در ابتدای این جلسه امیر سرتیپ سهرابی، بیان کرد: امروز 2 برنامه مهم برای پاسداشت، گرامیداشت و حفظ و نشر آثار دفاع مقدس آغاز بهکار میکند؛ یکی از آنها بیست و سومین کنگره شعر سراسری دفاع مقدس و دیگری دهمین جایزه ادبی یوسف است.
وی افزود: زبان فارسی، زبان شعر است و با شعر حفظ شده است. همه خارجیهایی که میخواهند از ادبیات فارسی مطلع شوند، سراغ شاهنامه، بوستان و گلستان میروند و البته باید زبان فارسی را بلد باشند، چراکه ترجمه شعر فارسی به زبانهای دیگر روح و مفهوم آن را از بین میبرد.
جانشین رئیس بنیاد حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس با اشاره به پیشینه شعر حماسی در ادبیات فارسی، گفت: شاعران حماسی ما خود را مدیون حماسههای شهدای کربلا میدانند و بسیاری از آنها برای شهدای کربلا شعر گفتهاند. این موضوع در همه اشعار حماسی ما دیده میشود. برای مثال در شعر حماسی مدافعان حرم، ایثارگریها با رشادتهای شهدای کربلا پیوند خورده و البته شاعران دفاع مقدس نیز اشعار خود را در وصف شهدای کربلا بهویژه حضرت عباس (ع) سرودهاند.
امیر سرتیپ سهرابی، اظهار کرد: شعر دفاع مقدس، همچون خورشید در ادبیات ما میدرخشد. این اشعار برگرفته از میراث چند صدساله پیشینه ادبیات ماست.
وی همچنین درباره برگزاری دهمین دوره جایزه ادبی یوسف (جشنواره داستان کوتاه دفاع مقدس)، افزود: در ادبیات کهن ما، داستانگویی و قصهگویی جایگاه ویژهای داشته و از اثرگذاری بسیار زیادی نیز برخوردار است. به همین دلیل بسیاری از روانشناسان کودک و نوجوان به این نتیجه رسیدند که تأثیرگذاری قصه و داستان بر کودکان بسیار بیشتر از سایر روشها است. دهمین جشنواره داستان کوتاه دفاع مقدس با همین رویکرد شروع بهکار کرده و به تشویق نویسندگان خوشذوق برای ورود به این عرصه به ویژه در حوزه نوجوانان پرداخته است.
وی گفت: با توجه به این موضوع، امسال بخش ویژهای را برای داستان نوجوان در فراخوان جشنواره گنجاندهایم؛ جشنواره ادبی یوسف از همه نویسندگان دعوت میکند تا داستانهای کوتاه جذاب خود را با موضوع دفاع مقدس به این جشنواره ارسال کنند.
محمدرضا سنگری؛ دبیر بیستوسومین کنگره سراسری شعر دفاع مقدس نیز در بخش دیگری از این برنامه، بیان کرد: بنده شعر دفاع مقدس را به عنوان یک کوثر برای ادبیات عصر خودمان میدانم. دقت کنید هر چیزی که 3 ویژگی زایایی، پویایی و پایایی را داشته باشد، کوثر است. جریان شعر دفاع مقدس این 3 ویژگی را دارد، یعنی هم زایا است، هم پایداری داشته و هم حرکتی پویا رو به جلو داشته است. پس میتوان تعبیر کوثر را برای آن بهکار برد. اگر قرار باشد که ادبیات کشورمان را معرفی کنیم، باید ادبیات دفاع مقدس و شعر که بخشی از آن است را بهعنوان بخشی هویتبخش معرفی کنیم.
وی ادامه داد: تاکنون 22 دوره از کنگره سراسری شعر دفاع مقدس برگزار شده و بهنظرم اکنون زمان آن رسیده که تحلیلی بر آن داشته باشیم. درخواست من این است که اکنون و پس از پشتسر گذاشتن 22 دوره از این جشنواره سراسری، باید این راه را نقد کنیم. اشاره شد که شعر دفاع مقدس ما گره خورده با ادبیات عاشورایی است، باید دید که این شعر تا چه اندازه به مفاهیم عاشورایی پرداخته است. همچنین باید این سوال را بپرسیم که چرا محور مقاومت را در شعر دفاع مقدس دخیل نمیکنیم؟ یکی از ارزشهای شعر دفاع مقدس ما این است که بر شعر محور مقاومت تأثیر گذاشته است. علاوه براین باید توجه داشته باشیم که در کجای ادبیات جهان ایستادهایم؛ باید از تجربیات آنها استفاده کنیم.
سنگری درباره تقویم برگزاری این جشنواره نیز بیان کرد: در فراخوان این کنگره، 31 مرداد تا 31 شهریورماه، مهلت ارسال اشعار اعلام شده است.
مسعود امیرخانی نیز در سخنانی کوتاه گفت: با توجه به کمبودی که در حوزه ادبیات نوجوانان داشتیم، بخشی را مختص این بخش پیشنهاد دادیم که اضافه شد. همچنین امسال بخش ویژه داستان شهیدان را داریم که در این بخش داستانهایی کوتاه درباره شهیدان و قهرمانان ملی ما نوشته شود. این جشنواره تا 31 شهریورماه داستانهای کوتاه ارسال شده را دریافت میکند.
نظر شما