فیلم سینمایی «دسته دختران» در طول مدت برگزاری نمایشگاه کتاب تهران توسط انتشارت سوره مهر، وابسته به حوزه هنری، بهصورت ویژه تبلیغ شد. این گزارش تصویری جزئیات این حرکت ترویجی را به تصویر کشیده است.
در روزهای برگزاری نمایشگاه کتاب، مؤسسه «بهمن سبز» با همکاری «انتشارات سوره مهر» اقدام به معرفی و عرضه ۱۱ کتابی کردند که مجموعهای از خاطرات و روایات زنان مقاوم خرمشهر است.
نسرین باقرزاده راوی کتاب «ساجی» میگوید «دسته دختران» درباره جنسیت و زنانگی اغراق نکرده است که اگر هم این کار انجام میشد طبیعی بود؛ چراکه مخاطب باید اتفاقات را درک کند.
«دسته دختران» بهکارگردانی منیر قیدی و تهیهکنندگی محمدرضا منصوری مدتی است که در سینماهای سراسر کشور اکران شده و به همین مناسبت راوی کتاب «صباح» یکی از کتابهایی که این فیلم سینمایی از آن اقتباس شده است، نظر خودش را درباره این فیلم و حضور در خط مقدم جبهه بیان کرد.
سیدهفوزیه مدیح، بانوی رزمندهای است که تجربههای شخصی خود را در کتاب «زیباترین روزهای زندگی» بهنویسندگی سمیه شریفلو روایت کرده است. فیلم سینمایی «دسته دختران» بهکارگردانی منیر قیدی روایتگر حضور زنان در جنگ تحمیلی ایران است و این تجربهگرِ زمان جنگ ایران و عراق، نظر خودش را درباره فیلم بیان کرد.
محمدرضا مرادی، کارگردان فیلمهای کوتاه گفت: وقتی جایزه فیلمنامه اقتباسی از جایزه فیلمنامه اورجینال کمتر است، فیلمساز حس میکند اگر سراغ اقتباس برود درحال انجام یک کار دمدستی است. در ادبیاتمان انبوهی از قصههای جذاب و عجیبوغریب داریم که میتوانیم در سینما از آنها استفاده کنیم.
«یکشنبه آخر» خاطرات معصومه رامهرمزی رزمنده هشت سال دفاع مقدس از روزهای سخت امتحان الهی است. رامهرمزی بعدها این خاطرات را برای شاگردانش تعریف و به کمک آنها خاطرات را ثبت و تکمیل کرده است.
«حوض خون» با تصاویر و نوشتار دلنشیناش بخش کمتر دیده شده جنگ را از زبان زنانی مینگارد که در رختشورخانه پشت جبههها با یأس، ترس و اندوه مبارزه کردند و اینک یاد شهیدان شهر اندیمشک را زنده نگاه داشتهاند.
صباح وطنخواه از زنان امدادگر فعال در شهرهای آبادان و خرمشهر است که در جریان اشغال خرمشهر و نیز مقاومت مردمی در مقابل اشغال نقشآفرینی داشته است. کتاب «صباح» نوشته فاطمه دوستکامی خاطرات اوست.
به بهانه اکران فیلم دسته دختران به سراغ کتابهایی رفتهایم که جنگ را از زاویهدید دیگری به تصویر کشیده و متمرکزانه بر حضور زنان در جنگ پافشاری کرده است.
فیلم بیش از اینکه دفاع مقدسی و نمایانگر دلاوریهای زنان باشد؛ نمایش عجز و ناتوانی آنها و ساکنین شهر در مقابل دشمن متجاوز است. آنها از پیر و جوان و زن و مرد به دنبال کامیون میدوند و قصد فرار دارند. اگر چه که این هم بخشی از واقعیت جنگ است؛ اما با رویکرد کلی فیلم دفاع مقدسی سازگاری ندارد.