چهارشنبه ۲۲ تیر ۱۴۰۱ - ۱۵:۲۲
لزوم پژوهش درباره ابهامات و چالش‌های حوزه نشر در دنیای مجازی

معاون فرهنگی جهاد دانشگاهی در دومین کنفرانس پژوهش‌های نشر، گفت: ما امرور در دنیای مجازی ناگزیر به حضور در فضای مجازی هستیم و باید بتوانیم چالش‌ها و ابهامات حوزه نشر در این حوزه را مورد پژوهش قرار دهیم.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران‌(ایبنا)، دومین کنفرانس پژوهش‌های نشر، (چهارشنبه ۲۲ تیر‌ماه) با حضور جمعی از محققان و پژوهشگران دانشگاهی در سالن استاد ایرج افشار کتابخانه مرکزی دانشگاه تهران برگزار شد.
 
در مراسم افتتاحیه این کنفرانس، جمال رحیمیان، معاون فرهنگی جهاد دانشگاهی با اشاره به اختراع صنعت چاپ و باسوادی بیش از 90 درصد مردم ایران، عنوان کرد: اکنون با ظهور دنیای مجازی و شبکه‌های اجتماعی کمتر کسی تصور می‌کند، عموم کسانی که موبایل به دست دارند، نویسنده و اهل قلم بشوند اما اکنون این اتفاق رخ داده است.
 
وی ادامه داد: امروز ظرفیت‌های دنیای دیجیتال، همه بشریت را درگیر خود کرده و زندگی‌ها را متاثر است، اما نکته اینکه در کنار هر پدیده‌، توجه به فرهنگسازی است.
 
رحیمیان با بیان اینکه امیدواریم بتوانیم فرهنگسازی کنیم تا این فناوری مدرن موجب نشود از اصالت‌ و ارزش‌های فرهنگی خود دور شویم، گفت: حوزه نشر نیز قطعا از این درگیری مستثنی نیست؛ چاپ و نشر حوزه‌ای است که بیشترین حق را بر گردن فرهنگ و هنر و تمدن و دانش بشری دارد و طبیعتاً پژوهش در این عرصه فاخر و ارزشمند است.
 
وی در ادامه تاکید کرد: در حوزه نشر ما به کنکاش و پژوهش نیاز داریم، باید بحث نشر و چاپ و نقش آن در فرهنگ و تمدن و از آن مهمتر آینده را ببینیم، اینکه آیا صنعت چاپ  و نشر به همین شکل خواهد ماند یا متحول می‌شود؟
 
رحیمیان با بیان اینکه یکی از این عرصه‌های بکر، «پژوهش» است که سازمان انتشارات جهاد دانشگاهی به آن پرداخته‌ است، گفت: امرور در دنیای مجازی ناگزیر به حضور در فضای مجازی هستیم و باید بتوانیم چالش‌ها و ابهامات حوزه نشر در این حوزه را مورد پژوهش قرار دهیم.
 
بستری برای عرضه آثار استادان و پژوهشگران
دومین سخنران این مراسم حامد علی‌اکبرزاده، رئیس سازمان انتشارات جهاد دانشگاهی بود، وی در سخنانی با ارائه آماری از فعالیت‌های این سازمان، گفت: کتاب ازجمله مسائلی است که جهاد دانشگاهی از ابتدا به آن توجه داشته و خواهد داشت. انتشار 11 هزار عنوان کتاب در سازمان انتشارات جهاد دانشگاهی، شاهد این مدعی است. 

وی ادامه داد: طی دوسال اخیر با وجود مشکلاتی که به‌دنبال کرونا ایجاد شد، مجموعه‌های سازمان در کشور، سالانه حدود 600 عنوان منتشر کردند که این عدد در میان مجموعه ناشران کشور بی‌نظیر است و بخش قابل توجهی از متون علمی مورد نیاز دانشگاه‌ها را جهاد دانشگاهی تامین می‌کند و پاسخگوی استادان و دانشجویان است.
 
علی‌اکبرزاده با اشاره به برگزاری ۳۰ دوره جایزه کتاب سال دانشجویی و ۲۰ دوره جایزه پایان‌نامه دانشجویی، افزود: در این میان این انتظار بود که سازمان انتشارات جهاد دانشگاهی بستری فراهم کند که استادان و پژوهشگران آثار خود را ارائه دهند و این زمینه را در کنفرانس پژوهش‌های نشر فراهم کرده‌ایم.
 
وی یادآور شد: دوره‌ اول این کنفرانس در سطح بین‌المللی برگزار شد؛ اما در دوره دوم، بنا به دلایلی در سطح ملی برگزار شد؛ اما در همین میزان نیز امسال 176 مقاله به دبیرخانه ارسال شد که 53 عنوان از آن‌ها برگزیده و در کتابچه کنفرانس چاپ و در پایگاه مرکز علمی منتشر شده است.
 
کنفرانسی بی‌نظیر و مهم
در بخش دیگر این مراسم علی منتظری، رئیس پژوهشکده علوم بهداشتی با اشاره به برگزاری این کنفرانس، گفت: معتقدم باید تبلیغات بیشتری برای این کنفرانس بکنیم؛ این کنفرانس در نوع خود بی‌نظیر و مهم است و موضوعاتی که در آن مطرح می‌شود نیز بسیار مهم است.
 
وی در ادامه به خاطرات در جهاد دانشگاهی، افزود: دانشجوی سال اول بودم که به جهاد پیوستم و اولین کارهایم ویرایش سخنان آقای حائری شیرازی برای نشریه جهاد دانشگاهی بود. پیام‌ها را تنظیم و ویرایش می‌کردم و در مجله چاپ می‌شد، کار من با تنظیم کردن این نوارها آغاز شد.
 
منتظری ادامه داد: آن دوران، نبش خیابان فلسطین یک کتابفروشی داشتیم که شامل کتاب‌های خارجی بود، طی تغییر و تحولی که در ستاد انقلاب فرهنگی اتفاق افتاد و مهندس خرم، دبیر این ستاد شد، سپس من به‌عنوان مدیر سازمان انتشارات جهاد دانشگاهی انتخاب شدم.
 
وی با اشاره به وضعیت انتشار کتاب در دوران دفاع مقدس، گفت: در آن دوران فیلم، زینک و کاغذ پیدا نمی‌شد؛ اما به هر ترتیبی بود کتاب‌ها را منتشر می‌کردیم و در اختیار دانشجویان و استادان قرار می‌دادیم  و امروز به درختی تناور با شاخ و برگ، تبدیل شده است که جای افتخار دارد.
 
منتظری با اشاره به چاپ کتاب‌های درسی از سال ۶۴، عنوان کرد: در آن سال به چاپ کتاب‌ استادان دانشگاه اقدام کردیم؛ اگر بگویم ظرف یک‌هفته کتاب‌ها را وارد بازار می‌کردیم اغراق نکرده‌ام و استادان، خانه امیدی پیدا کردند. بسیاری از استادان برجسته قدردان آن روزها هستند چون نخستین کتاب‌هایشان را جهاد دانشگاهی منتشر کرد.
 
وی در پایان صحبت‌های خود یادآور شد: امروز خوشحالم که سازمان انتشارات جهاد امروز به عرصه‌هایی وارد شده که نیاز کشور است و در عرصه نشر نیز جهش‌های بزرگی داشته است.
 
لزوم توجه به حوزه‌های مغفول
در پایان این مراسم نیز سیدباقر میرعبدالهی، معاون برنامه ریزی، پژوهش و فناوری اطلاعات نهاد کتابخانه‌های عمومی با بیان اینکه انتظار داریم که دانشگاه داریم، حفره‌های خالی پیوست فرهنگی را پُر کند، گفت: عمده پژوهش‌های دانشگاهی، متاسفانه اثری ندارد جز اینکه آن‌ها را از استادیاری به دانشیاری و دانشیاری به استادی ارتقاء بدهد.
 
وی افزود: البته استادان بزرگی هستند که به نسبت داشتن علم به فضای عمومی توجه داشته‌اند و این کنفرانس نیز پاسخ به چنین ضرورتی است، فهرست مقالات و عناوین آن‌ها نشان می‌دهد که همه به همان حفره‌های خالی و حوزه‌های مغفول توجه دارند.
 
میرعبداللهی با بیان اینکه خوشحالیم که نهاد خوشنامی پیش‌قدم شده و چنین کنفرانسی را ترتیب داده است، ادامه داد: حتما قدم‌های اولیه خالی از آسیب نخواهد بود اما امیدوارم گردانندگان این کنفرانس حتماً از نقدها استفاده خواهند کرد.
 
عبداللهی با اشاره به فعالیت 3700 کتابخانه در نقاط مختلف کشور، گفت: فرآیند تهیه و ارسال کتاب به این کتابخانه‌ها، نیازمند ارتباط درست با ناشر و پدیدآورندگان کتاب است که این امر در نهاد کتابخانه‌ها در قامت یک ابرخریدار کتاب و ناشران حس آشنایی ایجاد کرده است که می‌توانیم مرجع مشورت خیلی‌‌ها قرار بگیریم.
 
وی همچنین به لزوم توجه به کتاب‌های کودک و نوجوان اشاره کرد و یادآور شد: رویه‌های کاسب‌کارانه در حوزه نشر، یک مشکل جدی است که بیشتر در حوزه ترجمه، دیده می‌شود؛ چراکه رعایت نکردن حقوق مولف و آسیب‌هایی که به فرهنگ و زبان وارد می‌کند، یک مشکل جدی است.
 
به گفته میرعبداللهی، امروز جای خالی پژوهش در حوزه نشر، همچنان خالی است و چه  خوب که یک نهاد علمی، آستین بالازده و در این حوزه، کاری کارستان کرده است.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها