دوشنبه ۹ آذر ۱۳۹۴ - ۰۸:۴۳
عقیقی‌بخشایشی: «امالی» شیخ مفید کتابی ناشناخته است/ نیازمند موسوعه کامل عربی - فارسی از شیخ مفید هستیم

حمیدرضا عقیقی‌بخشایشی، فرزند مرحوم آیت‌الله عبدالرحیم عقیقی بخشایشی به مناسبت روز بزرگداشت «شیخ مفید» درباره تجدید چاپ ترجمه عربی به فارسی کتاب «امالی» اثر شیخ مفید گفت: این کتاب نخستین‌بار از سوی مرحوم پدرم آیت‌الله عقیقی بخشایشی به دو زبان عربی - فارسی ترجمه شد. به‌ گفته وی، «امالی» جزو مهجورترین کتاب‌های شیخ مفید است.

خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)- «امالی» عنوان کتابی از شیخ مفید است که نخستین‌‌بار از سوی مرحوم آیت‌الله عبدالرحیم عقیقی بخشایشی ترجمه و به دو زبان عربی و فارسی منتشر شده است. این کتاب نخستین بار در سال 1390 منتشر شده و امسال چهارمین چاپ خود را تجربه کرده است.
 
حمیدرضا عقیقی بخشایشی، فرزند مرحوم آیت‌الله عبدالرحیم عقیقی بخشایشی، به مناسبت روز بزرگداشت شیخ مفید درباره چگونگی ترجمه و نشر این کتاب گفت: «امالی» جزو فراموش‌شده‌ترین کتاب‌های شیخ مفید است. این کتاب دربردارنده موضوعات مختلفی است که شیخ مفید درباره آنها نظرات خود را اعلام و آنها را امضا کرده است.
 
مدیر مسئول انتشارات «نوید اسلام» با بیان این که «امالی» نخستین‌بار از سوی مرحوم آیت‌الله بخشایشی، با دو متن عربی و فارسی ترجمه و منتشر شده است، اظهار کرد: برخی عقیده داشتند، این کتاب در مشهد نیز ترجمه شده که البته تا به امروز این کتاب به دست ما نرسیده است.
 
وی با اشاره به ترجمه «امالی» در سال‌های گذشته گفت: در آن زمان، این کتاب تنها به زبان فارسی ترجمه و چاپ شده بود، اما مرحوم پدرم، با صرف وقت بسیار و رویت نسخه‌های قدیمی رساله «امالی» و تطابق متون آن متنی منقح از نسخه تهیه و ترجمه فارسی آن را نیز به کتاب اضافه کرد.
 
تطابق متن کتاب حاضر با نسخه‌های قدیمی

عقیقی‌بخشایشی ادامه داد: متن عربی «امالی» به کرات در بیروت و ایران به چاپ رسیده است و مرحوم بخشایشی پس از تطابق متون عربی در مدت زمان یکسال، آن را نخستین‌بار در 1390، به چاپ رساند. برخی از نسخه‌های عربی از کتابخانه‌ها مانند کتابخانه آیت‌الله مرعشی تهیه شد.
 
وی با تاکید بر این‌که مجموعه آثار شیخ مفید در 18 جلد منتشر شده است، گفت: برخی از آثار شیخ مفید به صورت تک تک ترجمه و منتشر شده است اما پژوهشگران و علاقه‌مندان حوزه دین و اندیشه به شدت نیازمند موسوعه کامل عربی – فارسی شیخ مفید هستند.
 
عقیقی‌بخشایشی به انتشار کتابی با عنوان «الاقتصاد» اثر شیخ مفید با ترجمه مرحوم آیت‌الله بخشایشی نیز پرداخت و گفت: مرحوم آیت‌الله بخشایشی دارای 170 کتاب تالیفی بود و بخشی از وقت خود را صرف تصحیح رساله‌های شیخ مفید کرد.
 


زندگی و آثار آیت‌الله بخشایشی در یک نگاه

مرحوم آیت‌الله عبدالرحیم عقیقی‌بخشایشی، دروس عالیه فلسفه و حکمت و فقه را از محضر استادانی چون مرحوم علامه طباطبایی (ره) و معلم شهید مرتضی مطهری و آیت‌الله سلطانى آموخت و اصول فقه را از محضر امام خمینی (ره) و خارج فقه را از محضر آیت‌الله العظمی گلپایگانی و برخی دیگر از مراجع معروف و نیز دروس اخلاق و معارف عالیه را، از محضر آیت‌الله العظمی آخوند ملاعلی معصومی همدانى، کسب کرد، و از محضر ایشان موفق به اجازه روایتی در مسیر اجازات حاج آقا بزرگ تهرانی شد.

همزمان با تحصیلات حوزوى، در دروس دانشکده الهیات و معارف اسلامی دانشگاه تهران، شاخه فقه و مبانی حقوق اسلامى و دروس «دارالتبلیغ اسلامی» قم شرکت کرد، تا در سال 1391 ه.ق (1349 ه.ش) موفق به دریافت لیسانس از دانشگاه تهران و پایان‌نامه تحصیلی از این موسسه اسلامی شود.

در سال 1350 به عضویت هیات تحریریه نخستین مجله اسلامی حوزه علمیه قم، «درس‌هایی از مکتب اسلام» برگزیده شد و مقالات مختلفی در زمینه‌های اجتماعى و فرهنگی و اخلاقی منتشر کرد. محصول این همکارى، پدید آمدن خمیر مایه آثار چاپی متعددی است که تعداد آنها، هم اکنون بیش از 110 جلد می‌شود.

برخی از آثار مرحوم آیت‌الله عقیقی بخشایشی، به زبان‌های زنده جهان، مانند انگلیسى، عربى، فرانسه، اردو و ترکی نیز ترجمه و منتشر شده‌اند. او در تعدادی از کنگره‌های بزرگ علمی و ادبی شرکت کرده و مقالاتی را ارائه کرد که از آن میان «کنگره عاشورا»، کنگره «اوحد‌الدین مراغه‌ای» و کنگره «شیخ شهاب‌الدین اهری» را می‌توان نام برد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها