شان را می‌کنند که با چاپ‌های نفیس از کشورهای همسایه عقب نمانند. اما صنعت چاپ کشور و خصوصا استان خراسان شمالی در بعضی از سفارش‌های چاپی خاص مانند بسته‌بندی صنایع غذایی از امکانات کشورهایی که ماشین‌های پیشرفته دارند، مانند کشور ترکیه، عقب مانده است.

وی گفت: با این روند گویا کار فرهنگی جایگاه خود را از دست داده و روز‌به‌روز چاپ و نشر به قهقرا می‌رود و شاهد عینی  آن تعطیلی سریالیِ این شغل فاخر و بیش از ۳۰۰ چاپخانه در کشور است که همچنان ادامه دارد. چاپ و نشر کشور حال خوبی ندارد و بیمار است. رکود و گرانی سرسام‌آور مواد اولیه مانند مرکب، زینک، لوازم و مواد مصرفی، لوازم یدکی و هزینه سرویس و تعمیرات ماشین‌های چاپ، سنگین و کمرشکن است.

جولان اداره امور مالیاتی در چاپخانه‌های نیمه‌تعطیل خراسان شمالی
رئیس انجمن صنعت چاپ استان خراسان شمالی، گرانی مواد اولیه صنعت چاپ مانند کاغذ و مقوا و همچنین هزینه‌های سرسام‌آور و پایین آمدن ارزش پول ملی، سرگردانی کارگران تعدیل شده از کار را ازجمله مشکلات صنت چاپ در این استان برشمرد و عنوان کرد: در این میان جولان دادن کارشناسان اداره امور مالیاتی در واحدهای چاپی نیمه‌تعطیل استان، مزید بر علت شده است؛ گویا آنها در جریان کار و کاسبی و اوضاع وخیم اقتصادی نیستند که با بالا بردن مالیات‌ها و صدور متمم‌های عجیب و غریب چاپخانه‌داران را جان بر لب رسانده اند!

ابراهیمی گفت: در این میان سختگیری‌های ادارات تامین اجتماعی هم ادامه دارد؛ اگر یک واحد صنفی به هر دلیل - که عمدتاً نداشتن پول کافی و یا گرفتاری و فراموشی است - یک روز لیست بیمه را با تاخیر پرداخت کند، روز دیگر با جریمه دوبرابری مواجه می‌شود و اگر بیشتر طول بکشد، در ماه آینده چندین برابر و اگر بخاطر اضافه جریمه‌ها قادر به پرداخت نباشد، کمتر از یک سال، بیش از ۱۰ برابر محکوم خواهد شد.

بیشتر وعده‌های مسئولان برای صنعت چاپ، «توخالی» است
رئیس انجمن صنعت چاپ خراسان شمالی همچنین از آنچه «وعده‌های توخالی مسئولان برای بهبود صنعت چاپ» نامید، گلایه کرد و گفت: گفتند در دو ماه تعطیلی کرونایی اسفند ۹۸ و فروردین ۹۹ تسهیلات کم‌بهره به مدیران صنعت چاپ و حقوق بیکاری به کارکنان و کارگران چاپخانه خواهند داد، و لیست ثبت اطلاعات صاحبان کسب و کار فرهنگی و هنری متضرر شده از ویروس کرونا به اداره‌کل فرهنگ و ارشاد اسلامی اعلام شد ولی تاکنون هیچ خبری از تحقق این وعده‌ها نشده است.

وی از اجرایی نشدن مصوبه سال 1396 که در کارگروه کاغذ وزارت صنعت به تصویب رسیده بود هم گلایه کرد و افزود: این مصوبه در سال 96 در کارگروه کاغذ وزارت صنعت معدن و تجارت به تصویب رسید و مصوب شد به‌خاطر حمایت از صنعت چاپ و نشر، ارزش افزوده از دست‌اندرکاران چاپ و نشر لغو شود، ولی پس از سپری شدن نزدیک به ۴ سال، هنوز از اجرایی شدن این مصوبه خبری نیست.

خراسان شمالی اتحادیه مستقل در حوزه صنعت چاپ و نشر ندارد
رئیس انجمن صنعت چاپ خراسان شمالی با اظهار تاسف از نبود یک اتحادیه مستقل و فعال در حوزه صنعت چاپ و نشر در این استان، گفت: نداشتن اتحادیه مستقل و قرار گرفتن واحدهای چاپی در زیرمجموعه در اتحادیه‌های غیرهمگن، صنعت چاپ استان خراسان شمالی را با مشکلات جدی روبه‌رو کرده است.


وی افزود: با پیگیری‌های اداره‌کل فرهنگ و ارشاد اسلامی چندین جلسه با اداره‌های مرتبط برگزار شد، ولی درنهایت مجمع امور صنفی با تشکیل اتحادیه همگن موافقت نکرد و به‌ناچار این صنعت بزرگ و مهم در اتحادیه‌های غیرهمگن ادغام شد.

معضل خروج سفارش‌های چاپی از استان
ابراهیمی که مدیریت چاپخانه «ایران چاپ» در بجنورد را هم بر عهده دارد، با بیان اینکه یکی دیگر از مشکلات حوزه چاپ در استان ما خروج سفارشات چاپی از استان است، از دستگاه‌های اداری مسئول خواست تا کارها و سفارشات چاپی خود را به خارج از استان نفرستند و حداقل از این طریريال صنعت چاپ استان را حمایت کنند.

یادآوری می‌شود، در استان خراسان شمالی 47 واحد چاپ مشغول به فعالیت هستند که از این میان، 10 واحد چاپی در زمینه چاپ اُفست فعالیت می‌کنند.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها