معمولاً نشرهای کوچکتر با توجه به اینکه سهمشان از ابعاد غرفههای نمایشگاهی کمتر است به فکر غرفهسازی و طراحی محیطی خود نیستند. نشر مون اما از این دست ناشران نبود.
رضا گلپایگانی، طراح و معمار، در يادداشتی که در اختیار ایبنا قرار داده، توجه به غرفهسازی را ضرورت تعامل بهینه با مخاطب حاضر در نمایشگاه کتاب تهران عنوان کرده است.
حالوهوای نمایشگاه کتاب آنقدر پر از سوژه است که فقط لازم است یک دوربین برداری و به سراغ مخاطبان بروی. ما هم در «ایبنا کودک» چنین کاری کردیم و در شرح وضعیتی که به دست آوردیم فهمیدیم کودکان ایران دوست دارند کتاب بخوانند؛ مستقل، زیاد و زودزود.
هادی خورشاهیان، شاعر و نویسنده کودک و نوجوان ضمن اشاره به تغییر سلیقه مردم و پیگیری کتابهای جدیتر و تخصصیتر گفت: این برای من همیشه یک درس است که در حوزهام که شعر و داستان است جدیتر باشم و فکر نکنم جذب مخاطب عمومی یعنی اینکه باید سطح کارم را پایین بیاورم.
محسن روستایی گفت: آینده زمانی شکل میگیرد که ما به گذشته کشورمان توجه کنیم. سند یعنی بوده، بودن و خواهد بود. آینده را گذشته میسازد. هر کشوری که میخواهد به توسعه ملی، سیاسی، فرهنگی و اقتصادی برسد باید اول گذشته را رصد کند، آسیبها را شناسایی کند. خطاهای گذشته را تکرار نکند تا بتواند حال و آینده را با عقلانیت بسازد.
ایبنا در نمایشگاه کتاب ۱۴۰۲ بهصورت تخصصی به چالشهای تألیف حوزه هنر پرداخت و ابعاد این مسئله را در گفتوگو با متخصصان این حوزه بررسی کرد. در این نوشته بخشی از نظرات کارشناسان دستهبندی و مرور شده است.
نمایشگاه کتاب رویدادی خوبی است تا در آن به بررسی کتابهایی اهتمام شود که به موضوعات ویژهای میپردازند. در این گزارش نگاه کلی به کتابهایی است که درباره سازمان مجاهدین خلق نوشته شدند و در نمایشگاه در ویترین ناشران و کتابفروشان قرار داشت. هر چند این گزارش تنها به آثار موجود در نمایشگاه فیزیکی اختصاص دارد و به کتابهای نمایشگاه مجازی نمیپردازد.
عیسی عبدی، پژوهشگر و مولف حوزه تاریخ گفت: جدای از آثار شناخته شده بهتر است سراغ منابعی خاص و کم نام و نشان هم برویم که رویکردهای متفاوتی در تاریخ به ما یاد میدهند. زیرا ما همیشه درگیر خوانشهای جدید از تاریخ هستیم. ما نیازمند کتابهایی هستیم که این خوانشهای جدید و متفاوت را به ما بدهد که ما را از سیطره روش تاریخی نخبهگرایانه و جهانبینی مورخان کلاسیک ...
یک ایرانشناس و استاد تاریخ، دعوت از تاجیکستان را بهعنوان میهمان ویژه نمایشگاه کتاب 1402 گشایش فرهنگی در روابط ایران و تاجیکستان دانست که میتواند سرآغازی برای دیگر گشایشها در حوزههای دیگر باشد.
در روزهای برگزاری نمایشگاه کتاب، مؤسسه «بهمن سبز» با همکاری «انتشارات سوره مهر» اقدام به معرفی و عرضه ۱۱ کتابی کردند که مجموعهای از خاطرات و روایات زنان مقاوم خرمشهر است.
مروری بر کتابهایی که درباره سیاست، اقتصاد، فرهنگ و اندیشه چین در سیوچهارمین نمایشگاه کتاب ارائه شده بود، حاکی از آن است که محققان ایرانی بیش از هر موضوعی به اقتصاد و توسعه چین توجه کردند و از این منظر چین را در پژوهشهای تالیف محور خود رصد کردند.
چهرههایی نامآشنا در نمایشگاه کتاب تهران حضور داشتند که به گفتوگو با ایبنا نشستند و نقطه نظرات خود را درباره این رویداد بزرگ فرهنگی بیان کردند. در این گزارش نظر چندین تن از این صاحبنظران را مرور میکنیم.
مدیر انتشارات مهرستان، بر تمرکز حاکمیت بر ترویج کتابخوانی تأکید کرد و گفت: بحثهایی مانند حمایت از چاپ و خرید کتاب در بین ناشران مطرح است، اما به نظرم فراتر از این مباحث، حاکمیت باید بر ترویج کتابخوانی تمرکز کند.
مدیرعامل و نایبرئیس هیات مدیره هلدینگ دادهورزی سداد بانک ملی ایران، به نصب 70 کیلومتر کابل، 4 کیلومتر فیبر در محل برگزاری نمایشگاه کتاب اشاره و بیان کرد: نمایشگاه کتاب 1402 ازنظر زیرساختی با ادوار گذشته تفاوت داشت و نتیجه این تفاوت، پایداری شبکه تا پایان نمایشگاه بود.
سیوچهارمین دوره نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران با شعار «آینده خواندنی است» ۲۰ تا ۳۰ اردیبهشتماه ۱۴۰۲ در مصلی امام خمینی(ره) برگزار شد. /عکاس:فاطمه عموزاد
از نخستین روز برگزاری سیوچهارمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران، تحریریه خبرگزاری کتاب ایران با استقرار در سالن ناشران عمومی به پوشش اخبار و برنامههای نمایشگاه و گفتوگو با اهالی نشر و کتاب پرداخت.