اسناد صورت مذاکرات هیئت دولت علم در روزهای ۱۵، ۱۸ و ۲۹ خرداد ماه ۱۳۴۲ حکایت از وحشت اعضای دولت وقت از عمق دامنه قیام دارد و اعتراف داشتند که «حادثه بزرگی اتفاق افتاده» و «اعلام حکومت نظامی آخرین تیر ترکش بوده است.»
شهید محلاتی در خاطرات ثبتشدهاش میگفت امام را قبل از آنکه در سیاست بشناسم، در معنویت و اخلاق شناختم، مردی بود اهل تهجد و پایبند به نظم و جدی در کار. کسی که «هرگز عمرشان را به بطالت نگذراندند.»
امام خمینی (ره) با سخنان و پیامهایی که صادر میکردند نقشی محوری داشتند که به مدیریت جنگ تحمیلی کمک میکرد. این سخنان گاهی باعث تقویت روحیه رزمندگان نیز میشد و امروز بهترین وسیله برای آشنایی با این نقش مطالعه کتابهایی در این حوزه است.
درباره نقش آفرینی زنان و دختران در دفاع مقدس کتابهای متعددی چاپ شدهاند. بعضی از آثار بسیار شناخته شده و مورد توجه هستند و بعضی نیز کمتر اسمشان شهرت پیدا کرده اما هرکدام به شکلی گوشههایی از نقش آفرینی زنان در آن دروان را به تصویر میکشند.
برخی از ناشرانی که کتابهای نفیس منتشر میکنند بر این باورند که کتابهای ایرانشناسی و شاهنامه با استقبال بیشتری روبهرو هستند و این آثار بیشتر جنبه هدیهای دارد و بیشتر مردم برای عیدی در نوروز از آن استفاده میکنند.
محمودرضا برازش، مدیرعامل بنیاد بینالمللی فرهنگی و هنری امام رضا (ع) در جمع اصحاب رسانه عنوان کرد که با ساماندهی و تجمیع آمار نشر کتابهای موضوعی رضوی به آمار 1500 تا 2000 عنوان رسیدهایم و تهیه بانک جامع دادههای حوزههای مختلف با موضوع امام رضا را در دستور کار داریم.
در دوران دفاع مقدس، اقشار مختلفی از جامعه نقش آفرین بودند و بنابر یک گزارش تنها در خطوط مقدم جبههها سابقه حضور حدود 3 میلیون نفر ثبت شده است که اگر قرار باشد (به فرض) تاریخ شفاهی این افراد (تا حد امکان) بدون توجه به اصول علمی ثبت و ضبط شود ممکن است نه تنها مفید نباشد بلکه کژکارکردهایی را هم ایجاد کند.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامیگفت: مسجد باید محور فعالیتهای فرهنگی و هنری باشد به همین دلیل ما شعار خود را بازگشت به مساجد قرار دادیم و معتقدیم باید فعالیتهای فرهنگی و هنری را به مسجد برگردانیم.
در نشستی با عنوان «شهر خون و لاله» با حضور نویسندگان و شاعران حوزه فرهنگ مقاومت و زنان و مردان رزمنده حاضر در فتح خرمشهر به نقش بی بدیل زنان در فتح خرمشهر پرداخته شد.
در سیوسومین نمایشگاه کتاب تهران هم با نگری و گذری میتوان در کنار کتابهای پُرشمار پژوهشی عنوانهای پرتکرار با جلدهای رنگارنگ و فریبنده را هم از نگاه گذراند. کتابهایی که نهتنها به رشد آگاهی جامعه کمکی نمیکند بلکه از این دید بسیار آسیبرسان و کاهنده است.
سیدعلی کاشفی خوانساری در این نشست گفت: باید از حوزهها و وجوهی که کمتر از آن صحبت شده است، صحبت کنیم و در فضای کودک و نوجوان حرف تکراری زدن یعنی مرگ! بدترین خیانت به کودکان استفاده از تصاویر، صفتها و متنهای شعاری و تکراری است؛ چنین کتابهایی قطعاً تاثیر معکوس دارند.
کارشناسان مسائل دینی با تخصصهای مختلف در غرفههای پاسخگویی به مسائل شرعی و ترویج موضوعات فرهنگی با زمینه مذهبی در سیوسومین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران در برخورد با بانوانی که حجابشان از حدود هنجارهای رسمی جمهوری اسلامی ایران کمتر بود، راهحل استفاده از زبان اقناعی را برگزیدهاند.
پس از دو سال وقفه در برگزاری نمایشگاه کتاب، امساب فرصتی فراهم آمده تا ناشران علوم اجتماعی آثار منتشر شده خود طی این دو سال را به صورت منسجم به مخاطبان ارائه کنند. علاقهمندان بازار کتابهای علوم اجتماعی امسال به حوزههای میان رشتهای و مطالعات فرهنگی روی خوش بیشتری نشان دادهاند.
ناشران حوزه روانشناسی میگویند در سالهای گذشته مراجعان زیادی با گفتن موضوعی کلی از آنها میخواستند کتابی را به آنها معرفی کنند؛ اما این شکل از خرید در این دوره از نمایشگاه بسیار کم شده است و اکثر مراجعان با آگاهی از موضوع و عنوان کتاب و همراه با لیست مشخص به نمایشگاه میآیند.
گلعلی بابایی گفت: کشور درگیر جنگ روایتهاست و بخشی از اتفاقات سالهای دفاع مقدس را نسل جدید ندیدهاند. این نسل الان مسئولیتهایی را در بخشهای مختلف دولت قبول میکند و چون اتفاق آن دوران را ندیدهاند روایت اولی که به آنها عرضه میشود را به عنوان ادراک خود قبول میکند.
سردار صفوی در دیدار با رئیس سیوسومین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران گفت: با توجه به اقداماتی که در حوزههای مختلف از صنعت چاپ و نشر صورت گرفته لازم است برای کاهش قیمت کتاب، حمایتهای بیشتری صورت بگیرد؛ چراکه حمایت از این صنعت حمایت از فرهنگ مطالعه خواهد بود.
در یازدهمین فرهنگسرای کتاب هر روز برنامههای متنوع فرهنگی با محوریت کتاب برگزار میشود، این برنامهها با عناوینی مثل شهر قصه، فرشتگان قصهگو و نذر کتاب همزمان با سیوسومین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران برگزار میشود.
28 اردیبهشتماه روز جهانی موزه و میراث فرهنگی است. موزهها و چالشهای پیشرو و کوشش برای ارتقاء افزونتر آنها از مباحثی است که در آثار منتشر شده جایگاه نمایانی دارد.
محمدحسن رجبی، پژوهشگر و مورخ گفت: کتاب «سرگذشت استعمار» تاریخ آفتزده سلطه استعمار را در بر میگیرد. میرکیایی بسیار موفق بوده بهخصوص اینکه بسیاری از شرقشناسان در تاریخ سعی کردند که ردپایی از خودشان به جا نگذارند و برعکس خودشان را به دروازه تمدن رساندهاند.