نیمی از داستانهای این مجموعه یأس روشنفکر، پس از کودتای 28 مرداد را بازتاب میدهد. روشنفکری که سر در پیله خود فرو برده و خاطرات شکست را مرور میکند. اغلب داستانهای دو دهه پس از کودتا مضمون شکست و تمایل به تسلیم را منعکس میکنند.
قهرمان داستان پس از یازده سال به شهر خود بازگشته و به جستجوی منزل پدریاش میپردازد. در این جستجو او تکگویی بلند را آغاز میکند. این تکگویی به شکل نمایشی است. او مخاطبانی دارد و هذیانوار و پریشان با آنها سخن میگوید، هیلیا معشوقهاش، پدر، رهگذران، دایهآقا و مادرش.
سعید کیایی پژوهشگری است که سالهاست صحبتهای گوناگونی درباره «شناختنامه»ای که او برای نادر ابراهیمی نوشته است، میشود. آنچه هست، این است که او «در» و «بر» جهان اندیشه و زندگیِ این نویسنده و کارگردان تسلط دارد. به بهانه سالگرد درگذشت آن نویسنده نامدار ایرانی گفتگویی با ایشان داشتیم.
متن زیر -که به بهانه سیزدهمین سالگرد درگذشت نادر ابراهیمی فراروی شماست- گزيدهای است از گزارش سفر او به جبهه جنوب (1365) به همراه ابراهيم حاتمیكيا، كمال تبريزی و علی کلیج. اين سفرنامه كوتاه با عنوان «با سرودخوان جنگ در خطه نام و ننگ» از سوی نشر اطلاعات منتشر شده است.
شانزدهم خردادماه، سیزدهمین سالگرد درگذشت زندهیاد نادر ابراهیمی است. به این بهانه روایتی تصویری فراروی شماست از یک کتابخانه و موزه دلکش در خانه شعر و ادبیات.
رمان «سه دیدار» قرار بود سه جلد باشد که جلدهای اول و دوم آن در سالهای ۷۷ و ۷۸ منتشر شد، اما بعد با آغاز بیماری ابراهیمی، کار نگارش رمان ناتمام ماند و هرگزبه جلد سوم نرسید. همین دو جلد، تا سال ۹۶ به چاپ نهم رسیدند و به شکل کتاب صوتی درآمدند و در سال ۹۷ هم اقتباسی نمایشی از «سه دیدار» بر روی صحنه رفت.