-
نبردی در زمستان ۱۳۶۵ در شلمچه؛
کوتاه درباره عملیات کربلای ۵ با نگاهی به چند کتاب
در پایان نبرد خونین کربلای ۵ ایران موضع برتر را داشت و توانسته بود خط دفاعی شلمچه را بشکند. پیشروی ایرانیها به سمت بصره بازتاب گستردهای داشت. هم آمریکا و هم شوروی به تکاپو افتادند تا مانع شکست و سقوط صدام شوند.
-
به مناسبت سالروز شهادت سردار حاج احمد کاظمی؛
اینجا خبری نیست!
حاج قاسم میگفت از دست دادن احمد همه را ناراحت کرد، اما آن چیزی که بچه های جبهه با احمد دلخوش بودند و با رفتن او غمگین شدند این بود که، احمد تداعی رفتارهای جنگ بود، تداعی خلوص، صفا، پاکی، صداقت بود.
-
روایتی از عملیات نصر و خاطراتی از شهید علمالهدی؛
میخواهم به ملاقات خدا بروم
شب قبل از عملیات درخواست آب کرد تا غسل شهادت کند. گفت: «به اندازه شستن سرم باشد، کافی ست.» به او گفتند در بحبوحه درگیری، باز دوباره سرت کثیف میشود و گفت: «بههرحال میخواهم سرم را بشویم.» پرسیدند مگر قرار است جایی بروی؟ او پاسخ داد: «نه، فردا میخواهم به ملاقات خدا بروم.»
-
در نشست «قهرمانسازی از طریق روایت» مطرح شد؛
آمریکایی که تاریخ و قهرمان ندارد برای نوجوانش اسطورهسازی میکند
رضا قیومیپور، عضو هیأت علمی دانشگاه جامع امام حسین (ع) در این نشست گفت: دیگر گذشت که سیاست و قدرت حرف اول را میزد. امروز جنگ روایتهاست؛ آمریکایی که تاریخ، قهرمان و اسطوره ندارد، برای نوجوانان خود اسطورهسازی میکند تا نوجوان، این کشور را متمدن بداند.
-
زمستان ۱۳۶۰ و عملیات محمد رسولالله(ص)؛
نبرد در دو جبهه و پیشروی در میان برف و سرما
سرما تا مغزاستخوانشان نفوذ میکرد. هفت هشت ساعت پیادهروی و بالا رفتن از قلهها، اگر در پرتگاهها سقوط نمیکردند توانی برایشان نمیگذاشت. بعضی وقتی به هدفهایشان رسیدند و نیروهای دشمن در مقرهایشان را محاصره کردند، آنقدر یخ زده بودند که دستشان قدرت چکاندن ماشه را نداشت.
-
در نشستی تخصصی مطرح شد؛
نسل کودک نیاز دارد قهرمانهای واقعی را بشناسد
علیرضا قزوه، محمدجعفر کبریایی و سعید رزاقی در نشستی تخصصی از راهکارهای معرفی قهرمانان کشور از جمله سردار سلیمانی به گروه سنی کودک و نوجوان گفتند؛ راهکارهایی که باید از شیوههای غربی متمایز باشد.
-
به مناسبت روز تکریم مادران و همسران شهدا؛
آنان که در آزمونهای زندگی محک خوردند و سربلند شدند
هدف از ثبت روزی به نام مادران و همسران شهدا در تقویم رسمی کشور، یادآوری و پاسداشت رنجها و مجاهدتهای زنانی است که در سالهای جنگ تحمیلی و پس از آن، نوع دیگری از ایثار را رقم زدند. آنان بودند که مسیر مجاهدت را برای همسران و فرزندانشان هموار کردند و بعد از شهادت آنان نیز، صبر و تحملی ستودنی از خودشان نشان دادند.
-
به مناسبت سالروز عملیات کربلای ۴؛
گفتنیهای بسیاری هنوز ناگفته ماندهاند
قایقها که به اواسط اروند رسید یکدفعه جهنمی بهپا شد و دشمن دیوانهوار آتش گشود و سیل گلوله تیربارها و آر. پی. جی و خمپارهها به سوی نیروها سرازیر شد. آتش بسیار سنگین بود و ما مجبور بودیم سرهایمان را پایین نگه داریم و حتی سکاندار قایق هم سرش را پایین میبرد و فقط گاز را گرفته بود و به جلو میرفت...
-
فرهنگ مقاومت و کتابهای شنیداری؛
گزارشی از انتشار کتابهای صوتی ادبیات پایداری در پاییز ۱۴۰۲
استقبال مخاطبان از کتابهای صوتی، بسیاری از ناشران را به تولید چنین آثاری سوق داده است. شماری از ناشرانی که در حوزه فرهنگ مقاومت فعال هستند نیز نسخه صوتی برخی از عناوین چاپی خودشان را تولید و عرضه کردهاند.
-
برندگان و برگزیدگان جایزه ادبی شهید غنیپور-۲؛
ادبیات به هدف ساختن جامعهای بهتر
متولیان جایزه ادبی شهید غنیپور با این نگاه که ادبیات غنی، بهترین رسانه برای ارتباط با مخاطب و مؤثرترین عامل بالندگی روحی و فکری کودکان و نوجوانان است، دست به انتخاب برندگان این دوره از جشنواره زدند.
-
برندگان و برگزیدگان جایزه ادبی شهید غنیپور ـ ۱؛
این چهار رمان برگزیده/ عشقها و جنگها و آدمها
در میان آثار راه یافته به مرحله نهایی جایزه ادبی شهید غنیپور، چهار رمان نیز در بخش رمان بزرگسال برگزیده شدند. رمانهایی که هرکدام به لحنی و روایتی، از عشق و از جنگ – با بعثیها، با داعش، با کرونا – صحبت میکنند.
-
رئیس سازمان ادبیات و تاریخ دفاع مقدس؛
دانشگاهها سهم اندکی در ادبیات دفاع مقدس دارند
سردار عباس بایرامی، در رونمایی «درسگفتارها؛ درنگها و کندوکاها در قلمرو ادبیات دفاع مقدس» گفت: در میان خیل کسانی که در عرصه دفاع مقدس قلم میزنند استادان دانشگاه سهم اندکی دارند و افراد جدیدی که علاقهمند به این عرصه هستند و آثاری هم تولید کردند که نیاز دارند رشد پیدا کنند. قصد ندارم بگویم که در گذشته در عرصه دفاع مقدس کم کار شده است، اما نویسندگان و مولفان جوان زیادی بدون طی کردن برخی آموزشها، خیلی زود وارد این حوزه شده و بعد در یک جایی متوقف میشوند.
-
سالروز اعلام طرف متجاوز جنگ تحمیلی؛
ما از خودمان دفاع میکردیم/ بازخوانی گزارش دبیر کل وقت سازمان ملل
رژیم بعث عراق طرف متجاوز جنگ بود و ما بارها این واقعیت را فریاد زده بودیم. جنگ که تمام شد، دبیر کل سازمان ملل در مسیر اجرای قطعنامه ۵۹۸ مکلف به تعیین طرف متجاوز و مسئول آغاز جنگ شد و او نیز به همان پاسخی رسید که ما از روز نخست میگفتیم.
-
یادی از خلبان شهید احمد کشوری، به مناسبت سالروز شهادتش
جنگ ما فقط به خاطر اسلام است/ خاطراتی از شهید کشوری
از شهید فلاحی نقل شده که من شبی برای انجام مأموریت سختی در کردستان داوطلب خواستم و هنوز سخنانم تمام نشده بود که جوانی از صف بیرون آمد. دیدم کشوری است. او از همان آغاز چنان از خود کیاست، لیاقت و شجاعت نشان داد که وصف ناکردنی است.
-
فخرزاده در دیدار نویسندگان دفاع مقدس عنوان کرد:
شهید صیاد شیرازی بر صداقت در روایت جنگ تأکید داشت
حجتالاسلام سعید فخرزاده، پژوهشگر تاریخ شفاهی جنگ گفت: فرماندهان جنگ در زمان جنگ از ذکر خاطرات خودداری میکردند. چون آنها بر این باور بودند که خبرنگاران و تبلیغاتچیان همه چیز از جمله مسائل محرمانه را لو میدهند!
-
در نشست رونمایی از کتاب «بزرگ شدن در سپیدان» مطرح شد؛
ادبیات کودک و نوجوان با مسئله کمبود محتوا درباره «مقاومت» روبهرو است
زینب ایمانطلب، نویسنده اثر در این نشست گفت: درباره مقاومت کمبود محتوا داریم و با اینکه تاریخ پر از داستان است؛ اما محتوای مقاومت تبدیل به داستان نشده است تا به کودکان و نوجوانان منتقل شود. باید این داستانها با زندگی روزمره بچهها درگیر شود تا بتوانند درکی از آن داشته باشند.
-
به بهانه پخش مستند پرویز ثابتی از شبکه من و تو؛
لحظاتی از درد و دلهره از شکنجههای بیامان در «پرده دوم»/ دستهایم از فشار شکنجه به دست انسان شبیه نبود!
محمدرضا شرکت توتونچی؛ راوی خاطرات کتاب «پرده دوم» میگوید: شش ماه تمام دستهایم مثل چنبره حلقه شده بود و دیگر اصلاً بازویم بسته نمیشد. حتی وقتی میخواستم چیزی بنویسم، خودکار را با کف دو دستم میگرفتم و به سختی مینوشتم. آن شب وقتی بالاخره این شکنجه تمام شد و مرا پایین آوردند، نگاهی به دستهایم کردم و دیدم که هر دو دستم سیاه سیاه شده و اصلاً مشخص نیست دست انسان است.
-
تأملی بر یک خبر؛
آیا تصمیم به تعطیلی جایزه ادبی شهید غنیپور قطعی است؟
محمد ناصری، دبیر جایزه شهید غنیپور میگوید ما تیم امید نداشتیم که اگر داشتیم، امروز کل کار را به جوانها میسپردیم و کنار میرفتیم. جایزه شهید غنیپور، اداره نیست که بشود برایش آدم اجارهای آورد. همه کسانی که پای کار بودند، با دلشان آمده بودند. برای همین، کار با پول درست نمیشود.
-
کوتاه درباره نبردی از پاییز ۱۳۶۰؛
نگاهی به عملیات طریقالقدس با مرور چند کتاب
هدف از اجرای عملیات طریقالقدس که هشتم آذر ۱۳۶۰ آغاز شد، آزادسازی بستان بود، اما مصمم به قطع ارتباط نیروهای عراقی مستقر در خاک خودمان نیز بودیم و هدف دیگرمان هم این بود که تا هور پیشروی کنیم و با رسیدن به مرز، فشار بیشتری به دشمن متجاوز وارد بیاوریم.
-
به مناسبت سالروز شهادت دکتر مجید شهریاری؛
میشود عاشق بود و عالم بود/ کتابها و روایتهایی درباره دومین شهید هستهای
سختگیری در درس و دلسوزی برای دانشجویان، دو ویژگی برجستهاش بودند. هرچند او ویژگی شاخص کم نداشت. در پیگیری کارهایی که به عهده میگرفت منظم و جدی بود و ساعتهای طولانی تدریس و مطالعه، او را از توجه به معنویت دور نمیکرد.
-
در مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس:
سردار حسین علایی، جنگ را روایت میکند
جلد اول کتاب «تاریخ شفاهی دفاع مقدس؛ به روایت حسین علایی» رونمایی شد.
-
«یاران دبیرستان» بررسی و نقد شد - ۲؛
فراموشی، یکی از چالشهای کار در حوزه دفاع مقدس است
داوود عطایی، روزنامهنگار و پژوهشگر با اشاره به چالشهای خلق اثر در ادبیات دفاع مقدس گفت: یکی از مصائب کار این است که هر چه از دفاع مقدس فاصله میگیریم، فراموشی بیشتر میشود. از سوی دیگر والدین شهدا که منبع مهمی برای محققان هستند، نیز ممکن است جان به مالک بهشت تقدیم کنند. این از چالشهای مهم نویسندگان است.
-
عملیات دریایی در نخستین پاییز جنگ تحمیلی؛
روایتهایی از عملیات مروارید
عملیات مروارید، عملیاتی بود که ارتش ما در هفتمین روز از آذر ماه ۱۳۵۹ به اجرا گذاشت. این عملیات موفق، ضربهای کاری به دشمن وارد کرد و نیروی دریاییاش را از کار انداخت.
-
به مناسبت سالروز بمباران شهر اندیمشک؛
اندیمشک زیر آتش/ آمد و شد هواپیماها تمامی نداشت
به روایت یکی از شاهدان عینی، به آسمان که نگاه میکردی، انگار اتوبان جنگندههای دشمن شده بود. تعدادی میآمدند و تعدادی میرفتند و از کنار هم عبور میکردند. تمامی هم نداشتند. آن موقع ما نمیدانستیم اینها به کجا میروند. چند ساعت بعد خبر رسید مقصد این هواپیماها اندیمشک است.
-
نشست بررسی کتاب «باغهای معلق»:
روایتهای این کتاب، لحن محجوبانهای دارد
علی اصغر عزتیپاک؛ نویسنده و کارشناس ادبیات پایداری درباره «باغهای معلق» گفت: کتاب لحن محجوبی دارد، حریم دارد، لحن محترمانه و ملاحظهکارانه دارد، اما در مجموع آنچه که بر این روایتها حاکم است، همین لحن محجوبانهای است که با خجالت ماجراها را میگویند
-
به مناسبت سالروز شهادت مهدی زینالدین؛
فرماندهی با پوتینهای رنگ و رو رفته/ روایتهایی از شهید مهدی زینالدین
میگویند اگر از کسی میپرسیدی مهدی زینالدین چهجور آدمی است، لابد میگفتند: «خنده روست.» وقت کار اما، برعکس، جدی بود. نه لبخندی، نه خندهای. انگار نه انگار که این، همان آدم است. توی بحث، نه که فکر کنی حرفش را نمیزد، میزد. ولی توی حرف کسی نمیپرید. هیچ وقت.
-
به مناسبت ایام چهارمین و آخرین مرحله عملیات والفجر ۴؛
فرمانده گردانی که فدایی نیروها بود
عملیات والفجر ۴ که با هدف تصرف دره شیلر در دو محور بانه و مریوان انجام شد، با تصرف اغلب ارتفاعات در هر دو محور همراه بود، لیکن بر اثر پاتکهای دشمن روی قلههای کانی مانگا، برخی از قلههای آن ارتفاع دست به دست شد و در نهایت در اشغال دشمن باقی ماند.
-
یادی از پدر موشکی ایران؛
مردی که عاشق موشک بود/ کتابها و خاطراتی درباره شهید حسن طهرانی مقدم
برای پاسخ به حملات موشکی دشمن، چارهای جز تجهیز شدن به موشک نداشتیم و تهیه آن از خارج نیز بسیار دشوار بود. تصمیم بر این شد که در داخل پروژههایی برای تولید موشک تعریف کنیم. این تصمیم را شهید حسن طهرانی مقدم و همکارانش به اجرا درآوردند.
-
گزیده اخبار فرهنگ مقاومت در هفتهای که گذشت؛
از یادداشتی درباره نظر رضا امیرخانی تا جهاد غیرجهادیها
این هفته در سرویس مقاومت، علاوه بر بررسی روزشمار جنگ، گفتوگوهایی با نویسندگان ادبیات پایداری داشتیم.
-
درنگ بر یک مسئله؛
مستندات و خاطرات، سرچشمههای ادبیات پایداری
میدانیم که هیچ نویسندهای، هرچقدر هم چیرهدست و حرفهای، نمیتواند درباره چیزی که نمیشناسد داستان درخوری بنویسد و اثر ادبی ارزشمندی خلق کند. تا جایی که به ادبیات پایداری برمیگردد، این شناخت چگونه حاصل میشود؟