یکشنبه ۱۲ مرداد ۱۳۹۳ - ۰۸:۱۵
حاجیانی: اعتدال را در گفتمان‌ یازدهمین رئیس ‌جمهوری ایران واکاوی کردم

دکتر حسن روحانی با مطرح کردن گفتمانی به نام اعتدال در زمان کاندیدا شدن برای ریاست جمهوری دوره یازدهم توانست نظر بسیاری از نخبگان، سیاستمداران و مردم را به خود جلب کند. ابراهیم حاجیانی، مدیر گروه مرکز پژوهش‌های فرهنگی مرکز تحقیقات استراتژیک با تدوین کتابی به نام «رهیافتی بر گفتمان اعتدال» به واکاوی گفتمان یازدهمین رئیس جمهوری ایران پرداخته است.

دکتر حاجیانی در گفت‌وگو با خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا) عنوان کرد: روشنفکران و سیاستمداران و نویسندگان باید مبانی این گفتمان‌ها را ارزیابی و نقد کنند و به نظر من وظیفه نخبگان این است که به طرح گفتمان‌های جدید توجه کنند و این گفتمان‌ها را چه از لحاظ موافقت در تحقیق و توسعه و چه از لحاظ مخالفت با عدم توسعه آنها مورد نقد و ارزیابی قرار دهند. 

وی درباره انگیزه‌ نگارش این کتاب گفت: نوشتن این کتاب ربطی به مرکز تحقیقات استراتژیک که در آن مشغول به فعالیت هستم، ندارد. بعد از انتخابات 92 و در واقع غلبه پیدا کردن گفتمان اعتدال در کشور و اقبال عمومی به آن متوجه شدیم ابهاماتی در مبانی نظری، مفهومی، نحوه پیاده سازی و اجرایی کردن این گفتمان وجود دارد. به عبارتی اجماع مشخصی در بین فعالان سیاسی و حتی اعضای دولت در این باره وجود ندارد و اغتشاشی بر این گفتمان حاکم است. بر همین اساس برای ایجاد همفکری و نزدیک کردن دیدگاه‌ها به همدیگر سعی کردیم مجموعه‌ای از مقالات را در این حوزه در کتابی به نام «رهیافتی بر گفتمان اعتدال» تدوین کنیم. 

مدیر گروه مرکز پژوهش‌های فرهنگی مرکز تحقیقات استراتژیک با اشاره به محتوای کتاب افزود: مجموعه مقالاتی که در این کتاب آمده در دو بخش تنظیم شده است. در یک بخش مقاله‌هایی درباره مبانی فکری و نظری اعتدال از رویکردهای دینی، جامعه‌شناختی و اندیشه‌های سیاسی مفهوم اعتدال مرور شده است و در بخش دیگر نحوه پیاده سازی و پیگیری گفتمان اعتدال و همین طور سیاستگذاری در حوزه‌های مختلف از جمله بحث هویت و یا سیاست‌های کلان توسعه و سیاست اجتماعی مورد بررسی قرار گرفته است. 

وی به هدف نهایی نگارش کتاب «رهیافتی بر گفتمان اعتدال» اشاره کرد و گفت: هدف نهایی این کتاب ارائه جمع‌بندی منسجم از رویکرد نظریه و گفتمان اعتدال نبوده بلکه ایجاد فضایی برای بیان کردن دیدگاه‌های مختلف بوده است. 

حاجیانی در پاسخ به این پرسش که چاپ کتاب‌هایی درباره اعتدال چه کمکی به گسترش «گفتمان اعتدال» در جامعه می‌کند؟ عنوان کرد: بالاخره مفهوم اعتدال خیلی کم سابقه بوده و کمتر مورد بررسی قرار گرفته و از این‌رو هر تلاشی که بتواند ادبیاتی در این زمینه جمع‌آوری کند می‌تواند مفید باشد. 

وی همچنین در پاسخ به این پرسش که نخبگان سیاسی و نویسندگان چگونه می‌توانند در پویایی این گفتمان موثر باشند؟ بیان کرد: نخبگان و نویسندگان و نظریه‌پردازان باید در نظر بگیرند که کشور ما به دلیل ماهیت مردم سالارانه‌ همواره در معرض تغییرات گفتمانی قرار دارد و ما هر از چند گاهی به دلیل نیازهایی که در جامعه مطرح می‌شود و اقتضائات خاصی که در جامعه پیش می‌آید، با گفتمان‌هایی روبه‌رو می‌شویم. 

حاجیانی ادامه داد: ما نمی‌توانیم به گفتمان‌هایی که هراز گاهی در کشور حاکم می‌شود و اثراتی در جامعه ایران به جای می‌گذارد بی تفاوت باشیم. همچنین نمی‌توانیم به این واقعیت (گفت‌وگوی هر رئیس جمهوری) که هشت سال بر کشور حاکم می‌شود و خودش را در سیاست‌ها نشان می‌دهد، توجه نکنیم. 

«رهیافتی بر گفتمان اعتدال» نوشته دکتر ابراهیم حاجیانی، مدیر گروه مرکز پژوهش‌های فرهنگی مرکز تحقیقات استراتژیک در انتشارات نگاه معاصر در دست چاپ است و به زودی منتشر می‌شود.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها