-
به بهانه شروع ماه مبارک رمضان؛
تجلی رمضان در شعر حافظ/ دعوت از خامی به پختگی
برای حافظ، رمضان و متعلقاتش سفری است از خامی به پختگی، از دوری به وصال و از غفلت به بیداری. این دیدگاه نه تنها او را شاعری بیهمتا در ادبیات پارسی کرده، بلکه پیامی جاودانه برای انسان مدرن نیز به ارمغان آورده است: اینکه حقیقت معنویت در دل و عشق نهفته است، نه در ظاهر و صورت.
-
یادداشت؛
برشت و بحران تئاتر
به مناسبت دومین سالروز درگذشت فرامرز بهزاد، برخی مضامین ظریف و غالباً فهم ناشده نقد تئاتر برشت را به طور مختصر مرور میکنیم.
-
نگاهی به «اسکار و لوسیندا»ی پیتر کری؛
عاشقانهای برای تمام اعصار
پیتر کری در «اُسکار و لوسیندا»، عشق را بر سر شرطبندی یک کلیسای شیشهای قمار میکند.
-
یادداشت؛
از تجربه تا راهبرد؛ درسهایی از مدیریت فرهنگی در «پرگار»
انتظامی در مقدمه کتاب تأکید دارد که این کتاب خاطرهنویسی (اتوبیوگرافی) و یا گزارش کار نیست بلکه نوعی درسگفتار است و کتاب کمکی برای مدیران تازهکار فرهنگی حساب میشود. این کتاب در عین بیان کوتاه بخشی از تاریخچه مدیریتی وزارت فرهنگ، به عیبیابی فرایندها و فعالیتهای این وزارت نیز میپردازد و راهکارهایی برای حل این عیوب و بهبود عملکرد دارد.
-
یادداشت؛
«بابا»؛ تصویری شاعرانه از پدرانگی
کتاب «بابا» به قلم هلن دلفورژ با ترجمه زهرا قدیمی، مجموعهای از خاطرات و احساسات پدرانه است که با زبانی ساده و روان، عمیقترین احساسات پدران را به تصویر میکشد.
-
مرور اسرار مکتوم جنگ -۵
اشکالمان این بود نگفتیم برای پایان جنگ طرح داریم
سردار حسین علایی از فرمانده سپاهی دوران جنگ میگوید اشکال کار ایران در مقطع پایانی دفاع مقدس این بود که در مقابل تبلیغات و دیپلماسی عراق، اعلام نکرد برای پایاندادن به جنگ طرح و برای مذاکره برنامه دارد.
-
یادداشت؛
فیلم «پیشمرگ» و اقتباس از «یادداشتهای سعید»
«پیشمرگ» اقتباسی است از کتاب «یادداشتهای سعید» که شامل دست نوشتههای شهید سعید قهاری سعید است و به اهتمام محمد رسول رستمی گردآوری شده است.
-
تاریخنگاری انقلاب اسلامی؛ ضرورتها و بایستگیها-۳
دورنما و آینده تاریخنگاری ما رو به رشد است
پژوهشگر تاریخ معاصر در یادداشتی برای ایبنا نوشت: دورنما و آینده تاریخنگاری ما رو به رشد است و با توجه به رصدی که در زندگینامهها، خاطرات، انتشار اسناد و تحلیلها داشتیم، بسیار روند قابل قبولی را طی میکند.
-
یادداشت؛
«بچهمردم»؛ نمونهای هوشمندانه از اقتباسی آزاد
«بچهمردم» اما با همه ایراداتش اقتباسی هوشمندانه است. با اینکه مخاطب اهل داستان و فیلم احتمالاً نام داستان «بچهمردم» جلال آل احمد را شنیده و داستان را خوانده است اما فیلم آنچنان قصه چهار نوجوان پرورشگاهی را که به دنبال هویت خود هستند خوب روایت میکند و به نیمه میرساند که حدس اینکه نویسنده بخواهد این داستان را به داستان جلال آل احمد پیوند بزند برای مخاطب کار سختی است.
-
به بهانه سالگرد شهادت مربی شهید محمد عبدی؛
ناگفتههایی از سیره فرهنگی یک مربی عاشق
کتاب «همیشه مربی» که حاوی خاطرات و ناگفتههایی از سیره فرهنگی و تربیتی آن مربی عاشق است، فرصتی است برای درک عمیقتر این فلسفه تربیتی. این کتاب فقط روایت زندگی شهید عبدی نیست؛ بلکه نقشهراهی است برای کسانی که میخواهند در مسیر مربیگری گام بردارند،
-
یادداشت میهمان؛
تحریمهای اقتصادی آمریکا و بحران در صنعت نشر ایران
نیروانا مهرآیین، متخصص حقوق بینالملل معتقد است؛ «برای مبارزه با مشکلات ناشی از تحریمها در صنعت نشر ایران، میتوان به راهکارهایی در سه سطح کوتاهمدت، میانمدت و بلندمدت توجه کرد.»
-
یادداشت؛
ارزشش را داشت!
«ارزشش را داشت هزار و خوردهای کیلومتر بروی تهران؟» به همه جواب دادم «بله. بهدردبخور بود و ارزشش را داشت.» اما برای همه نمیشود توضیح داد شنا در اقیانوس داستان چه خوفورجایی دارد.
-
یادداشت؛
نسبت ادبیات داستانی ایرانی با ادبیات نمایشی در جشنواره تئاتر فجر
تاثیر و تاثر هنرهای نمایشی و ادبیات داستانی، زنجیرهای است که آثار روی صحنه آن را حفظ و ادامه میدهد. این فرصت و تاثیر و تاثر، ظرفیتی است که از رمان و داستان ایرانی گرفته شده و در حال حاضر محدود به برخی آثار ترجمه ای عامه پسند غربی شده است.
-
یادداشت میهمان؛
کمیت لنگ رسانه ملی در ترویج کتابخوانی
قادر باستانی تبریزی، نویسنده و پژوهشگر حوزه ارتباطات و رسانه معتقد است؛ « صدا و سیما و مراکز استانی آن در ترویج فرهنگ کتابخوانی چندان موفق نبودهاند و در تولید برنامههای مرتبط نیز از نگاه حرفهای و نوآورانه برخوردار نبودهاند.»
-
معرفی کتاب «جامعهشناسی حافظه جمعی»؛
متنی کلاسیک در زمینۀ حافظه جمعی
هالبواکس با ارائه تعریفی جامع، نشان میدهد که حافظه جمعی صرفاً مجموعهای از خاطرات فردی نیست، بلکه پدیدهای اجتماعی است که تحت تأثیر نیروهای اجتماعی و فرهنگی شکل میگیرد و بر آنها نیز تأثیر میگذارد.
-
یادداشت؛
لحظههای گریزان از معنا؛ از نفی به آفرینش
نرگس باقری، شاعر «افتادن از حواس» از قدرت آفرینش مادرانه و توانایی زن در تبدیل پوچی به معنا سخن میگوید.
-
یادداشت؛
تاثیر عمیق و گسترده ادبیات بر سینمای ایران
تاثیر ادبیات بر سینمای ایران بسیار عمیق و گسترده است و تعداد زیادی از فیلمهای موفق ایرانی از رمانهای ایرانی اقتباس شدهاند.
-
یادداشت؛
«خاک نشین»بررسی زندگی نویسنده مفاتیح الجنان
کتاب خاک نشین، یک داستان تاریخی است به دوره زندگی حاج شیخ عباس قمی و حکومت رضا شاه، این دوران، زمانی است که کتاب مفاتیح الجنان متولد شد و دست به دست و شهر به شهر چرخید و رمان با بررسی زندگی نویسنده مفاتیح الجنان، به بررسی تاثیرات فرهنگی و اجتماعی این دوران میپردازد.
-
یادداشت؛
زنان و ادبیات
ایلام- محمدعلی قاسمی، نویسنده و شاعر و روزنامهنگار ایلامی یادداشتی کوتاه با محوریت جایگاه زن در ادبیات فارسی در اختیار ایبنا قرار داده است.
-
مروری بر «نیما یوشیج در یادداشتهایش»؛
حرف غریبی که از ارتجاع ادبی نیما خبر میدهد
نیما یوشیج در یکی از یادداشتهایش شاعران مقلد دوره بازگشت ادبی را تایید کرده، آنها را قابلتر از قدما شمرده و عجیب آنکه بهار را همتراز قاآنی دانسته است.
-
یادداشتی بر رمان «صداها» اثر سلیمان فیاض؛
در چالش اصالت و نوآوری یا شیفتگی در هزارتوی جهان پسامدرن!؟
از نظر محتوا و معنا، میتوان رمان را یک دستاورد قابل تامل دانست. زنجیرهای از حسها، فکرها، کنشها و واکنشهای بومی در اثر وجود دارد که جذابیتهایشان برای خواننده، با طعم تازه و اصیلی همراه است.
-
یادداشت؛
اهمیت سیمرغ؛ نسل جوان سینمای ایران و غنای فیلمنامه
در میان این ۴۴ فیلم ارسالی انجمن سینمایی جوان به جشنواره فیلم فجر، ۵ فیلم اقتباسی بهطور ویژه به چشم میآید که نهتنها نشاندهنده توجه روزافزون فیلمسازان به این رویکرد است، بلکه فرصتی برای تقویت و ارتقای این نوع سینما در ایران بهشمار میرود.
-
یادداشت مهمان؛
راهحل معمای قیمت تمامشده محصولات چاپی
رئیس اتحادیه تولیدکنندگان و صادرکنندگان صنعت چاپ نوشت: استفاده از نرمافزارهای تخصصی، مذاکره و استفاده از تجربیات همکاران برای محاسبه دقیق قیمت تمامشده خدمات تولیدی براساس نرخ روز ارز و اعلام قیمت فروش، روزانه و متناسب با نوسانات بازار است.
-
یادداشت؛
چهره زنانه جنگ
رمان «ستاره میبارید» چهره زنانه جنگ را به تصویر کشیده است و در فضای دهه شصت روایت میشود.نویسنده از شیوه روایت غیرخطی برای ایجاد تعلیق و حس کنجکاوی استفاده کرده است. بخش عمده داستان در زمان گذشته اتفاق میافتد، اما گره اصلی در زمان حالِ داستان دنبال میشود. اسارت پسر نوجوان محبوبه و چشمانتظاری او.
-
یادداشت؛
رفتوآمد دائمی در جادههای آلوده به کمین و مین
سیدمحمد صدر، سیاستمدار ایرانی درباره پذیرش قطعنامه ۵۹۸ و روند آتشبس جنگ معتقد است: «امام درایت به خرج داد و تا خودش در قید حیات بود موضوع جنگ را فیصله داد و اِلّا با همین بر چسب خیانت و سازشکار که برخی به برخی دیگر میزدند، چه بسا جنگ داخلی شکل میگرفت...»
-
یادداشت میهمان؛
دگرگونی در صنعت چاپ با هوش مصنوعی
مشاور و مدرس حوزه چاپ معتقد است؛ با وجود چشماندازهای امیدوارکننده هوش مصنوعی در صنعت چاپ، اما ابهاماتی در میزان اثربخشی آن وجود دارد، ضمن اینکه تاثیر کامل یکپارچهسازی هوش مصنوعی هنوز به طور کامل درک نشده است.
-
یادداشت؛
ساخت مستند پرتره تاریخی به کمک پژوهشهای کتاب محور
هجدهمین جشنواره سینما حقیقت به محلی برای نمایش آثار مستند پرتره تبدیل شده است. پژوهشها و روایتهای این مستندها اغلب از کتابهای تاریخی و منابع معتبر درباره شخصیتهای برجسته ایران الهام گرفتهاند، که بر دقت و اعتبار این آثار افزوده است.
-
مروری اجمالی بر فصول کتاب شفا؛
ابن سینا کتاب شفاء را به هنگام وزارت شمسالدوله در همدان نوشت
تألیف کتاب شفاء به هنگامی که وزارت شمسالدوله را در همدان داشت به درخواست شاگردش ابوعبید جوزجانی در سال ۴٠۵ هجری قمری آغاز شد. به گفته جوزجانی او از ابن سینا درخواست میکند که کتابهای ارسطو را شرح و تفسیر کند.
-
یادداشت میهمان؛
چالشها و فرصتهای صادراتی در صنعت چاپ ایران
آرش نیکدست، فعال صنعت چاپ کشور معتقد است؛ تقویت زیرساختها، پذیرش فناوریهای نوین، استانداردسازی محصولات، و اتخاذ سیاستهای حمایتی میتواند به ارتقای جایگاه این صنعت در بازارهای جهانی کمک کند.
-
یادداشت مهمان؛
حقوق کودکان، کتابخوانی و تقویت مهارتهای اجتماعی
با بهرهگیری از داستانهای مناسب، والدین و مربیان میتوانند کودکان را با مفاهیمی همچون تفاوت دیدگاهها، ارزش گفتوگو و شیوههای سازنده حل اختلاف آشنا کنند.