در شهر مشهد نیز کافهکتابهای بسیاری وجود دارد؛ اما بهتازگی در محله دندانپزشکان «کافهکتاب آنجا»، فعالیت خود را آغاز کرده است؛ با اینکه از افتتاح این کافهکتاب زمان زیادی نمیگذرد و بازگشایی آن در شرایط همهگیری ویروس کرونا و مشکلاتی که در حوزه کتاب و کتابخوانی وجود دارد، ریسک بزرگی بوده، اما توانسته است علاقمندان به مطالعه را جذب خود کند.
شاید اولین چیزی که مخاطب را جذب «کافهکتاب آنجا» میکند، فضای دنج آن است؛ «آنجا» با کتابهای مختلف چیدمان شده و با نگاهی به آنها میتوان فهمید تا چه اندازه در انتخاب این کتابها وسواس وجود داشته است. فضای کافهکتاب بسیار ساده اما آرامشبخش است، دیوارکوبهای زیبایی روی دیوار نصب شده که روی هر کدام از آنها تصویر یکی از کتابها نقش بسته است.
مردی جوان درحالیکه آرام نوشیدنی خود را مزه مزه میکند، گرمِ مطالعه کتابی است که عمیقا در آن فرو رفته و توجهی به اطرافش ندارد. با سلامی، توجهش را جلب میکنم و از انگیزهاش برای آمدن به این کافهکتاب میپرسم. میگوید: از کودکی علاقه زیادی به کتاب خواندن داشتم و وقتم را صرف مطالعه میکردم بههمین منظور هم یکی از مکانهای مورد علاقه من کافهکتاب است. در گذشته به کافهکتابهای مختلف شهر میرفتم تا اینکه هفته قبل «کافه کتاب آنجا» را دیدم که در نزدیکی محل زندگیام قرار دارد.
لذت چشیدن مزه یک کتاب خوب
وی ادامه میدهد: به دلیل همان علاقهام به کتاب وارد این مکان شدم. جالب بود که از همان ابتدا این فضا توانست جذبم کند؛ چون بسیاری از کتابهایی که با سلیقه من هم جور درمیآید، در این کافه کتاب چیده شده بود. تصمیم گرفتم تقریبا هر روز قبل از ای که از محل کار به خانه بروم، زمانی را در این محل بگذرانم.
او در ارتباط با اینکه چرا کافهکتابها را بهعنوان جایی برای مطالعه خودش انتخاب میکند؟ پاسخ میدهد: چون در حین استراحت و نوشیدن یک قهوه هم میتوانم کتاب مورد علاقهام را بدون دغدغه خاطر، بخوانم؛ ضمن اینکه میتوانم از برنامههای فرهنگی که در کافهکتابها انجام میشود، هم استفاده کنم.
خانم جوانی نیز در کافهکتاب آنجا حضور دارد. دانشجوی رشته ادبیات است. او با بیان اینکه از ورق زدن کتابها و خواندن آنها لذت میبرم، عنوان میکند: همواره علاقه داشتم تا کتاب را به دست بگیرم و مطالعه کنم؛ حس خوبی که اینترنت و صفحه گوشی نمیتواند به فرد منتقل کند.
او به این موضوع اشاره میکند که به دلیل علاقه زیادش به کتاب دیگر فضایی برای نگهداری آنها در منزل ندارد. میگوید: کافه کتابها مکان مناسبی برای افرادی مانند من است که علاقه آنها به خواندن روز به روز بیشتر میشود و بخشی از درآمد خود را ماهانه صرف خرید کتاب میکنند، بازگشایی کافه کتاب آنجا در نزدیکی محل زندگی من فرصتی است تا با حضور در این مکان بتوانم ساعتی را بهدور از مشغلههای ذهنیام به مطالعه بپردازم.
کاهش سرانه مطالعه، مسئلهای است که نمیتوانیم منکر آن شویم بهویژه در برهه زمانی کنونی که درآمد اقتصادی مردم کاهش یافته است و نخستین چیزی که از سبد خرید آنها حذف میشود، همین کالاهای فرهنگی است. در این راستا وجود مکانهای فرهنگی همچون کافهکتابها میتواند تا حدودی این مشکل را برای افرادی که علاقمند به مطالعه هستند، برطرف کند. «آرش رمضانی» مدیر «کافه کتاب آنجا» ضمن اینکه از شکلگیری این کافهکتاب گفت، دغدغههایش را در این رابطه با ما در میان گذاشت.
وی با بیان اینکه «کافه کتاب آنجا» از 27 مرداد امسال فعالیت خود را آغاز کرده است، میگوید: هدف اصلی ما از شکلگیری این مکان رونق بخشیدن به بازار فرهنگی شهر در قالب یک کافه و در فضایی متفاوت برای جذب مخاطبان این حوزه بود.
مدیر کافه کتاب «آنجا» میافزاید: تاکید ما در این مکان بیشتر روی کتاب متمرکز است تا فضای کافه؛ البته که در کنار کتاب نوشیدنیهای سرد و گرم سرو میشود اما هدف از بازگشایی این مکان، معرفی و فروش کتاب برای مخاطبان و علاقمندان به این حوزه است.
رمضانی با اشاره به اینکه قرار بود در اسفند ماه پارسال «کافه کتاب آنجا» افتتاح شود، عنوان میکند: چند سالی بود که من و چند نفر از دوستانم این ایده را در ذهن داشتیم تا اینکه تصمیم گرفتیم زمستان سال گذشته ایده خود را اجرایی کنیم اما به دلیل شیوع بیماری کرونا ناچار شدیم مدتی صبر کنیم.
رمضانی ادامه میدهد: خردادماه سال جاری با کمک و همراهی دوستان کارهای فنی و دکوراسیون و ... را شروع کردیم و حدود دو ماه بعد نیز چراغ فعالیت «کافه کتاب آنجا» روشن شد. هرچند که تبلیغات چندانی انجام ندادیم و تنها بهمعرفی این فضا در بستر مجازی پرداختیم اما خوشبختانه استقبال خوبی از کافه کتاب صورت گرفته است که باعث امیدواری و دلگرمی بیشتر ما برای ادامه کارمان میشود.
وی درباره کتابهای «کافه کتاب آنجا» هم میگوید: کتابهای عمومی مانند رمان، ادبیات، روانشناسی، اقتصاد، کودک و نوجوان و ... در «کافه کتاب آنجا» وجود دارد و تاکید ما بر این است که کتابهای ناشران حرفهای و فعال را بیاوریم و از انتخاب ترجمهها و آثار ضعیف پرهیز داریم.
مدیر «کافه کتاب آنجا» مخاطب این کافه کتاب را خانوادهها عنوان میکند و میافزاید: برای ادامه فعالیت برنامههایی مانند برگزاری جلسات نقد و بررسی کتاب، حضور نویسندگان جوان، رونمایی از کتابهای جدید و ... را پیشبینی کردهایم و معتقدیم که این نوع فعالیتها علاوه بر اینکه میتواند بستری برای فضای تعامل باز کند، تاثیرات مطلوبی در گسترش فرهنگ مطالعه نیز خواهد داشت.
رمضانی در پاسخ به این سئوال که در شرایط کنونی و شیوع بیماری کرونا آیا افتتاح این کافه کتاب ریسک بوده است؟، بیان میکند: قطعا این موضوع ریسک بسیار بالایی داشت اما با توجه به اینکه علاقمند به فعالیت در حوزههای فرهنگی هستم و معتقدم که تعدد کتابفروشیها و کافهکتابها در نقاط مختلف شهر امکان دسترسی علاقمندان به این حوزه را بیشتر میکند، تصمیم گرفتم تا این ریسک را پذیرفته و بتوانم گام مثبتی برای مخاطبان و علاقمندان بردارم.
یادآوری میشود، «کافهکتاب آنجا» در غرب شهر مشهد (بلوار وکیل آباد، نبش دندانپزشکان 15) و تقریبا با فاصلهای زیاد از سایر کافهکتابهای مشهد که عمدتا در مرکز شهر هستند، بهتازگی فعالیت خود را آغاز کرده است.
نظر شما