فروشگاههای مجازی کتاب میتواند راهی برای عدالت در دسترسی به کتاب یا زمینهساز نادیده گرفته شدن حق مولف، مترجم و ناشر باشد و قوانین و نظارت بر اجرای آن تنها روش جلوگیری از آسیبهای این فضا است.
مدیرعامل انجمن فرهنگی هنری زنان ناشر، با اشاره به مشکلاتی که ناشران با شرکتهای پخش برای ارائه کتاب دارند، این مساله را دلیل همکاری ناشران با فروشگاههای مجازی کتاب اعلام کرد.
مدیر فروشگاه آنلاین شهرکتاب معتقد است با تامین کردن کتاب از کانالهای معتبر و رسمی نشر، میتوان مانع ورود افراد سودجو و بههم خوردن زنجیره تولید و فروش کتاب شد.
به گفته علمی باید در صنف کتاب جایگاههای فروش مشخص شود و ناشران بین توزیعکننده، کتابفروشیها و سایتهایی که به شکل مستقیم از آنها خرید میکنند، تفاوت قائل باشند.
رهنمایی با تاکید بر قدرت توزیع بالای شرکتهای پخش، به فروش کتاب در فضای مجازی توسط این شرکتها را عامل آسیبزا بر روند چرخه نشر اعلام کرد زیرا در این شرایط میتوانند تخفیفهای خارج از عرف ارائه بدهند.
به گفته امیری برای جلوگیری از آشفته بازار فروش کتاب در فضای مجازی باید معاهده یا پروتکلی توسط وزارت فرهنگ و ارشاد و قوه قضاییه تهیه شود، به شکلی که آن قانون از طرف پلیس و قوه قضاییه قابل پشتیبانی باشد.
حاجیتقی، مدیر انتشارات ارمغان طوبی با تاکید بر اینکه کسب و کار در ایران در حوزه بازاریابی دیجیتال خلاف قانون نیست، به لزوم فعالیت رسمی در این حوزه اشاره کرد؛ زیرا فقط در این صورت فعالها ملزم به رعایت قانون خواهندشد.
کارشناسان معتقدند خلا نظارت بر فعالیت فروشگاههای آنلاین کتاب، آینده حلقههای مختلف صنعت نشر را به خطر میاندازد؛ هرچند که ناشر فکر کند فروش نقدی با تخفیف بیشتر به آنها، به نفع او است!
گسترش فروشهای اینترنتی کتاب، علاوه بر افزایش آسیب تخفیفهای نامتعارف و فروش کتابهای غیرقانونی، با آسیبهای دیگری نیز همراه بوده که سوقدادن جامعه به کتابهای زرد و بازاری، یکی از آنهاست.