از مهمترین اخبار هفته بیستونهم (از پانزدهم تا بیست و یکم مهر) میتوان به برگزاری ویژه برنامه بزرگداشت روز ملی حافظ در شیراز با حضور رئیس جمهور اشاره کرد.
رادیو ایران، روز حافظ را گرامی داشت
رادیو ایران در برنامههای مختلف روزهای 19 تا 21 مهر به بزرگداشت مقام ادبی حافظ شیرازی پرداخت.
فهرست نهایی دو دوره جایزه مهرگان ادب اعلام شد
دبیرخانه جایزه مهرگان فهرست هفت رمان و هفت مجموعه داستان راهیافته به مرحله نهایی دورههای بیستویکم و بیستودوم جایزه مهرگان ادب را اعلام کرد. داوران جایزه مهرگان ادب همزمان با بررسی و گزینش رمانها و مجموعه داستانهای زبان فارسی به ارزیابی ۲۵ اثر منتشرشده در حوزه «ادبیات زبان مادری» پرداخته و چهار رمان و یک مجموعه داستان را شایسته راهیابی به فهرست نهایی دانستند.
برگزاری ویژه برنامه «طوفان الاقصی»
با حضور جمعی از اهالی ادب حوزه ایران فرهنگی با به میزبانی گروه بینالمللی هندیران برگزار شد. در ابتدای این محفل ادبی مجازی که شامگاه 18 مهر برگزار شد، رضا اسماعیلی، شاعر و پژوهشگر ادبی در ابتدای مراسم در سخنانی بیان کرد: عملیات افتخارآفرین «طوفان الاقصی» قلب همه آزادگان جهان را شاد کرد و طوفانی از جنس کلمه و کلام در ادبیات ما به راه انداخت. شاعرانی که این روزها دل سروده های خویش را تقدیم فلسطین و قدس شریف میکنند، مصداق آیه ۲۲۷ سوره شعراء هستند، آنجا که خداوند می فرماید: « إِلَّا الَّذِينَ آمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ وَذَكَرُوا اللَّهَ كَثِيرًا وَانْتَصَرُوا مِنْ بَعْدِ مَا ظُلِمُوا وَسَيَعْلَمُ الَّذِينَ ظَلَمُوا أَيَّ مُنْقَلَبٍ يَنْقَلِبُونَ: مگر كسانى – شاعرانی – که ايمان آورده و كارهاى شايسته كرده و خدا را بسيار به ياد آورده و پس از آنكه مورد ستم قرار گرفتهاند يارى خواستهاند و كسانى كه ستم كردهاند بهزودى خواهند دانست به كدام بازگشتگاه برخواهند گشت.»
«راشدمحصل» استاد برجستۀ زبان و ادبیات فارسی درگذشت
محمدرضا راشد محصل، نویسنده، محقق، پژوهشگر و استاد برجستۀ زبان و ادبیات فارسی کشور و دانشگاه فردوسی مشهد در 87 سالگی درگذشت. راشد محصل کتابهایی همچون آذرخش دیرپای سهروردی، پرتوهایی از قرآن و حدیث در ادب فارسی، داستان گشتاسپ در دو نگاه، شاهنامه پژوهی، خیام شناخت، عطارشناخت، از شوکتی تا دولتی، چون من در این دیار، شاهنامه جلوه گاه روح ملی، نام شناخت توصیفی منظومه های دینی فارسی، فرهنگ خرد در شاهنامه، گزیده حدیقه سنایی با شرح و توضیح، نشانه شناسی ادبی در کاربرد قرآن و حدیث، تاریخ فرهنگ و آموزش نوین در بیرجند، داستان گشتاسب در دو نگاه (پیکره شناسی و دریافت های اجتماعی) و دهها مقاله علمی در حوزه های حماسه پژوهی، عرفان و حکمت اسلامی و ... منتشر کرده بود.
نشست علمی یادروز حافظ در کتابخانه ملی جنوب برگزار شد
نشست علمی یادروز حافظ در کتابخانه ملی جنوب برگزار شد و در آن حضور حمیدرضا شعیری، استاد دانشگاه تربیت مدرس درباره «پیشانگاره، انگاره، پسانگاره: بیکرانگی گفتمان حافظ»، قدمعلی سرامی، استاد دانشگاه تهران با موضوع «حافظ میان کثرت و وحدت»، امیرحسین ماحوزی، استاد دانشگاه پیامنور پیرامون «حافظ و شیوههای مبارزه با اضطراب و افسردگی؛ دو بحران معاصر»، فرزام پروا، روانپزشک و روانکاو با موضوع «وجوه چندگانه شعر حافظ در روانکاوی مدرن: ریشهها و رهیافتها»، دکتر حمیدرضا توکلی، استاد زبان و ادبیات فارسی دانشگاه سمنان درباره «حافظخوانی: تجربه انتخاب و آزادی» و مسعود زنجانی، مدرس و پژوهشگر فلسفه درخصوص «آموزههای درمانگرایانه حافظ برای انسان امروز» سخنرانی کردند.
دومین نشست «بلاغ» در زمینه نسخهشناسی و نسخهپژوهی برگزار شد
دومین نشست از سلسله نشستهای تخصصی «بلاغ» در زمینه نسخهشناسی و نسخهپژوهی با حضور حافظشناسان، مصححان و فهرستنگاران به منظور بررسی یکی از نسخ نفیس دیوان حافظ که در گنجینه سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران موجود است؛ برگزار شد. در این نشست تخصصی که روز چهارشنبه 19 مهرماه، ساعت 9 در سالن محدث ارموی تالار ایرانشناسی کتابخانه ملّی برگزار شد حافظ شناسانی چون اصغر دادبه و احسان الله شکراللهی حضور دارند و درباره نسخه نفیس دیوان حافظ صحبت کردند.
فهرست نهایی جایزه بیلی جیفورد اعلام شد
داوران جایزه بیلی جیفورد شش اثر را در فهرست نهایی این جایزه معرفی کردند. در رقابت برای دریافت جایزه ۵۰هزارپوندی بیلی جیفورد که برای تجلیل از ادبیات غیرداستانی اهدا میشود، فهرست نهایی متشکل از شش کتاب منتشر شد. کتابهایی درباره تغییرات آب و هوایی، چین، سیستم خدمات درمانی بریتانیا، انقلابهای اروپا، باله و موسیقی در فهرست نهایی جایزه بیلی جیفورد ۲۰۲۳ جای گرفتند.
میرشمسالدین ادیب سلطانی، زبانشناس برجسته بستری شد
میرشمسالدین ادیب سلطانی، زبانشناس و نویسنده و مترجم متون مهم ادبی در بخش مراقبتهای ویژه بستری شد. وی که به زبانهای انگلیسی، آلمانی، فرانسه، یونانی باستان، عربی، ایتالیایی، روسی، عبری، ارمنی، لاتین، پهلوی، اوستایی و زبانهای پارسی میانه و باستان مسلط است، آثار ترجمه شده را مستقیما از زبان مبدا به زبان فارسی برگردانده است. ادیب سلطانی کتابهای متعددی به زبان فارسی و انگلیسی دارد و آثار وی مشهور به استفاده گسترده از واژگان فارسی و بهره جستن از پارسی باستان، پارسی اوستایی و پارسی میانه است.
برگزاری مراسم بزرگداشت حافظ با حضور زئیس جمهور
بزرگداشت حافظ ۲۰ مهر ۱۴۰۲ با حضور رئیس جمهور برگزار شد و دیدار با هنرمندان، دانشجویان استان، جلسه شورای اداری و برنامهریزی، دیدار با سرمایهگذاران از دیگر برنامه های ابراهیم رئیسی به فارس بود.
انجمن قلم ایران در حمایت از عملیات «طوفان الاقصی» بیانیهای منتشر کرد
در این بیانیه آمده است: «بسم الله قاصم الجبارین» ما یقین داریم با ادامه مبارزات مردم مسلمان فلسطین و حمایت جهان اسلام، فلسطین به فضل الهی آزاد میشود و بیتالمقدس و مسجدالاقصی و سایر نقاط آن سرزمین اسلامی به آغوش جهان اسلام باز میگردد؛ انشاءالله»(مقام معظم رهبری) از زمان اشغال فلسطین توسط رژیم متجاوز و نژادپرست اسرائیل در سال 1948 تا کنون، نهادهای مدعی حقوق بشر غربی، با چشم بستن بر جنایات مشهود و غیرانسانی این رژیم کودککش، صهیونیستها را در تداوم حملات خود به فلسطین و قدس شریف جسور کردهاند. به همین علت آرمان آزادی فلسطین به تاخیر افتاده است. ملت مجاهد فلسطین اما با وجود حمایتهای آشکار و پنهان آمریکا و متحدانش از اسرائیل غاصب، و سکوت و تبانی کشورهای عرب منطقه و خیانت آنها به آرمان فلسطین، با اتکال به خداوند بزرگ و «وحدت کلمه» مسیر مقدس آزادسازی قبله اول مسلمین از چنگال این رژیم ضد بشری را ادامه داده و امروز ثمره این مجاهدت و مقاومت در عملیات غرور آفرین «طوفان الاقصی» جلوه گر شده است. انجمن قلم ایران، با حمایت قاطع از مقاومت و پایداری مومنانه ی مجاهدان فلسطینی و عملیات «طوفان الاقصی»، از همه آزادگان و حقطلبان جهان - به خصوص کشورهای مسلمان - میخواهد تا رسیدن به سرمنزل «فتح نهایی» در همراهی و همدلی با ملت مظلوم فلسطین استوار و ثابت قدم باشند: «یا أَیُّهَا الَّذینَ آمَنوا إِن تَنصُرُوا اللَّهَ یَنصُركُم وَیُثَبِّت أَقدامَكُم..»
نظر شما