سید علی میرافضلی مطرح کرد: «اندیشهای که وجود دو خیام را فرض میکند از اینجا نشات گرفته است که تناقضاتی در رباعیات منسوب به خیام وجود دارد. در مجموعههایی که در اختیار مردم است و عمده آنان در دوره تیموری تدوین شده است، یک ناهمگونی زبانی و اندیشگانی میبینیم. یعنی نه زبان تمام و کمال به شعر دوره سلجوقی شباهت دارد، و نه انسجام معنوی و فکری در این رباعیات ...
مهدی ماحوزی گفت: شاهنامه بزرگترین نماد فرهنگی است در تحلیل ویژگیهای ملیت ایرانی و شاهکاری است هنری، ادبی و فلسفی؛ پیش از آنکه اسطورهای و تاریخی باشد. در حقیقت اهمیت فردوسی و خلاقیت هنری او در مطالبی که منظوم کرده، نیست؛ بلکه در چگونگی منظومکردن آن است.
از امروز اگر کسی خواست چیزی دربارۀ رباعیاتِ خیام بنویسد، اوّل باید به سراغِ این گنجینۀ ارزشمند برود و ببیند هریک از این اشعار چقدر اصالت دارد و میشود به نام خیام آنها را ارائه کرد
«از هفت شهر عشق تا هزار وادی اندیشه»، سلسله نشستهای مجازی علمی و پژوهشی در بزرگداشت عطار و خیام نیشابوری است که از 25 فروردین و روز بزرگداشت عطار نیشابوری آغاز شده و به صورت برگزاری جلسات هفتگی تا 28 اردیبهشت، مقارن با بزرگداشت خیام، ادامه خواهد داشت.
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان رضوی، طی پیامی به مناسبت روز بزرگداشت حکیم عمر خیام نیشابوری، بر لزوم بهرهگیری از شخصیت عطار توسط پژوهشگران در جهت رفع مشکلات انسان مدرن تاکید کرد.
رد پای ریاضی در آثار خیام بیشتر از آنکه در گاهشماری نجومی یا حل معادلات توسط وی جلوهگر باشد، در ضربه نهایی مصرع چهارم رباعیاتش مشهود است؛ همانطور که استحکام دستگاه اصل موضوعی اقلیدس، وابسته به استقلال و سازگاری اصل پنجم با بقیه اصول آن است.