مدیر انتشارات قدیانی گفت: این هشدار را میدهم که اگر تا دو ماه آینده به شرایط عادی باز نگردیم، ورشکستگی تمام حوزههای فرهنگ را در برمیگیرد.
* دولت میتوانست از روز اول قرنطینه مثل نانواییها به کتابفروشیهای مجاز اجازه فعالیت بدهد
وی گفت: در شرایط فعلی به خاطر کرونا دولت میتوانست با همان محدودیتهایی که برای سوپرمارکتها و نانواییها در نظر گرفته شده بود، محدودیتهایی را برای کتابفروشیها در نظر بگیرد. البته بخشی از کتابفروشیها که شرایط استاندارد را دارند.
* حرکتهای خودجوش مردم پیش از دولت/ هشدار برای ورشکستگی حوزه فرهنگ!
این ناشر در بخش دیگری از سخنان خود با بیان اینکه این روزها شاهدیم حرکتهای خودجوش مردمی صورت میگیرد، اما از جانب مسئولان عملا در بخش نشر و چاپ که زیانهای زیادی دیده است اتفاقی نمیافتد، گفت: این هشدار را میدهم که اگر تا دو ماه آینده به شرایط عادی باز نگردیم، ورشکستگی تمام حوزههای فرهنگ را در برمیگیرد. این ورشکستگی تنها مربوط به اهالی قلم، گرافیستها، کتابفروشها و ناشران نیست؛ چرا که تمام حوزههای فرهنگ شرایط نگرانکنندهای دارند، ولی خانواده نشر بیشترین زیان را دیده است. ما همچنان به تخصیص امکانات دولتی به فضای نشر امیدواریم.
* در دوران قرنطینه متوجه شدیم مواد تولید کتاب گران شده!
قدیانی با ابراز نگرانی از اینکه هنوز تکلیف بیمه و کارگران کارگاههای کوچک مشخص نشده و با توجه به اینکه دوران تعطیلی را در کشور سپری میکنیم، درآمدی حاصل نشده که حقوق کارگران پرداخت شود، گفت: جالب اینجاست که در همین دوران قرنطینه از طریق رسانهها متوجه شدیم مواد اولیه تولید کتاب یعنی کاغذ و سایر موارد گران شده است. حالا باید چه کار کنیم؟ با رکود کنونی و نبود درآمد بسیاری از کارگاهها و مؤسسات انتشاراتی دچار خسارت شدهاند.
* وزارت ارشاد از سال گذشته به ناشران بدهکار است
وی بخش دیگری از سخنان خود را به موضوع نمایشگاه کتاب اختصاص داد و ضمن تاکید بر اینکه از عمر برپایی این پروژه فرهنگی ۳۲ سال میگذرد، گفت: برگزاری چنین نمایشگاهی که ۳۲ دوره از آن سپری میشود نشان از جایگاه مهم آن دارد، در این نمایشگاه حدود ۱۰ تا ۱۵ درصد گردش اقتصادی نشر را شاهدیم. این برای ناشران عمومی و کودک که اکنون شاهد عدم برگزاری نمایشگاه هستند، آسیبهای بیشتری نسبت به ناشران آموزشی دارند. زیرا آنها با آغاز سال تحصیلی میتوانند کتابهای خود را به فروش برسانند. بنابراین پیشنهاد میکنم بهترین روش در روزگاری که قرار است نمایشگاه کتاب در آن برگزار نشود، آن است که ۳۵ تا ۴۰ میلیارد هزینه نمایشگاه به نسبت فروش ناشران تخصیص یابد و ارشاد از آنها کتاب خریداری کند. هر چند وزارت ارشاد از سال گذشته همچنان در این حوزه به ناشران بدهکار است که امیدواریم در پرداخت تسریع حاصل شود.
* نگرانی درباره نمایشگاه کتاب استانی
وی در مورد نمایشگاههای استانی هم گفت: نگرانی دیگر ما در مورد برگزاری نمایشگاه کتاب استانی است؛ زیرا مؤسسه نمایشگاه فرهنگی اکنون بدون سرپرست و مدیرعامل اداره میشود. حتی مؤسسات ارشاد در آستانه ادغام قرار دارند. پس باید برای آن فکری کرد. در کشوری که شاهد مدیران برجسته در آن هستیم حتما باید مدیری انتخاب شود که کارآمد و آشنا به حوزه خودش باشد.
وی با انتقاد از اینکه دولت تنها حمایت از بخش خصوصی را در حرف و روی کاغذ اجرا کرده، گفت: ما شاهد موارد اجرایی در این خصوص نبودیم.
* دولت یا وزارت ارشاد یا از ناشر کتاب بخرد یا در هزینه بیمه به آنها کمک کند
قدیانی درباره طرحهای فصلی وزارت ارشاد برای حمایت از ناشران در شرایط کرونایی گفت: این طرحها و سازوکار آن برای ما روشن نیست. ما میخواهیم با دولت همراه باشیم؛ پس ابتدا توقع داریم مؤسساتی که حدود ۱۰۰ نفر پرسنل دارند با کمک دولت و وزارت ارشاد از بودجه نمایشگاه کتاب هزینه بیمه آنها پرداخت شود. یا حتی الان که نمایشگاه کتاب برگزار نشد از ناشران کتاب بخرند و در پرداخت بیمهها کمک کنند.
* پیشنهاد طرحی برای موکول شدن نمایشگاه کتاب به آبان برای 4 سال
وی در پایان در پاسخ به اینکه اگر نمایشگاه کتاب در فصل پاییز برگزار شود با آن موافق هستید یا نه، گفت: هر زمان شرایط کشور فراهم شد، میتوان نمایشگاه را برگزار کرد؛ اما پیشنهاد میکنم طرحی ۴ ساله برنامهریزی شود تا نمایشگاه در آبان برگزار شود و پس از گذشت ماه مبارک رمضان از فصل بهار مجددا نمایشگاه از پاییز به بهار بازگردد.
نظر شما