دوشنبه ۲۶ خرداد ۱۳۹۳ - ۰۹:۴۳
یمانی: توجه به ترجمه فعالیت‌های علمی را گسترش می‌دهد

مجتبی یمانی که برای ترجمه کتاب «ژئوفورمولوژی ساحلی» نوشته «اریک برن» شایسته‌تقدیر بیست‌وهفتمین دوره جایزه کتاب فصل شد، گفت: تا دهه گذشته در دانشگاه‌ها به کار ترجمه امتیاز چندانی تعلق نمی‌گرفت و این مساله موجب شده بود که تبادل اطلاعات علمی در سطح بین‌المللی ضعیف شود.

یمانی با اشاره به ویژگی‌های کتاب «ژئوفورمولوژی ساحلی» در گفت‌وگو با خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا) عنوان کرد: به نظر من نوآوری موضوع کتاب در ایران مساله مهمی است و «ژئومورفولوژی ساحلی» نخستین کتاب در حوزه جغرافیاست که به صورت جامع نوشته شده است. نویسنده کتاب نیز در مقدمه اشاره کرده که محتویات این کتاب حاصل تجربیات وی طی 30 سال پژوهش و مطالعه در زمینه مناطق ساحلی است. 

وی در ادامه افزود: نکته دیگر این‌که بیش از یک سوم مرزهای ایران را خطوط ساحلی تشکیل داده‌اند و شناخت آن‌ها از این دیدگاه بسیار ضروری است. این کتاب می‌تواند به عنوان یک مرجع مستند جای خالی این موضوع علمی را درباره رفتار، پایداری، مخاطرات و کاربرد آن‌ها پر کند. 

این مترجم با برشمردن سبک ترجمه کتاب افزود: در ترجمه این کتاب استانداردهای علمی از جمله ساختار، نمایه، فرهنگ اصطلاحات و نظایر آن رعایت شده و همچنین تلاش شده است که برای واژه‌های تخصصی کتاب معادل‌سازی درستی انجام پذیرد که اغلب این معادل‌ها قبلا به کار نرفته‌اند. این کتاب حاصل مشورت‌ها و تجربه‌های مترجمان طی سال‌ها آموزش و پژوهش در این زمینه است. شاید دلیل دیگری که باعث برگزیده شدن این کتاب شده به کارگیری واژگان و معادل‌سازی لغات علمی باشد. 

کتاب مهم‌ترین ابزار پژوهش است 

رییس انجمن ایرانی ژئوفورمولوژی درباره جایزه کتاب فصل و اهمیت دادن به تالیف و ترجمه بیان کرد: به نظر من برگزاری این جایزه و انتخاب کتاب‌های برتر در سطح کشور بسیار مفید بوده و مشوق مولفان و مترجمان است. این گونه تشویق‌ها باعث گسترش فعالیت‌های علمی می‌شود. کتاب مهم‌ترین ابزار پژوهش است و اهمیت دادن به کار تالیف و ترجمه در واقع فراهم کردن زمینه توسعه دانش و پژوهش است. 

وی افزود: تا دهه گذشته در دانشگاه‌ها به کار ترجمه امتیاز چندانی تعلق نمی‌گرفت و این مساله موجب شده بود که تبادل اطلاعات علمی در سطح بین‌المللی ضعیف شود و مأخذ بسیاری از کتاب‌های علمی به منابع داخلی محدود شده بود. خوشبختانه طی چند سال اخیر با تجدید نظر در موضوع امتیازدهی به کار ترجمه این مشکل نیز برطرف شده و کتاب‌های بسیار سودمندی ترجمه شده است. 

یمانی در رابطه با میزان آشنایی و اطلاعاتش از روند برگزاری جایزه کتاب فصل اظهار کرد: از موضوع انتخاب کتاب سال در دانشگاه تهران اطلاع کافی داشتم اما درباره انتخاب کتاب فصل، کم و کیف آن اطلاعات چندانی نداشتم. قبلا یکی دو نفر از همکاران دانشگاهی مشمول این جایزه شده بودند و از این طریق آگاهی مختصری پیدا کرده بودم. 

نگاهی به کتاب «ژئومورفولوژی ساحلی» 

کتاب «ژئومورفولوژی ساحلی» تالیف اریک برد با ترجمه مشترک مجتبی یمانی و وحید محمد‌نژاد، از سوی انتشارات دانشگاه تهران به چاپ رسیده است. 

نویسنده، در این کتاب چگونگی شکل‌گیری عوارض ساحلی و بررسی تغییرات فرایندهای ساحلی را بررسی می‌کند و نشان می‌دهد که دینامیک طبیعی اشکال ساحلی، ماهیتی پویا داشته و زمینه‌ای برای برنامه‌ریزی تحلیلی و تصمیم‌گیری در مدیریت مناطق ساحلی به‌عنوان مناطقی در معرض تغییر را فراهم می‌کند. 

فصل نخست کتاب مقدماتی درباره ژئومورفولوژی ساحلی را بیان کرده است. فصل دوم با عنوان «فرایندهای ساحلی» به مباحثی در ارتباط با امواج، امواج حاصل از طوفان و انرژی امواج و جریان‌های گردابی اشاره کرده است. 

سطح متوسط دریا، علل تغییرات سطح آب دریا از مهم‌ترین موضوع‌هایی است که نویسنده در فصل سوم کتاب با عنوان «تغییرات سطح دریا و خشکی» به آن‌ها پرداخته است. عنوان فصل چهارم کتاب «پرتگاه‌ها» است که در آن دانشجویان با تحول دریابارها، مورفولوژی دریابارها و سراشیبی‌های ساحلی آشنا می‌شوند. 

«پلاتفرم‌های ساحلی»، «سواحل ماسه‌ای»، «فرسایش سواحل ماسه‌ای»، «زبانه‌های ماسه‌ای، سدهای ماسه‌ای و سکوهای ماسه‌ای»، «تپه‌های ماسه‌ای ساحلی»، «خورها و تالاب‌ها»، «دلتاها»، «ریف‌های مرجانی و جلبکی» و «سواحل آینده» دیگر سرفصل‌های کتاب را تشکیل می‌دهند. 

درباره مجتبی یمانی 

مجتبی یمانی متولد 1340 نجف آباد است و تحصیلاتش را تا پایان دبیرستان در این شهر طی کرده و مدارک تحصیلی خود را از لیسانس تا دکترا در دانشگاه تهران گذرانده است. وی اکنون دانشیار دانشکده جغرافیای دانشگاه تهران و رییس هیات مدیره انجمن ایرانی ژئومورفولوژی است. 

«ژئومورفولوژی ساحلی»، «ژئومورفولوژی ساحل شرقی تنگه هرمز»، «نقشه¬ها و نمودارهای موضوعی»، «مبانی نقشه خوانی» و «نقشه های ژئومورفولوژی» عنوان کتاب‌های یمانی است. وی بیش از 130 مقاله علمی - پژوهشی به چاپ رسانیده و بر اساس اعلام پایگاه استنادی علوم جهان اسلام در شهریور 1392 به عنوان یکی از 20 دانشمند پرتالیف ایران در حوزه علوم انسانی معرفی شده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها