سه‌شنبه ۱۳ آذر ۱۳۹۷ - ۱۹:۱۸
ثبت نشدن خاطرات دفاع مقدس، حماسه‌های این دوره را مکتوم گذاشته است

یک پژوهشگر حوزه دفاع مقدس گفت: به دلیل عدم ثبت رویدادها و خاطره‌ها، حماسه‌های بی‌نظیر رزمندگان اسلام در دوران دفاع مقدس، تا حد زیادی همچنان مکتوم مانده است.

سیدعلی حسینی نویسنده یاسوجی که کار پژوهش در حوزه دفاع مقدس را از سال 1387 آغاز کرده و تاکنون کتاب‌هایی متعددی از قبیل واژه‌های ماندگار، معاد، پرهیزگاران، صابران، عرفان، راست قامتان، عرشیان و از پرنده تا پرواز را منتشر کرده است، در گفت‌وگویی با خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) در کهگیلویه و بویراحمد، به چالش‌های پژوهش در این حوزه پرداخت.

این نویسنده ضمن اشاره به آثار منتشرشده خود در این حوزه، گفت: تاکنون پروژه و طرح‌های مختلفی در تجلیل، تطبیق وصیت نامه‌های شهدا با تعالیم اسلامی و تاریخ شفاهی جنگ کار کردم، که بخشی از آن به صورت کتاب منتشر شده و بخش دیگر نیز دیگر به صورت منابع اولیه جهت بهره‌برداری علمی، فرهنگی و هنری قابل دسترسی است.

وی سپس با اشاره به اهمیت و ضرورت جمع آوری تاریخ شفاهی جنگ متذکر شد: تاریخ شفاهی جنگ به بررسی رویدادهای جنگ از منظر کسانی می‌پردازد که خود به عنوان بازیگران اصلی آن رویداد نقش آفرینی می‌کردند.

این نویسنده ادامه داد: ترس از بین رفتن خاطرات، موضوعی است که این کنشگران را تهدید می‌کند، بنابراین در چنین شرایطی نقش و جایگاه فرد، موقعیت یگان‌های رزم استان و سایر حوداث و پدیده‌ها در این خاطرات خواندنی، قابل درک است.

وی گفت: فرهنگ مکتوب ما به دلیل عدم ثبت رویدادها، خاطره‌ها، اندیشه و...ضعیف بوده و همین امر سبب شده تا حماسه‌های بی نظیر رزمندگان اسلام تا حد زیادی ناشناخته و مجهول بماند.

حسینی با اشاره به اینکه بررسی و ارائه تاریخ شفاهی و مکتوب کردن آنها می‌تواند به عنوان منبع دست اول ناگفته‌های زمان جنگ را بازگو کند، یادآور شد: هنرمندان و نویسندگان نیز می‌توانند با مطالعه و الهام از تاریخ شفاهی در حوزه‌های مختلف هنری و ادبی استفاده کنند.

حسینی در پاسخ به این پرسش که چه کسانی در این مسیر به وی کمک کردند، گفت: بیشتر این آثار با همراهی دوست خوبم ابوالحسن ناصرپور و به صورت مشترک کار شده است و بنیاد نشر آثار و ارزش‌های دفاع مقدس نیز همکاری خوبی در زمینه معرفی و ارائه منابع اطلاعاتی لازم داشت.
 
وی با اشاره به اینکه نوع جمع آوری مطالب به دو صورت کتابخانه‌ای و میدانی بود، تصریح کرد: در مرحله اولیه استخراج محتوایی وصیت‌نامه‌ها، با توجه به تنوع موضوعات تعداد قابل توجهی از وصیت‌نامه‌های شهدای استان را مورد پژوهش قرار دادم.

این نویسنده یاسوجی در مورد کتابی که در حال حاضر در دست تالیف دارد، نیز عنوان کرد: خاطرات شفاهی آقایان محمد ارشادی، عزیز قلی نیک پور، محسن رشیدی و جمشید عزیزی را در مرحله تدوین و ویراستاری دارم که امیدوارم تا پایان سال جاری موفق به انتشار آنها شود.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها