مهدي شفيعيان در گفتوگو با خبرگزاري كتاب ايران(ايبنا) اظهار داشت: عدالت و ياد خدا دو كلمه اصلي و مورد بحث در اين اثرند. مولف در معرفي عدالت امام علي (ع) شمشير ذوالفقار را به تصوير نميكشد، بلكه جلوههاي روحانيت حضرت را با ياد خدا و برقراري عدالت در جامعه شرح ميدهد.
وي با بيان اين كه مولف در بخشي از كتاب به جنگهاي امام علي(ع) اشاره ميكند، افزود: در يكي از جنگها، گروهي از افراد عامي براي پرسيدن سوالهاي ديني به سراغ حضرت علي(ع) آمدند. ايشان جنگ را رها كرد و به بحث و گفتوگو با آنها نشست. وقتي ياران وي به ايشان اعتراض كردند كه اكنون زمان تعليم دين نيست، گفتند كه اگر افرادي كه اكنون با شما در حال پيكاريد، دين را ميشناختند، ما اكنون در ميدان جنگ نبوديم.
شفيعيان ادامه داد: مولف در نگاهي كه به عدالت از ديدگاه حضرتعلي(ع) دارد، اجراي عدالت را گذاشتن هر چيز به جاي خود عنوان ميكند كه در كنار آن نيز بايد عدالت را در حق خداوند به جاي آورد و نعمتهايش را سپاسگزار بود، زيرا با اجراي عدالت در حق خداوند، ذات دروني انسان تغيير ميكند و او عدالت را در حوزههاي مختلف زندگي اجرا ميكند.
مترجم اثر با اشاره به نكته قابل توجه در فصل دوم كتاب گفت: اين فصل به بررسي نامه حضرتعلي(ع) به مالك اشتر اشاره دارد كه در آن «ياد خدا» كه به كمترين ياد در ذهن انسان اتلاق ميشود و نيز «ذكر» كه لفظي است و يك مرحله پايينتر از ياد قرار دارد، ميپردازد.
وي تصريح كرد: در فصل دوم كه با عنوان «مفهومي مقدس از عدالت در نامه امام علي(ع) به مالك اشتر» تاليف شده است، نويسنده به دنبال مرتبط ساختن بحث عدالت با مفهوم و حقيقت مقدسات است، زيرا اصل عدالت از يك سو، جنبه روحاني يا مقدسي است كه در مباحث معاصر ناديده گرفته شده و از سوي ديگر، درك حسي معناي مقدسات به فهم ژرفتر ريشههاي عدالت در خود ذات الهي و آگاهي عميقتر از ضرورت عدالت در جهان و روح است.
شفعيان تصريح كرد: يكي از بحث مهم ديگر اين اثر درباره جهانبيني امام علي(ع) و جهتگيري اخلاقي درباره عدالت بينهايت عميق ايشان است تا جايي كه ارتباط هشيارانهاي با دستورات روحاني ايمان اسلامي دارد. همچنين مشخص ميشود كه مزيت اصلي عدالت در ديدگاه امام علي(ع) كه ريشه در احسان دارد.
وي ادامه داد: فصل سوم با عنوان «ادراك از طريق ياد خدا: امام علي(ع) و سنت عرفاني اسلام» به بررسي يكي از اساسيترين اصول روحانيت اسلامي يعني معناي ذكر الله يا ياد خدا پرداخته است. با تمركز بر سخنان حضرت(ع) كه بيشتر تفسيرهايي بر مفهوم قرآني ياد خدا محسوب ميشوند و پرداختن به عبارات اعتقادي مرتبط كه از درون سنتهاي عرفاني اسلام پديدار گشتهاند، ميتوان به عدالت دست يافت.
چاپ دوم كتاب «عدالت و ياد خدا: آشنايي با روحانيت امام علي(ع)» اثر «رضا شاهكاظمي» با ترجمه مهدي شفيعيان در 320 صفحه و به قيمت 60000 ريال از سوي انتشارات دانشگاه امام صادق(ع) منتشر و روانه بازار نشر شده است.
چهارشنبه ۲۴ فروردین ۱۳۹۰ - ۱۴:۴۵
نظر شما